Dom na Kofcah 8569

Dom na Kofcah

Regija Gorenjska
Izhodišče parkirišče pod Kofcami- Matizovec
Dolžina poti 3 km
Trajanje poti 1.5-2 h
Nadmorska višina izhodišče 915 m
Nadmorska višina cilj 1488 m
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni, z ustrezno opremo tudi pozimi
Primerno za nosilke , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Gremo na Kofce na štruklje! Sigurno vam je že kdo od prijateljev in znancev povedal za ta čudovit izlet, ki se lahko zaključi z res slastno sladico.

Poleti je na planini Kofce res živahno, saj se po planini pasejo živali, ki so jih okoliški kmetje pripeljali na poletno pašo. Pa tudi zima ima svoj čar. Biti v objemu belih, z debelo snežno odejo pokritih gora je občutek, ki v našem spominu ostane zapisan vse življenje. Planinski dom na Kofcah se nahaja na južnem pobočju Košute, ravno malo nad gozdno mejo, od koder se nam ponuja čudovit razgled na okoliške hribe vse do našega očaka Triglava, v daljavi pred domom pa spokojno poležava Ljubljanska kotlina. Za domom se vzpenjajo dvatisočaki, ki v lepem vremenu kar vabijo, da se povzpnemo nanje in občutimo svojo majhnost v primerjavi z mogočnostjo narave. A z malimi mladički smo veseli, da smo prilezli na Kofce.

Planinski dom na Kofcah je priljubljena izletniška točka tudi za družine z otroki, saj pot do doma ni prenaporna, ob poti je mnogo zanimivosti, na vrhu pa je trud poplačan s prikupno igralno hišico, kamor se otroci radi zatečejo, da se malo skrijejo pred soncem in se veselo poigrajo s prijateljčki. V hribih hitro najdejo družbo, s katero rajajo še celo popoldne. Za domom so tudi ostala igrala, od plezalne stene, gugalnic, peskovnika, najbolj razigrani pa lahko svojo odvečno energijo porabijo tudi na trampolinu.

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj in cesti naprej sledimo proti mejnemu prehodu. Glavno cesto zapustimo na mestu, kjer nas oznake za »kamp in Podljubelj« usmerijo desno. Ko zapustimo glavno cesto bomo že po nekaj metrih prišli na križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri »Kofce«. Naprej se peljemo skozi vas po rahlo vzpenjajoči se cesti in nato zavijemo desno v smeri »Matizovec in Kofce«. Tej občasno nekoliko bolj ozki cesti, ki je v spodnjem delu asfaltirana, nato sledimo do večjega označenega parkirišča. Pot je dokaj strma, vendar jo brez težav zmorejo otroci nad 5 let starosti.

Koordinate izhodišča: 46.414697, 14.300195

Več o mestu Tržič, dogodkih in zanimivostih kraja, pa si lahko preberete tudi na njihovi uradni strani VISIT TRŽIČ.

Zanimivosti

Prvo nedeljo v septembru v Tržiču poteka tradicionalna prireditev Šuštarska nedelja.

Na Šuštarsko nedeljo obišče Tržič več 10.000 obiskovalcev iz vse Slovenije in tudi iz sosednjih držav, tradicija pa se ohranja že več kot pol stoletja. Trgovci iz vse Slovenije svoje blago razstavljajo na več kot 300 stojnicah, cel dan se odvijajo različne kulturne, zabavne in etnografske prireditve, tržiški gostinci pa vas ta dan pričakujejo s pravim šuštarskim kosilom in tržiškimi bržolami.

Šuštarska nedelja se je razvila iz tržiških sejmov, Tržič je namreč leta 1492 dobil trške pravice za prodajo vina, živine in železnih izdelkov. Tako so se v mestu tedensko in tudi letno vrstili številni sejmi, od katerih sta bila najpomembnejša Andrejev sejem pred Miklavžem in sejem kmečkih izdelkov na Angelsko nedeljo (prva nedelja v septembru). Na ta dan so bili vsako leto šuštarski vajenci - "jungri" sprejeti med pomočnike - "ksele". Ta običaj, ki so mu pravili "frajšprehunga", so zaključili s sejmom in nazadnje tudi z veselico, kjer so pozabili na celodnevno delo na nizkih trinogih stolčkih in šuštarski luči na "gauge".

 

 

Poznate legendo o petelinu in zmaju?

Zemljevid

Naloži GPX

Dom na Kofcah
Koordinate izhodišča 46,41499
14,301564

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Dom na Kofcah

Super dom, ki je bil izbran tudi za naj planinsko kočo v letu 2019. Poleg klasične hrane na žlico, seveda ne moremo mimo štrukljev. Poleg skutinih in orehovih ponujajo še bolj "eksotične"- čokoladne z malino in borovnico,  za katere naj bi lastnih idejo dobil kar v sanjah:)

Če se tudi vam sanja o odlični sladici naj vam namignemo, da jih lahko dobite tudi pod Plečnikovimi arkadami, v TC Deteljica pri Tržiču, v BTC-ju pri pokriti tržnici in v lokalu MAXi v Maximarketu! Mi smo jih zmazali en, dva, tri:)

Podljubelj 237

4290 Tržič

www.kofce.si

040 634 144

Mila in Staš priporočata

Izlet lahko podaljšamo tako, da obisčemo Gorenjsko plažo v Tržiču, kjer se nahaja zunanji bazen, ki poleti poskrbi za pravo osvežitev.