Od trdnjave Kluže do Hermanove utrdbe 4272

Od trdnjave Kluže do Hermanove utrdbe

Regija Goriška
Izhodišče parkirišče pri trdnjavi Kluže
Dolžina poti 2,5 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Dolina Soče je bila priča kar nekaj dogodkom, predvsem v prvi svetovni vojni, katerih upamo, ne bo treba nikoli več doživeti. Iz tistih časov je kar nekaj ostankov ali spominkov, ki jih lahko obiščemo. Trdnjava Kluže je ena izmed najbolj obiskanih kulturnih znamenitosti v teh koncih in predstavlja pomemben spomenik obrambe. Zgrajena je bila že v času turških vpadov, mimo naj bi šla tudi Napoleonova vojska, svojo vlogo pa je seveda odigrala tudi v 1. svetovni vojni. Strateško izjemna pozicija, ki jo poznamo tudi pod terminom Bovška vrata.
Od tukaj je zares lep sprehod do Hermanove utrdbe. Ta je bila zgrajena kot podpora Klužam, vendar je bila zaradi srditega italijanskega obstrelovanja že v začetku vojne močno poškodovana. Utrdba Kluže je bila nepoškodovana, Hermanovo utrdbo je zadelo 50 granat najtežjega kalibra. Veliko si lahko preberemo iz informacijskih tabel, svoje pa si lahko mislimo ob pogledu na obe mogočni stavbi.
Avto lahko pustimo na označenem parkirišču pri trdnjavi Kluže in se na izlet podamo v spremstvu svetilke. A zakaj? Zato ker si z njo lahko pomagamo že kaj kmalu v 100 m dolgem kamnitem predoru, ki je sicer osvetljen, ampak otrokom je še vseeno zabavno. Do utrdbe gremo mimo kar nekaj rovov, ki dogodivščinam željnim otrokom ne dajo miru, zato lahko ven zopet potegnemo svetilko in se podamo v raziskovanje. Seveda vse na lastno odgovornost. Posebno je potrebno biti pozoren pri ogledovanju Hermanove utrdbe, saj ruševine niso zavarovane.

Zanimivosti

V poletnih dneh Slovenci radi obiščemo našo hladno smaragdno reko Sočo. Tokrat jo malo bolje spoznajmo in poglejmo nekaj dejstev, ki jih morda še ne poznamo.

1. IZVIR SOČE: Smaragdna Soča nastane iz vod, ki se zbirajo na območju Jalovca, Šit, Travnika in Mojstrovke, ki vrejo na dan iz jame s podzemnim jezercem ter skozi ozko sotesko, ki se kmalu razširi.

2. STARA IMENA: Zgornji del Soče do kraja Log je poznan tudi po starem imenu Šnita. V antiki je bila Soča poznana pod različnimi imeni: Aesontius, Sontius, Aesontio, Isontius. Po mnenju etimologa M. Snoja naj bi bilo njeno prvotno slovansko ime Soťa in bi nastalo iz latinskega imen Sontius, to pa verjetno iz indoevropske besede heĭs = hitro se premikati, dreti.

 3. PRITOKI: Soča ima veliko lepih pritokov. Večji levi pritoki Soče so Tolminka, Idrijca in Vipava. Večji desni pritoki so Koritnica, Učja, Boka in Ter (Torre).

4. TEMPERATURA SOČE: V Soči se kopajo le pogumni (ali tisti v neoprenu)! V obdobju 2004–2010 je imela v Čezsoči v kopalni sezoni povprečno temperaturo 10,5 °C in najvišjo zabeleženo temperaturo 13,8 °C, pri Tolminu 12,0 °C (najvišja 15,1 °C), v Kanalu 15,3 °C (najvišja 21,3 °C) in v Solkanu 14,3 °C (najvišja 18,8 °C). Nizke temperature vode so predvsem posledica napajanja reke iz številnih kraških izvirov v celotnem toku do Solkana.

5. VOJNA: Po dolini Soče in po okoliških gorah nad njo je med letoma 1915 in 1917 potekala soška fronta, ki je terjala več kot 300.000 življenj italijanskih in avstro-ogrskih vojakov.

6. SOČA KOT NAVDIH: Soča je navdihnila slovenskega pesnika Simona Gregorčiča, da ji je posvetil svojo najbolj znano domoljubno pesem »Soči«, ki se prične takole: 

Krasna si, bistra hči planin,
Brdka v prirodni si lepoti,
ko ti prozornih globočin
nevihte temne srd ne moti —
krasna si, hči planin!

7. KORITA: Posebnost Soče so globoka in ozka korita, vrezana v živoskalno dolinsko dno. Zaradi določene spremembe v okolju (npr. umik ledenikov, tektonski premik ipd.) se je reka vrezala v dotedanje dolinsko dno in v njem izdelala ozka in več deset metrov globoka korita. Najlepša so Mala korita malo pred izlivom potoka Vrsnik in Velika ter Mala korita pred izlivom Lepenjice pa tudi korita Soče pri Kršovcu.

8. RAJ ZA ŠPORTNE AKTIVNOSTI: Zgornji tok Soče je idealen za kajakaše, kanuiste, raftarje, soteskanje … Okoliški vrhovi pa so idealni za pohodnike, gorske kolesarje. Z doline Soče vodijo številne planinske poti na okoliške dvatisočake (na Kriške pode, Triglav, Bavški Grintavec, Kanin, Krn, Rombon...) in druge vrhove: Svinjak, Kobariški Stol, Matajur ... Od izvira Soče vodi ob reki navzdol vodi 20 km dolga Soška pot.

9. SLAPOVI: V njeni okolici si lahko ogledamo številne lepe slapove, kot je slap Kozjak, slap Virje, potok Kaludrica, potok Fratarica, Predarica s slapovi, Globoški potok s slapovi, Zapotoški slapovi, Šunikov vodni gaj ... Ne smemo pa pozabiti na slap Boka, takoj za Bovcem, ki slovi kot najbolj vodnat in najmogočnejši slovenski slap s skupno višino 144 m in širino 18 m.

10. HIDROELEKTRARNE NA SOČI: Vsi dobro poznamo zgornji tok reke, a na Soči je vse skupaj 7 velikih jezov. V Italiji so 4 jezovi, v Sloveniji pa imamo 3 hidroelektrarne. Soča je tako divja le še v zgornjem toku. Na spletni strani SENG (Soške elektrarne Nova Gorica) piše, da je njihov dolgoročni plan gradnja jezov na zgornji Soči in Učji, kar bi pomenilo uničenje našega velikega bisera. K sreči se posamezniki in gibanja zavzemajo za ohranitev naše smaragdne Soče, kakor je gibanje pod imenom Balkan Rivers Defence. 

Zemljevid

Naloži GPX

Od trdnjave Kluže do Hermanove utrdbe
Koordinate izhodišča 46,359193
13,589635

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Turistična kmetija, kamp in sirarna Jelinc

je idealno izhodišče za pohode ob reki Soči, raziskovanje bovške okolicein bližnjih gora ter za številne športne aktivnosti.  Poskrbijo, da bodo vaši želodčki polni in zadovoljni. Tudi kužki so dobrodošli, čeprav imajo v kampu nekaj odličnih čuvajev-hišnih mačk.

Njihova specialiteta so postrvi s sirom. Njami;)

Soča 50,

5232 Soča

05 388 95 10
051 222 735

Mila in Staš priporočata

Če boste dvignili pogled, boste sigurno opazili jadralne padalce. V višave jih odpeljejo letala iz bovškega letališča. HHHHM....seveda ga lahko obiščete in spremljate vse vzlete in pristajanja ob srkanju soka. Ko bom velik bom pilot, definitivno!