Babji zob 8464

Babji zob

Regija Gorenjska
Izhodišče v vasi Kupljenk
Dolžina poti 3.3 km
Trajanje poti 1,5 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna

Opis poti

Babji zob se nahaja na nadmorski višini 1128 m v osrčju Škofjeloškega, Cerkljanskega in Idrijskega hribovja. Na vrh se povzpnemo v 1 h in 30 min, pri tem pa premagamo 515 m višinske razlike.
Babji zob je čudovita razgledna točka nad vasjo Kupljenik pri Bledu. Prepaden vrh, ki ima vpisno skrinjico z žigom ima lep razgled na del Spodnjih Bohinjskih gora in na gore okoli Triglava. Ikoničen je tudi pogled na Blejsko jezero. Vrh Babjega zoba, ki je ime dobil po značilni škrbini, ki izzivalno štrli iz njegove prepadne stene, je eden najmarkantnejših vrhov v masivni planoti Jelovice, saj je s svojo značilno obliko viden tako iz gora, ki obkrožajo Bohinj, kot tudi iz pobočij Karavank in Blejsko-radovljiške kotline.

Od parkirišča (prostora je le za 5-6 avtomobilov) krenemo na markirano pešpot, ki se v smeri vzhoda začne strmo vzpenjati po kolovozu, tik nad vasjo. Del poti postane nekoliko bolj položen, ko pa zapustimo kolovoz (naravnost vodi pot do Taleža), pa je gozdna stezica spet bolj strma vse dokler ne pridemo do manjše planine Prihod. Tu nadaljujemo desno, proti zahodu in se položno vzpenjamo po robu Jelovice. Sem in tja se nam iz gozda že pokaže Blejsko jezero. Na dveh razglednih mestih sta postavljeni tudi klopci in poučna tabla, na kateri lahko preverite tudi, katere vrhove vidite na drugi strani. Od tu nas pot za Babji zob pelje še 10 minut naprej. Vse do zahodnega roba, ko se na prepadnem vrhu odpre še pogled proti dolini Save Bohinjke, Pokljuki in Julijcem.


Pot ni zahtevna, je pa potrebna previdnost (predvsem otrok), ko pridemo na greben, saj ta poteka nekaj metrov levo od prepada. Če se držimo poti, večje nevarnosti za zdrs ni, moramo pa biti previdni predvsem, ko za lep razgled stopimo nekaj korakov v desno z markirane poti.
Pot je primerna za otroke 5+, ki pa morajo biti pod nadzorom staršev, da ga grebenu ne skrenejo s poti.

Ko se naužijemo razgledov, se po isti poti vrnemo v dolino. Po izletu pa na zasluženo blejsko kremšnitko.

 

izlet zapisala Barbara Z. Strojan

 

 

Zanimivosti

Timon in Jaka sta od staršev na vrhu slišala še tole zgodbico:

 

Anekdota o Babjem zobu na Jelovici:


Stari ljudje pravijo, da na Jelovški planoti stara baba je živela. Nekateri so celo trdili, da je več kot stopetdeset let že imela, da čarovnica je bila, ki se skrivala je tam, češ drugače jo bi pogubili na grmadi. Baba je zelišča nabirala, s čarovništvom in napitki se je ukvarjala ter v dolino svoje uroke je pošiljala.
V dolini vsi so se babe bali, saj kadar je uroke pošiljala, nihče od kmetov upal ni, na njivo ali gozd, ker tam še danes hudičeva ježa preži, ki marsikaterega kmeta lahko zaradi njenih urokov takoj pogubi.
Ko pa baba že bila je stara ni več tako dobro zelišča nabirala, saj počasi že prihajal njen je čas. Nihče pa vedel ni koliko je stara, saj krepko čez sto jih je že nabrala.
Nekega dne pa ko baba dovolj zelišča ni nabrala, preko roba planote z jezo uroke je metala in glej babi stari spodrsne na planoti tej. In ko tako omahne v globine prostrane odkoder slišati je bilo še vedno njene uroke stare.
In iz odmeva gora slišati urok bilo je celo v dolino:
Jelovica ti ne boš več strma kot prej, takoj škrbino naredi na mesti tej.
In od takrat se vedno na koncu Jelovice, ki se zaključuje proti Bohinjski Beli vidi velik Babji zob, katerega že več sto let iz roda v rod vsi tako imenujejo. In v Bližini še danes koča stoji, ki da lastnikov se zvrstilo že več je kot tri.

Prisluhnite Legendi o potopljenem zvonu.

Zemljevid

Naloži GPX

Babji zob
Koordinate izhodišča 46,3380369
14,0784812

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Prenočišče v bližini

Kamp Šobec je čisto prenovljen in prečudovit prostor za preživljanje naših počitnic. Kampiranje je edinstvena izkušnja in sploh otrokom nekaj zelo zabavnega.

Na enem mestu je ogromno igrišč, prostorov v senci, izhodišč za izlete-tako pohodniške kot kolesarske in seveda jezero v katerem se lahko shladimo, supamo ter uživamo. 

Kamp nudi tudi izposojo koles, možnost igranja mini golfa ter trgovino za vse nas, ki radi kaj pozabimo;)

 

Pa še to- pri njih so zelo dobrodošli tudi naši pasji prijatelji, ki imajo kar svojo plažo! 

 AMP ŠOBEC

Mila in Staš priporočata

Za vse navdušene ljubitelje zimskih športov pa naj izdamo, da v bližini Bleda najdete odlično družinsko smučišče, kjer se bodo lahko vaši otroci učili in vadili prve smučarske zavoje. Odlično pripravljene smučarske in tekaške proge ter sankaška proga bodo razveselile prav vse družinske člane (tudi tiste najmlajše).

Navigacija za starše: Zatrnik 118, 4247 Zgornje Gorje

SPLETNA STRAN