Grad Kamen-Adergas 6432

Grad Kamen-Adergas

Regija Gorenjska
Izhodišče parkirišče pri župniji Velesovo-v naselju Adergas
Dolžina poti 500 m
Trajanje poti 0,5 h
Nadmorska višina izhodišče 432 m
Nadmorska višina cilj 477 m
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

 

O razvalinah gradu Kamen v Adergasu smo izvedeli šele pred kratkim, ko smo na krožišču pred Adergasom uzrli skulpturo gradu. Takoj je zbudila naše zanimanje, malo smo pobrskali po internetu in na naše začudenje našli bora malo podatkov o obstoju nekdaj mogočnega gradu. Že čez nekaj dni smo se odpravili na izlet do gradu Kamen. Ker imamo v družini eno mini pohodnico, ki rajši kot hodi, čim hitreje pride na cilj, je predlagan izlet kot nlašč za raziskovanje z majhnimi otroki. Vse željne hoje pa usmerimo naprej na Štefanjo goro.

Izhodišče;start pri cerkvi in samostanu v Adergasu, kjer v okolici parkirišča najdete tudi informativne table. Da pridete do razvalin gradu Kamen se usmerite pred cerkvijo levo po cesti, ta vas vodi v hrib in kmalu ozrete oznako za razvaline gradu in naprej za Štefanjo goro.

Območje gradu je pripadalo deželnemu knezu. Med letoma 1147 in 1154 se v listini z gradu Bilštajn na Koroškem[navedi vir] omenjajo kot priče Gerlochus, njegov brat Albertus in sin Meinhalmus de Michelstein, vitezi in bližnji sorodniki andeškega minesteriala Meinharda Schababa iz Kokre, ki so prebivali v manjšem dvoru, ki je leta 1359 omenjen kot "hof gelegen bey sand Margreten". Valvasor piše, da so ga že pred štiristo leti posedovali gospodje s Kamna ("die Herren Frauensteiner"). Turki so velesovski samostan in najbrž tudi dvor opustošili leta 1471. Zadnjega gospodarja iz tega rodu so leta 1473 Turki ujeli in je v ujetništvu umrl. 

Zanimivosti

Nekaj zanimivosti o gradu...

V Valvasorjevem času je bil grad še obljuden, na začetku 18. stoletja pa so ga opustili. Ko so leta 1732 pričeli zidati nov samostan, so za gradnjo uporabili tudi kamenje z grajske razvaline. Od leta 2015 lokalni zanesenjak čisti zaraščeno področje gradu, tako da so se spet pokazali temelji zidov.

In še dodaten pohodniški namig ekipe Družinskih izletov.

Za vse pohodnike pa priporočamo še vzpon na Sv. Štefana. Ko se boste vsedli na klopco pred obzidjem cerkvice Sv. Štefana boste najprej zavzdihnili nad lepoto okoliških hrbov. Ja, danes majhni hribčki, kot je ta, z nekaj vaje pa boste lahko kasneje splezali tudi na Storžič, Grintavec...

Da pa bo izlet za vas otroke še bolj zanimiv, prisluhnite zgodbi o sv. Štefanu. Vas zanima kako je svetnik povezan s konji?


Prisluhnite zanimivi legendi

Zemljevid

Naloži GPX

Razvaline gradu Kamen-Adergas
Koordinate izhodišča 46,2710906
14,464158

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Domačija Vodnik

Pohodniška točka Štefanja gora je tik nad domačijo, idealno torej za sprehod in potem kosilo na Domačiji Vodnik. Čeprav se spodobi, da najprej opišemo kulinarični del, hrana tu je naravnost izvrstna, kot iz kuhinje naših babic, pa moramo tik za tem tudi izpostaviti otroški razlog za obisk. Imajo pravi mali živalski vrt.

Naši otroci so se pred prihodom jedi zadržali pri njihovih živalicah in ko smo jih že v tretje opomnili, da je goveja župca skoraj mrzla, smo jih le priklicali k mizi.

Odlično mesto tako za kosila, kot tudi nastanitev, v kolikor načrtujete dopust v teh prelepih krajih (npr. smučanje na Krvavcu).

Adergas 27
4207 Cerklje, Slovenija
04 29 27 260, 04 29 27 270
info@domacija-vodnik.si

Vita, Olja in Juna priporočajo

Nekaj informacij o gradu Kamen dobite tudi na informativni tabli pri krožišču na Trati pri Velesovem, kjer uzrete zanimivo maketo gradu Kamen. Le to je izdelal kovač Milan Šinkovec.

Še doolj časa za izlet? V bližini najdete tudi Grad Strmol in Ribnike v Češnjevku.

Grad Strmol (zgoraj)

Ribniki Češnjevek (spodaj)