Kobilja glava 8045

Kobilja glava

Regija Goriška
Izhodišče parkirišče v bližini koče Stador
Dolžina poti 2 km
Trajanje poti 1-1.30h
Nadmorska višina izhodišče 1080 m
Nadmorska višina cilj 1521 m
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , 6+ let
Zahtevnost srednje težka pot

Opis poti

Tolmin z okolico nudi ogromno možnosti za navdihujoče razglede in prečudovito naravo. Eden imed lepših vzponov je bil za nas definitivno obisk Kobilje glave. Ja, res obstaja hrib s takim imenom.

Kobilja glava je 1475 m visok vrh, ki se nahaja vzhodno od Tolmina. Z vrha na katerem stoji križ, se nam odpre lep razgled na Krn, verigo Spodnjih Bohinjskih gora, Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, Golake, Jadransko morje, Matajur in na del doline reke Soče. V naravi predstavlja mejo med Severno Primorsko in Gorenjsko in pa razvodnico med Savo in Sočo.
Med Mostom na Soči in Tolminom opazimo oznake za vas Poljubinj, ki nas usmerijo na stransko cesto po kateri kmalu pridemo v omenjeno vas. Z vožnjo nadaljujemo po vzpenjajoči cesti, ki nas nekoliko višje pripelje v vas Ljubinj, kjer nadaljujemo levo v smeri koče na planini Razor in planine Stador.

Naprej se vzpenjamo po ozki, strmi in asfaltirani cesti, ki nas čez čas pripelje do parkirišča ob cesti v bližini koče na planini Stador.

Tukaj pustimo avto in sledimo markacijam. Vzponu bodo kos otroci, starejši od petih let. Med potjo premagamo nekaj več kot 400 metrov nadmorske višine, do vrha pa bomo potrebovali eno uro do ure in pol. Če se boste v hrib odpravljali poleti, bodite pozorni na kače, saj je del poti na zelo prisojnem delu. Na vrhu je križ in čudovit razlged na okoliške hribe ter mesto Tolmin. Izlet lahko podaljšate še za 15 minut in obiščete še bližnji hrib Jalovnik, ki je par metrov nižji.

Zanimivosti

Ime gore ni docela pojasnjeno. Željko Kozinc je našel ime kar v njenem videzu: »Še posebno od Soče ima Kobilja glava videz visoko vpetega, mišičastega in kakor v vzponu napetega konjskega vratu, ki mu zmršena griva pada na eno stran. In ta griva je gozdičje, ki se strmo grezi v senčni in grapasti pastirski in gozdarski svet nad Knežico.«

Zemljevid

Naloži GPX

Kobilja glava
Koordinate izhodišča 46,190431
13,7829266

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Okrepčevalnica Tolminska korita

nudi tako lokalne kot tradicionalne jedi. Sama restavracija se nahaja v bližini korit, tako, da je kot nalašč za krajši postanek na kosilu ali večerji po obisku Tolminskih korit.

Zatolmin 66a,

5220 Tolmin

00386 41 916 152

Mila in Staš priporočata

Ste vedeli?

  1. Najnižja točka Tolmina je ob pritoku Vogrščka v Sočo in znaša približno 150 metrov. Ob tem je najvišja točka vrh Tolminskega Kuka, ki znaša 2085 metrov.
  2.  Leta 2016 je bila občina Tolmin nosilka mednarodno priznanega naziva Alpsko mesto leta.