Grad Dvor, Preddvor 7634

Grad Dvor, Preddvor

Regija Gorenjska
Izhodišče parkirišče v centru Preddvora
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, jeseni, pozimi- vodeni ogledi
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

A poznate tisti občutek, ko se odpelješ na izlet in ne pričakuješ preveč, samo par luštnih uric preživetih v dobri družbi? No, potem pa prideš pred vrata gradu Dvor. Že tam te obda taka super energija, parkirane kočije kot, da bi jih preslikal iz Pepelke in lepo urejen vrt. Prava čarovnija pa se začne, ko vanj tudi vstopiš. Zares navdihujoča zgodba prenove, ki še vedno poteka, pa vendar te že sedaj odpelje v čisto drug svet.


Preddvor se ponaša kar s štirimi gradovi, grad Dvor pa najdete v samem centru. Je eden najstarejših srednjeveških gradov v Sloveniji in je bil prvič v pisani besedi omenjen že v 12. stoletju. Še nedavno je nudil varen dom otrokom, ptičkom brez gnezda, danes pa je dodobra prenovljen in znova služi v turistične namene. Tam so tudi različni pripomočki – kangle za mleko, posode za petrolej, začimbe, pa starinska blagajna, v kateri je še vedno denar, ki smo ga včasih uporabljali. Na stropu in še marsikje drugje po gradu je mogoče opaziti rožo življenja, pod katero je treba stopiti in se rokovati, ko se sklepajo kupčije. V mračni in mistični čarovniški sobi najmlajše pričaka prijazna čarovnica Priletičnica, ki jim včasih skuha čarovniški napoj ali pa pajkovo juho. V stari lekarni si lahko obiskovalci sami trejo zelišča, na ogled pa sta tudi zdravstvena in zobozdravstvena oprema ter laboratorij. Dekletom je zagotovo najljubša soba, v kateri se lahko oblečejo v ekstravagantne poročne obleke, si nadenejo lasulje in se za en dan spremenijo v princeske. S pahljačami v rokah se lahko nato sprehajajo po dvorcu in se fotografirajo.


Prenovo sta v sodelovanju z Zavodom za turizem Preddvor prevzela kar Grof in Grofica. Če boste imeli srečo, jih boste lahko tudi srečali, saj je na gradu vedno kaj za popraviti, pregledati in izboljšati. S seboj sta pripeljala ogromno zbirko starin in umetnin s katerim sedaj dajeta nov izgled in dušo starim zidovom.

Grofica je na nas naredila velik vtis, še dneve smo se pogovarjali o gradu, groficah, grofih...

Za ogled gradu se je potrebno predhodno najaviti.

Vodeni ogledi gradu Dvor potekajo vsako soboto in nedeljo ob 11., 16. in 17. uri.

Za skupine je po predhodnem dogovoru možen ogled tudi izven uradnega delovnega časa (turizem@visitpreddvor.si / 051 606 220)

 

Zanimivosti

V Preddvoru se je rodila prva slovenska pisateljica, pesnica, skladateljica in pravljičarka Josipina Urbančič, ki je ustvarjala pod psevdonimom Turnograjska, saj je bil njen dom grad Turn. Živela je v času, ko je bilo ustvarjanje v slovenskem jeziku prej izjema kot pravilo, sploh še za žensko v takratnem moškem kulturnem okolju. Poleg nje pa naj omenimo še župnika Frana Lakmayera, ki velja za velikana slovenskega čebelarstva. Njegov Umni čebelar je prvi sistematični učbenik v slovenskem jeziku in je med našimi čebelarji veljal za nekakšen čebelarski katekizem.

 

 Na fotografiji spodaj je Mira Delavec Touhami v vlogi Josipine Turnograjske.

Zemljevid

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Pri Bizjak

Ob vznožju mogočnega Storžiča, stran od mestnega vrveža, sredi majhne vasice Zgornja Bela, stoji gostilna Pr´ Bizjak, gostilna z več kot dvestoletno tradicijo. Ob obisku vas bo pričakal prijazen sprejem gospodarice. Odlična domača hrana, ki slovi po lokalni pridelavi. Ta prava gorenjska gostilna, z dušo.

Ob gostišču se nahaja lepo urejen vrt in glamping.

Zgornja Bela 20,

4205 Preddvor
04 - 255 56 00, 031 640 930

Mila in Staš priporočata


Po končanem obisku gradu vam priporočava, da se podate še po lepo urejeni tematski poti Skrivnost preddvorskih štorkelj. Zares lušten in poučen sprehod vam ne uide:) Izhodišče poti je za OŠ Matije Valjavca v Preddvoru. Več o sami poti si lahko preberete tukaj.