Dvorec Visoko-Visoko pri Poljanah 808

Dvorec Visoko-Visoko pri Poljanah

Regija Gorenjska
Izhodišče Parkirišče pri Dvorcu Visoko
Dolžina poti 2,86 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, zgodaj jeseni
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Kmečki dvorec iz 17. stoletja leži v objemu okoliških gričev in gozdov nedaleč od Poljanske Sore. Za nekdanje Kalanovo posestvo se je od začetka 20. stoletja uveljavilo ime Tavčarjev dvorec, po slovenskem pisatelju in politiku Ivanu Tavčarju. Danes ga imenujejo Dvorec Visoko. Mogočna domačija in njeni nekdanji lastniki, rodbina Kalan, so bili vir navdiha pri pisanju zgodovinskega romana Visoška kronika. Ob nekdanjem stanovanjskem objektu, v katerem so postavljene stalne razstave Visoška domačija pripoveduje in čudovita poročna dvorana, stoji razsežno gospodarsko poslopje s tipičnim kozolcem – toplarjem.

Nad dvorcem je označena gozdna učna pot, vendar je bil del poti precej zaraščen, zato smo mi nekaj postaj spustili-ravno prav hoje za 2 letnico, ki je pot prehodila skoraj čisto sama. Sprehod je možen samo peš in z nosilko, saj del poti opraviš po robu travnika.

Zanimivosti

Na robu gozda je pisatelj postavil kapelico z družinsko grobnico, v kateri je tudi sam pokopan. V bližini stoji tudi markanten bronast kip pisatelja, ki gleda proti svojemu rojstnemu kraju, Poljanam.
V neokrnjeni idilični naravi se je možno zapeljati s kolesom ali sprehoditi peš. 

Zemljevid

Naloži GPX

Dvorec Visoko-Visoko
Koordinate izhodišča 46,126907
14,207314

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Kavarna Pri Homanu

Stara Loka ima v vseh letnih časih poseben čar. Ena izmed najboljših loških kavarn ponuja pestro izbiro tortic, sladoled za vsak še tako zahteven okus in tople napitke (kavice, čajčke, vročo čokolado) ter tudi osvežilne napitke. Naj bo krajši postanek prav v središču mesta, kjer lahko začutite pristen mestni utrip Loke. Kavarna ima tudi otroško igrišče, na terasi pa so nadvse dobrodošli tudi naši hišni ljubljenčki, ki se lahko hladijo v senci velike mestne lipe.

Mestni trg 2
4220 Škofja Loka

(04) 512 30 47
(041) 724 121

Vita, Olja in Juna priporočajo

Prav prijetno  presenečeni, ko smo nevede na dvorišču  dvorca zagledali Miki Miško in maskoto Viki kreme. Je to privid mogoče? Ne, na to lepo nedeljo se je namreč na dvorišču odvijal Otroški festival-Dan prijateljstva, kjer smo lahko otroci spoznali eksotične živali, se preiskusili v plezanju in oviratlonu, izdelovali indijanske maske itd.

Vita, Olja in Juna priporočajo, da prisluhnete zanimivi ljudski pripovedki, kako je Pasja raven, hrib v bližini Škofje Loke, dobil svoje nenavadno ime.