Apnišče, Olševek 4693

Apnišče, Olševek

Regija Gorenjska
Izhodišče parkirišče blizu cerkve, ob otroškem igrišču v vasi Olševek (47,279333 14,442482)
Dolžina poti 2,95 km
Trajanje poti 1 h
Nadmorska višina izhodišče 495 m
Nadmorska višina cilj 740 m
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

 

Na obrobju Olševka se nahaja Apnišče. 740 m visoka gora predstavlja najvišjo točko, ki je v celoti na območju občine Šenčur. Na vrh Apnišča vas pripelje več pohodnih poti z Olševka in Možjance ter iz Velesovega in Adergasa. Naše izhodišče je iz Olševka, do tja pa pridete tako, da ob izvozu iz avtoceste Kranj vzhod sledite smeri Šenčur, Visoko,  Olševek, v vasi Olševek pa vas informativna tabla ob cesti usmeri za Štefanjo goro (prav gotovo ste cerkvico že kdaj opazili iz Krvavca). Izhodišče na Apnišče in Štefanje gore je iz istega parkirišča (nahaja se malo naprej od cerkve in ob otroškem igrišču).

Olševek se prvič omenja leta 1154. Vas se je včasih imenovala Viševek, lahko pa, da je ime dobila po olši (jelši). Nad Olševkom so arheološka odkritja pokazala, da je tam že bila stara naselbina. Prvotna cerkev sv. Mihaela je iz leta 1333, sedanja pa je bila po vzoru šenčurske zgrajena v 18. stoletju. Vredna ogleda je tudi stara Vrbančkova hiša, ki se nahaja ob glavni cesti v bližini cerkve.

Zanimiva je tudi učna pot, zasnovana na območju, kjer se prepleta naravna in kulturna dediščina, oblikovana in kmetijska krajina, geološke zanimivosti in različna raba prostora. Že na parkiršču vas table opozorijo na začetek učne poti. Še en naš predlog za prelep družinski izlet, opis te učne poti Olševek pa najdete tukaj.

Pot na Apnišče je lažja pohodna pot, ki jo bodo zmogli tudi vaši najmlajši. Je pot primerna za hojo z otroki nad 4+ leta starosti in enostavna tudi za nošenje otrok v nosilki. Ves čas spremljajte oznake na poti, na drevesih so sprva rdeče črte, kaj kmalu pa se pojavi oznaka na drevesih- črka A, ki označuje pot na Apnišče. Malo nižje od križišča, kjer se morate odločiti ali jo boste mahnili na Apnišče ali na Štefanjo goro vas preseneti studenec ter mlinček. Malo naprej od mlinčka bodite še bolj pozorni na jasni oznaki na drevesu (Olševek, Adergas, Možjanca), kjer se usmerite levo proti Možjanci. Sledite oznakam A na drevesu. Še 10 min hoje in prispeli boste na vrh Apnišča.

Na vrhu sicer ni razgleda, pričaka pa vas knjiga vpisov ter klopca, kjer se lahko malce odpočijete. Slabih 50 m po poti nekoliko nižje pa prelepa jasa, kjer se vam pogled razpre nad prelepim Grintovcem, ki je najvišji vrh Kamniško-Savinjskih Alp. Veličastno se bohoti pred vami, tako blizu, a hkrati daleč se zdi njegov vrh. No, tja pa se bomo odpravili, ko bodo naši mulčki malo zrasli:)

Zanimivosti

Zakaj Šenčurjanom pravijo godlarji?

Včasih so od hiše do hiše hodili berači ter prosili za hrano in denar. Tako je nekega dne v Šenčur prišel berač iz drugih krajev. Napotil se je k neki hiši, kjer so ravno zajtrkovali, ter prosil za zajtrk. Vas zanima kaj se je zgodilo? Ta zanimiva legenda pripoveduje o tem, kako so Šenčurjani postali znani po godli. In zakaj je Šenčur vas krompirja?


Zakaj je Šenčur vas krompirja in zakaj se je Šenčurjanov oprijelo ime Godlarji.

Zemljevid

Naloži GPX

Apnišče izhodišče iz Olševka
Koordinate izhodišča 46,279339
14,442547

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Medeni vrt

je sladka medena oaza na obrobju vasi Šenčur. Vabi s slastnimi torticami Magušar, odlično kavico, sladoledom in prigrizki. Ob lepem vremenu se lahko pocrkljate na sončni terasi, otrokom pa je na voljo otroško igrišče. V slaščičarni imajo tudi previjalno mizico za dojenčke. Dobrodošli so tudi naši hišni ljubljenčki.


Pipanova cesta 57,

Šenčur

059 017 692

SPLETNA STRAN

Vita, Olja in Juna priporočajo

MINI ZOO

V Šenčurju, 100 metrov stran od slaščičarne Medeni vrt, je majhen privatni živalski vrt, kjer lahko otroci spoznajo prašičke, koze, ovce, rakuna, kokoši, kengurujčka, lamo in številne druge živalice. Vstopnina: 2 evra na vhodu v MINI ZOO. Priporočamo!!!!!