Dobrča 5200

Dobrča

Regija Gorenjska
Izhodišče Bistriška planina
Dolžina poti 4 km
Trajanje poti 2 h
Nadmorska višina izhodišče 1057 m
Nadmorska višina cilj 1634 m
Najprimernejši čas za obisk poleti, zgodaj jeseni, spomladi
Primerno za nosilke , 6+ let
Zahtevnost zahtevna

Opis poti

Naši otroci res hitro rastejo in daljše kot so noge, daljša mora biti pot, da jih utrudimo. Dobrča je hrib, ki ima poseben prostor v srcih domačinov. Možnih je veliko izhodišč, mi pa smo izbral tisto iz Bistriške planine (1050m). Do tu pridemo tako, da se peljemo do vasi Brezje nad Tržičem in tam sledimo oznakam za Bistriško planino. Cesta se strmo vzpenja in je na mestih dobro naluknjana. Od pribljižno 3 kilometrov do cilja je 2.5 km makadamske podlage.

Avto lahko pustite na označenem parkirišču od koder se potem naprej podate peš. Do koče na Dobrči je 1.5 do 2 uri hoje z dobro pripravljenimi 6 in več letniki. Vmes premagamo kar 577 metrov nadmorske višine. Pravijo pa, da če si enkrat že tako daleč, se splača še malo stisnit zobe in narediti ovinek do Šentanskega vrha. Od koče se prvo podate na vrh Dobrče, ki ni razgleden, nato pa po slabih 10 minutah dosežete Šentanskega. Od tam se odpre razgled na kranjsko kotlino z Ljubljano za Sorškim poljem, na S kraljuje Triglav, v neposredni bližini sta Stol in Begunjščica. Na severu je Veliki vrh, kjer se preko Kladiva, Košutnikovega turna do Tolste Košute končuje greben. Na vzhodu se dviga Mrzla gora in desno od nje Kočna, nato pa je tu že Storžič. Noro res.
Pomolu na katerem stoji koča pravijo tudi “balkon Gorenjske” in to z razlogom. Vsekakor se je vredno potruditi za vse te prečudovite razglede.

Zanimivosti

 

V bližini se nahaja  Dovžanova soteska.

Dovžanova soteska ni kar tako že več kot 25 let zavarovana kot naravni spomenik. Je geološko eno najzanimivejših območij v Sloveniji. Slikovito dolino, ki leži 3,2 kilometra severovzhodno od Tržiča, je reka Tržiška Bistrica vrezala globoko v osrčje Karavank in razgalila najpopolnejše zaporedje kamnin iz obdobja mlajšega paleozoika, starih med 300 in 260 milijonov let. Kamninske plasti so kot listi debele knjige, v kateri je zapisana čudovita zgodba o nenavadnih živih bitjih in spreminjanju okolij v daljni geološki preteklosti. Dovžanovo sotesko odlikuje izjemna pestrost sedimentnih kamnin ter številnost in raznovrstnost fosilnih ostankov. Prav slednje je njeno ime poneslo v svetovno strokovno literaturo. Seznam tukaj najdenih rastlinskih in živalskih vrst je res dolg, izstopata pa ramenonožec Karavankina schellwieni in luknjičarka Sphaeroschwagerina carniolica.

Oba sta bila prvič najdena in opisana v Dovžanovi soteski in upodobljena celo na znamkah Pošte Slovenije.

Zemljevid

Naloži GPX

Dobrča
Koordinate izhodišča 46,380036
14,273987

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

 

Koča na Dobrči

Vse najboljše kar se lahko dobi na žlico- jota, kislo mleko? Seveda, vse zelo njamski;) Štruklji? Jap, zato pa smo se malo potrudili in prilezli na ta prelepi vrh. Se splača!

Mila in Staš priporočata

So nogice utrujene in zunanje temperature primerne za skok v vodo? Priporočava obisk Gorenjske plaže- zunanjega bazena v Tržiču. Obratuje le poleti.

Ne pozabite pa obiskati mesta Tržič, mesta z dolgo "šuštarsko" (čevljarsko) tradicijo. V sklopu muzeja Tržič pa se je možno podati tudi na izlet Korakec po Tržiško, ki je namenjen raziskovanju mesta z našimi najmlajšimi.