Dovžanova soteska-Tržič 4496

Dovžanova soteska-Tržič

Regija Gorenjska
Izhodišče parkirišče pri Info točki Dovžanova soteska
Dolžina poti 2,7 km
Trajanje poti 1-1,5 h
Nadmorska višina izhodišče 445 m
Nadmorska višina cilj 697 m
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot, ker se rahlo vzpne v hrib, na poti pa je tudi nekaj zajlic

Opis poti

V Tržiču in okolici lahko uberemo vsak svojo pot. Koliko so alpski travniki, doline, gozdovi in vrhovi lepši, če jih lahko doživimo, ne da bi jih morali deliti z množico drugih pohodnikov ali kolesarjev. Tako predstavljajo sprehajalne poti Tržičani. Le nekaj deset minut vožnje iz Tržiča, se nahaja prelepa Dovžanova soteska. Povodenj je poti po Dovžanovi soteski povsem upostošila, a so Tržičani poti, znamenitosti, informativne table pred kratkim obnovili in tako naredili to znamenitost še bolj privlačno za slovenske in tuje turiste.

Pot, ki je primerna na starost 3+, mlajše lahko nesete v otroški nosilki. Seveda pa naj bodo otroci skrbno pod nadzorom staršev, predvsem pri razglednih točkah. Čeprav so Tržičani dobro poskrbeli za urejene in označene pohodne poti, velja pri hoji z našimi otroki malo previdnosti. Izlet ni primeren ob slabšem deževnem vremenu ali pozimi. Že v Informacijski točki na izhodišču vam prijazno svetujejo, vse kar vas zanima o poti, tam pa dobite tudi namige za obisk drugih tržiških znamenitosti in izletov. Na naši spletni strani lahko najdete opise naslednjih: Tominčev slap, Kofce, Tržiška krožna pot, Korakec po Tržiško, Hudi grad nad Bistrico in še številni drugi...

Zaradi najmlajše članice družine v nosilki smo se mi odločili za krajšo verzijo izleta po Dovžanovi soteski, svetujemo pa vam, če vam le čas dopušča, da opravite celoten ogled soteske, do Razstavno-izobraževalnega središča v Dolini. Dolžina poti je cca. 1, 2 km. V Razstavno-izobraževalnem središču je so razstavljeni fosili in kamnine iz Dovžanove soteske ter objavljena znanstvena in poljudna dela o geoloških bogastvih soteske. Na ogled so tudi fosili iz drugih delov Slovenije. V majhnem laboratoriju so povečevalne lupe, s pomočjo katerih lahko raziskujemo svet drobnih fosilov v pripravljenih vzorcih kamnin. RIS Dolina je od maja do konca septembra odprt ob lepem vremenu ob sobotah, nedeljah in praznikih med 11. in 18. uro, oktobra med 11. in 17. uro.

Koordinate parkirišča pri INFO TOČKI so 46.379496, 14.324646.

Tržiška Bistrica vas bo s svojo fotogeničnostjo povsem navdušila, poleg lepih vtisov, pa boste iz izleta prav gotovo odnesli vsaj za 500 fotografij težjo spominsko kartico svojega telefona:) Ta soteska je potovanje v času. Čeprav je starejša kot dinozavri, ni vanjo nikoli stopila dinozavrova noga. Je pa zaplavala. Tu je bilo zadnjih 300 milijonov let tropsko morje. V njem je vrvelo morskih živali, zato danes v skalah soteske mrgoli njihovih fosilov. Tudi takih, ki jih ni nikjer drugje na svetu. Dovžanova soteska ni kar tako že več kot 25 let zavarovana kot naravni spomenik. Je geološko eno najzanimivejših območij v Sloveniji. Slikovito dolino, ki leži 3,2 kilometra severovzhodno od Tržiča, je reka Tržiška Bistrica vrezala globoko v osrčje Karavank in razgalila najpopolnejše zaporedje kamnin iz obdobja mlajšega paleozoika, starih med 300 in 260 milijonov let. Kamninske plasti so kot listi debele knjige, v kateri je zapisana čudovita zgodba o nenavadnih živih bitjih in spreminjanju okolij v daljni geološki preteklosti. Dovžanovo sotesko odlikuje izjemna pestrost sedimentnih kamnin ter številnost in raznovrstnost fosilnih ostankov. Prav slednje je njeno ime poneslo v svetovno strokovno literaturo. Seznam tukaj najdenih rastlinskih in živalskih vrst je res dolg, izstopata pa ramenonožec Karavankina schellwieni in luknjičarka Sphaeroschwagerina carniolica. Oba sta bila prvič najdena in opisana v Dovžanovi soteski in upodobljena celo na znamkah Pošte Slovenije.

Več o dogodkih, zanimivostih in znamenitostih Tržiča, pa najdete na njihovi spletni strani.

Zanimivosti

Prvo nedeljo v septembru v Tržiču poteka tradicionalna prireditev Šuštarska nedelja

Na Šuštarsko nedeljo obišče Tržič več 10.000 obiskovalcev iz vse Slovenije in tudi iz sosednjih držav, tradicija pa se ohranja že več kot pol stoletja. Trgovci iz vse Slovenije svoje blago razstavljajo na več kot 300 stojnicah, cel dan se odvijajo različne kulturne, zabavne in etnografske prireditve, tržiški gostinci pa vas ta dan pričakujejo s pravim šuštarskim kosilom in tržiškimi bržolami.

Šuštarska nedelja se je razvila iz tržiških sejmov, Tržič je namreč leta 1492 dobil trške pravice za prodajo vina, živine in železnih izdelkov. Tako so se v mestu tedensko in tudi letno vrstili številni sejmi, od katerih sta bila najpomembnejša Andrejev sejem pred Miklavžem in sejem kmečkih izdelkov na Angelsko nedeljo (prva nedelja v septembru). Na ta dan so bili vsako leto šuštarski vajenci - "jungri" sprejeti med pomočnike - "ksele". Ta običaj, ki so mu pravili "frajšprehunga", so zaključili s sejmom in nazadnje tudi z veselico, kjer so pozabili na celodnevno delo na nizkih trinogih stolčkih in šuštarski luči na "gauge".

Ko se peljete skozi Tržič proti Dovžanovi soteski, vas ob cesti prijetno preseneti zanimiva skulptura zmaja. Pa veste, zakaj ima prav zmaj tako pomembno mesto v Tržiču?  Prisluhnite zanimivi krajevni legendi.

Legenda o nastanku Tržiča

Zemljevid

Naloži GPX

Dovžanova soteska
Koordinate izhodišča 46,37972
14,324371

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Old English House

se nahaja na Deteljici v Tržiču, lokal, kjer lahko na prostorni terasi v miru spijete kavico in se hkrati posladkate z najboljšimi torticami daleč naokoli. Lokal je zelo priljubljeno zbirališče mladih mamic z vozički in tistih z malo večjimi mulčki, saj so poskrbeli tudi za zelo zanimivo zunanje igrišče za otroke.

Cesta Ste Marie aux Mines 15,

4290 Tržič

04 592 11 00

Vita, Olja in Juna priporočajo

Gorenjsko plažo v Tržiču, kjer najdete super zunanji bazen, ki poleti poskrbi za pravo osvežitev.