Češka koča na Spodnjih Ravneh 8290

Češka koča na Spodnjih Ravneh

Regija Gorenjska
Izhodišče Parkirišče pri Ravenski Kočni
Dolžina poti 3,15 km
Trajanje poti 1,5 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za 6+ let
Zahtevnost zahtevna označena pot

Opis poti

Izlet v smeri Jezerskega je vedno dobra ideja. Prelepa narava, Planšarsko jezero in razgledi na dvotisočake v bližini so osupljivi. Eden izmed doseglivejših ciljev je tudi Češka koča na katero smo se podali iz označenega parkirišča na Spodnjih Ravneh. Približno 15 minut hoje potrebujemo do tovorne žičnice, kjer nas smerokazi usmerjajo proti koči. Potem pa se začne resno delo in hoja v klanec:)


Češka koča na Spodnjih Ravneh (1542 m) je planinska postojanka, ki stoji na krnici Spodnje Ravni nad prepadnim pobočjem Ravenske Kočne, pod severnim ostenjem Grintovca in Dolgega hrbta. Ime je dobila po češki podružnici Slovenskega planinskega društva iz Prage, ki jo je leta 1900 zgradila. V začetku 70. let 20. stoletja so jo prenovili in posodobili, vendar je ohranila slog češkega ljudskega stavbarstva.

Pot je zelo razgibana in ponekod si je potrebno pomagati tudi z jeklenicami in lestvami. Previdnost tukaj z mlajšimi pohodniki ni odveč, saj tudi utrujenost lahko naredi korak malce bolj površen.


Od koče lahko občudujemo krasne razlede na okoliške vrhove. Vidimo greben Koroških Bab, Dolgi hrbet, ki se povezuje s mogočnim Grintovcem, pod nami pa lahko gledamo Zgornjo jezersko ter Ravensko Kočno.

Češka koča je tudi zelo lepo izhodišče za zahtevnejše vrhove kot so Grintovec, Skuta in Jezerska Kočna. Ti vzponi niso primerni za neizkušene pohodnike in se jih raje ne lotevajmo z otroki, ki niso vajeni daljše hoje, saj se nam izlet v tem primeru podaljša vsaj za 3-4 ure v eno smer.

Zanimivosti

Ste vedeli, da je Jezersko solčavska ovca- avtohtona slov. pasma ovac?

Slovenci smo ponosni  na našo jezersko-solčavsko ovco, ki je naša avtohtona slovenska pasma. V krajih Jezersko in Solčava je bila reja ovc v preteklosti množična in odlično organizirana. Naša ovca je lepa; večinoma je bele barve, nekatere so tudi temne. Okoli oči ima značilna “očala” ali “solzo”. Jezersko-solčavska ovca je del naše slovenske naravne in kulturne dediščine. 

Zemljevid

Naloži GPX

Češka koča
Koordinate izhodišča 46,384864
14,5364597

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Češka koča 

Od leta 2015 je oskrbnica koče Karmen Križnar. V času našega obiska smo imeli to srečo, da so se v kuhinji peki slastni flancati….mmmm…za vse prste obliznit. Seveda nudijo tudi vse zvezde stalnice, ki so ponavadi na meniju v kočah- jedi na žlico, kot sta recimo segedin in jota.

Okolica koče je super za otroke, saj je veliko prostora za igro.

Mila inStaš priporočata

V gostiščih ali na turistični kmetiji na Jezerskem povprašajte po čisto pravi planšarski specialiteti- MASOVNJEK. Zelo nasitno, zelo...njamiii! Pravi pohodnik si včasih kakšno kalorično bombico že lahko privošči, kajne?

Še recept, če se boste priprave lotili sami:

V globoko ponev damo vso kislo smetano, pustimo, da od nje odstopi maščoba, nato zmešamo z moko in jajcem. To zmes mešamo toliko časa, dokler ne postane čvrsta kot kaša.

Jed postrežemo toplo ali hladno s kosom kruha.

Pa dober tek!

Prisluhnite ljudski pripovedki o dobrih vilah, ki žive v votlinah Rjavce na Jezerskem.