Grad Kamen-Begunje na Gorenjskem 1047

Grad Kamen-Begunje na Gorenjskem

Regija Gorenjska
Izhodišče Iz parkirišča rekreacijskega centra
Dolžina poti 3,6 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Ob koncu vasi Begunje stojijo zanimive razvaline gradu Kamen, kjer se lahko tako starši, kot otroci, hitro vživite v preteklost in se spoznate z viteško zgodovino. Slavni grad, ki ga je opeval že veliki Valvazor.

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Radovljica (z gorenjske strani izvoz Lesce) in cesti naprej sledimo v smeri Begunj. V Begunjah (le malo za križiščem, kjer se v levo odcepi cesta proti Žirovnici) nadaljujemo levo v smeri rekreacijskega centra Krpin (naravnost Draga in Tržič). Parkiramo na velikem parkirišču ob rekreacijskem centru Krpin. Lahko pa pustite avto pri parkirišču nasproti gostilne Pri Joževcu. Gradovi so vedno zanimivi za naše otroke in tudi mi odrasli se radi malo spogledamo s preteklostjo. Družinski izlet iz Begunj do razvalin gradu Kamen vam bo prav gotovo ostal v spominu. V lepem vremenu se ozrite naokoli, prelepi karavanški hribi vas bodo pozdravljali z vseh strani. Mi vam predlagamo lepo krožno pot iz Begunj do razvalin gradu Kamen ter nazaj, predlagano pot oz. zemljevid pa si lahko prenesete na svoj telefon.

Nekaj zgodovinskih zanimivosti. Grad se v virih omenja od srede 13. stoletja dalje, čeprav naj bi bil pozidan že nekje stoletje prej. Prva omemba nastopi leta 1263 kot castrum Lapis, leta 1350 kot vest czem Stain, leta 1442 kot haus vnd vessten zu Stain. Takrat so na gradu že živeli kot gradiščani ortenburški ministeriali, za časa prve omembe pa se omenjajo že kar štirje vitezi s Kamna, Ulrik in Markvard, Rudiger in Majnhard Ploz. V 14. stoletju se je med letoma 1327 in 1343 kot gradiščan omenjal Geiselher (iz Begunj). Takrat se stanovalci, ki so izhajali iz omenjenega Geiselherja, niso več imenovali le "gradiščani na Kamnu", pač pa so za Ortenburžane opravljali gradiščanstvo tudi na drugih gradovih (npr. na Waldenbergu).
Po letu 1418 je bil grad v posesti Celjanov. Kot navaja J. V. Valvasor (podatek je zapisan v "Kroniki Celjskih grofov"), je tu leta 1428, pri padcu s konja, izgubil življenje eden zadnjih grofov Celjskih, Herman III. Nekdanja celjska vazala, brata Volfgang in Friderik Seebacher sta, ko sta bila medtem že postala deželnoknežja ministeriala, grad leta 1459 prodala Kreighom, od njih pa ga je leta 1469 kupil Jurij II. pl. Lamberg, oskrbnik v Škofji Loki. Leta 1476 ga je cesar Friderik III. podelil v fevd Frideriku Jakobu pl. Lambergu, Lamberški pa so nato ostali gospodarji gradu vse do njegovega propada. V samem grajskem kompleksu boste zasledili več informativnih tabel, ki vam pojasnjujejo posamezne pomembnejše dele gradu.

Izlet na grad Kamen si lahko povsem prilagodimo našemu času, ki ga imamo na voljo in glede na starost naših otrok in njihovo zmožnost hoje. Lahko je to čisto kratek postanek z avtom in hiter ogled in sprehod po razvalinah, v kolikor pa vas zanimajo vse podrobnosti gradu in njegova zgodovina, se lahko odpravite po daljši Lambergarjevi tematski poti, ki pa vam bo vzela tudi dve do tri ure časa. Če poti sledite naprej, vas le ta  pripelje do Robleka, še enega znanega kraja, o katerem je pisal vsem nam verjetno zelo dobro znan glasbenik Slavko Avsenik.

Zanimivosti

V bližini se nahaja Avsenikov muzej in hribček Sv. Peter. Izlet lahko podaljšate z obiskom muzeja ali vzponom na prelepo razgledno točko. Sv. Peter je primeren tudi za hojo z mlajšimi otroki. Več pod izletom Sv. Peter nad Begunjami.

Prenovljeni muzej Avsenik predstavlja zbirko, ki je doživeta pripoved časa, v katerem sta aktivno ustvarjala Vilko in Slavko Avsenik. Glasbeni in video posnetki na zaslonih na dotik vas prestavijo v čas zlate dobe Avsenikov. Ob poslušanju glasbe na slušalke boste lahko tudi vi zapeli z njimi. Na ogled so postavljeni originalni inštrumenti ansambla, njihova narodna noša, osebni predmeti, prve Avsenikove plošče, še nikoli objavljene fotografije iz zakulisja snemanj in tudi fotografije družine Avsenik. Pomembno mesto v zbirki zaseda vseh 31 zlatih, dve platinasti in ena diamantna plošča ter državna odlikovanja in odlikovanja iz tujine.

Zemljevid

Naloži GPX

Grad Kamen-Begunje
Koordinate izhodišča 46,375397
14,199423

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna in slaščičarna na Kležn'k

Samo namig za vse sladokusce;) Blejska garmada je slastna sladica, ki si jo mali pohodniki vsekakor zaslužijo po koncu izleta. Privoščite si jo lahko v na novo prenovljeni restavraciji in slaščičarni, ki se odlikuje po odličnih jedeh, tako mesnih kot ribjih in božanskih sladicah. Posladkajte se na prostorni terasi s pogledom na letališče, otroci pa se lahko zabavajo na lepo urejenem otroškem igrišču.

Begunjska cesta 10,

4248 Lesce

059 931 154
kleznk@gmail.com

Vita, Olja in Juna priporočajo

Še dovolj energije za še en kratek postanek? Priporočava obisk Letališča v Lescah. Ob srebanju kavice ali gostega soka s smetano lahko iz terase restavracije Na Kležn'k opazujete vzletanje in pristajanje letal.

Nekaj kar zanimivih letalnih eksponatov pa najdete tudi v gostišču samem.