Krnsko jezero-Lepena 5778

Krnsko jezero-Lepena

Regija Goriška
Izhodišče Lepena
Dolžina poti 5,5 km
Trajanje poti 2-3 h
Nadmorska višina izhodišče 700 m
Nadmorska višina cilj 1436 m
Najprimernejši čas za obisk zgodaj ali pozno poleti (zaradi vročine), spomladi, zgodaj jeseni
Primerno za 6+ let
Zahtevnost zahtevnejša pot

Opis poti

 

Obujte planinske čevlje in stopite na pot, kjer vas bo prevzela barvita gorska svežina. Seveda pa za popoln izletniški dan potrebujete tudi svoje najljubše prijatelje. Jesenski dnevi bodo kot nalašč za obisk naših prelepih gora in ne bo vam žal, če bo med izbranimi izleti prav tale naš namig-obisk Krnskega jezera.

 Najlažja pot na Krnsko jezero je iz doline Lepena, do jezera pa vodi še kar nekaj poti, med drugim tudi iz Bohinja, Kobariških, ter Tolminskih planin. Pohod za otroke 5 plus starosti, ali mlajše z več energije oz. kondicije. Pot z vidika vzpona ni tako zahtevna, je pa res, da je vseeno potrebna dve urna motivacija, da prispemo do cilja;)

Vse poti, ki so zgoraj omenjene so tehnično zelo enostavne pohodne poti. Vendar pa je vseeno potrebno pred štartom pogledati, koliko časa bomo potrebovali za skok do Krnskega jezera, oz. Krnskih jezer.

Krnsko jezero je največje slovensko visokogorsko jezero in priljubljena planinska točka in leži na višini 1391 m.  Jezero ledeniškega izvora leži pod Krnom (2244 m), nedaleč stran od Planinskega doma pri Krnskih jezerih (1385 m), planine Duplje in Dupeljskega jezera in velja za eno najlepših kulis v Julijskih Alpah.

Ves čas hoje nas spremlja stara vojaška mulatjera, ki je lepo ohranjena in se podobno, kot vse ostale vojaške poti v serpentinah in v zelo zmernem vzponu vije po pobočju navzgor. Do koče pri Krnskem jezeru boste hodili v objemu gozda, nekaj metrov od koče naprej, pa bodo drevesa zamenjali  travniki in odprli se vam bodo zelo lepi pogledi proti okoliškim vršacem.

Za pot iz Lepene, pa do koče pri Krnskih jezerih boste potrebovali okoli dve uri hoje, z mlajšimi pohodniki tudi uro več. Od tu, pa do Velikega jezera pa boste potrebovali še približno 20 minut hoje. Dupeljsko jezero je od koče oddaljeno okoli 5 minut, med tem, ko boste do jezera v Lužnici potrebovali dodatne 3 ure hoje. Pisani planinski raj z bogatim vodnim ekosistemom zbudi zanimanje marsikaterega planinca. Krnsko jezero je dolgo skoraj 400 metrov, široko 150 metrov in na najglobljem delu globoko 17 metrov. V vodnem ekosistemu živi 40 vrst rastlin, večinoma alg in 24 vrst nižjih živali, med katerimi prevladujejo drobni raki. Kopanje v jezeru zaradi ohranjanja ekosistema jezera ni dovoljeno. Izkoristite trenutek in užijte pogled, ki se razteza proti Krnu in okoliškim vrhovom. V zavetju teh gora, ob jezeru, vas čaka pravi rastlinski paradiž. Okolica jezera je polna živo pisanega planinskega cvetja, med katerimi uspevajo ogrožene vrste kot so rumenocvetni Kernerjev mak, ozkolistna preobjeda in Scheuchzerjev munec.

Zanimivosti

Ob mojem prvem obisku Krnskega jezera, oz. Velikega jezera, kot ga tudi imenujemo, sem se spraševala, zakaj govorimo Krnska jezera, če pa je jezero zgolj eno? Žal je tako, da velika večina ljudi pozna zgolj eno od sicer treh Krnskih jezer. Ostali dve jezeri sta še jezero v Lužnici in pa še najmanj znano, Dupeljsko jezero.

Kdo ve zakaj se je nekdo odločil porušiti tak popoln ekosistem in v jezero vnesti ribe. V vsa visokogorska jezera pri nas so bile ribe v jezera namreč prinesene. V Krnsko jezero so bile prinesene leta 1928. Prvotno naša gorska jezera torej rib niso poznala, in so imela kristalno čisto vodo. S hranili razmeroma revna voda je omogočala obstoj nekaj vrst mikroskopsko velikih alg, s katerimi so se hranili drobni planktonski rakci, po dnu pa ličinke vodnih žuželk: enodnevnice in mladoletnice. Drobni rakci in ličinke so imeli v jezeru pravzaprav enak učinek kot ga imajo ovce na pašniku - prehranjujejo se namreč z algami, s tem pa preprečujejo njihovo prekomerno rast. Majhne količine hranil, ki so se ob tem sproščale v jezerih, so se ob prisotnosti kisika v vodi trdno vezale v jezerski sediment. Vnos rib, v tem primeru zlatovčic, ki se hranijo prav s temi rakci in ličinkami, pa je vse skupaj postavil na glavo.

Neizmerno lepa narava okrog Krna in Krnskega jezera pa je bila nekoč priča krvavim dogodkom soške fronte ter temačnemu obdobju Rapalske meje. Na bitke soške fronte opozarjajo ostanki strelskih jarkov, kavern in žičnih ograj.

Zemljevid

Naloži GPX

Krnska jezera-Lepena
Koordinate izhodišča 46,30363
13,68148

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Koča na Krnskih jezerih

Če rečemo jedi na žlico in štruklji ter osvežilna pijača, ki jo lahko spijete v prijetni senčki na terasi, potem se verjetno strinjate, da je to eden od motivatorjev, da prilezemo na vrh. Kratek počitek in nato še nekaj minutk hoje do jezera.

Pri koči se lahko tudi malce osvežimo.

Vita, Olja in Juna priporočajo

Za malo starejše mulce pa imamo eno odlično počitniško idejo. V koči na Krnskih jezerih lahko tudi prespite, tako, da lahko obisk teh prelepih krajev podaljšate tudi na več dni in npr. naslednji dan osvojite še Krn.

Mi temu rečemo priprave na Triglav;)