Grad Strmol-Cerklje na Gorenjskem 7303

Grad Strmol-Cerklje na Gorenjskem

Regija Gorenjska
Izhodišče parkirišče pri Kavarni Strmol
Dolžina poti 1 km
Trajanje poti 0,5-1h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost nezahtevna pot

Opis poti

Izlet do Gradu Strmol je izlet, kamor se zelo radi vračamo, saj je poleg zgodovinsko zanimivega gradu, tu naravnost osupljiva tudi narava. Če samo omenimo, da boste poleg obiska Gradu Strmol hitro zavili še proti Kavarni Strmol, kjer je za vse uživače na voljo odlična kavica, sladoled in okusne tortice, lahko rečemo, da je ta izletniški namig-TOP ideja za lep družinski dan. A smo omenili otroško igrišče?  Jap, medtem, ko boste svojo dušo crkljali s tortico, bodo vaši mulčki zaposleni s plezanjem, guganjem ter skrivanjem v leseni hišici na bližnjem otroškem igrišču.

Grad Strmol nudi vodene oglede in pristna grajska doživetja. Pravljična lega, izbrane zgodbe o gospodarjih enega najstarejših in najbolj ohranjenih gradov na Slovenskem ter neprecenljivost ohranjene notranje opreme premožnega predvojnega lastnika naredijo izjemen vtis na starejše in mlajše. Fantje se vživijo v čas Strmolski vitezov, punce pa v prave grajske gospodične. V gradu gostijo tudi zasebna praznovanja in srečanja. V gradu je urejen butični hotel s 4 zvezdicami. Sobe so opremljene z originalnim pohištvom predvojnega lastnika in nudijo izjemno izkušnjo bivanja. Nekaj salonov v Gradu in grajski pristavi – kongresnem centru je na voljo za bolj poslovne dogodke in sestanke. V skrivnostno tančico odet Grad Strmol pa sodi med najlepše poročne lokacije v Sloveniji za idilično poroko, odmaknjeno od vsakdanjega vrveža.

Mlade družine še posebej uživajo ob sprehodu skozi grajski drevored, občudovanju ribic v jezeru in slikanjem s kipi pred grajskim vhodom. Za otroke je zelo zanimiva zgodba o hišnem ljubljenčku, ki je nekoč bival v gradu.

V bližini so tudi Češnjevska jezerca, kamor lahko podaljšate vaš sprehod. Lahko pa se samo usedete na klopco ob jezercu, kateremu dajejo še posebej očarljivo podobo številni lokvanji z barvastimi cvetovi v vodi in uživate v lepoti posestva Strmol.

Za vse fotre šoferje pa še en pomemben namig, parkirišče je zagotovljeno;)

Več o Posestvu Strmol, vodenih ogledih ter doživetjih na Gradu Strmol si lahko preberete TUKAJ.

Zanimivosti

Grad Strmol leži na obronkih Dvorjanskega hriba v bližini Cerkelj na Gorenjskem. V 13. stoletju so se tu naselili vitezi Strmolski, po katerih je utrdba tudi dobila ime in ga obdržala kljub nenehnim menjavam lastnikov. Skozi burna stoletja je Grad Strmol ohranil svojo prvotno obliko, zato spada med najstarejše in najbolj ohranjene gradove na Slovenskem.

Grad Strmol je eden od le dveh slovenskih gradov z originalno opremo. Zadnji zasebni lastnik Gradu Strmol Rado Hribar je bil industrialec, svetovljan, ljubitelj umetnosti, eden najbogatejših ljudi tistega časa pri nas. Z ženo Ksenijo sta graščini dala današnjo podobo. Tu sta ustvarila družabno zbirališče tedanjih slovenskih in evropskih imenitnežev. S svojim prefinjenim, svetovljanskim okusom sta grad skozi leta opremila z bogato zbirko umetnin in predmetov izjemne vrednosti, ki so na ogled še danes. Na Gradu Strmol sta verjetno preživela najlepše obdobje skupnega življenja. Ena od strmolskih zanimivosti je krokodil, hišni ljubljenček gospe Ksenije, ki je pri skupnem kopanju ugriznil gospodarja in končal nagačen na salonski vitrini. Zdaj že pri vhodu prijazno pozdravlja obiskovalce gradu.

In še nasvet za izlet v bližini. Odpravite se od Gradu Strmol do jezerc Češnjevek. Tik ob jezeru najdete tudi zanimivo maketo stare opekarne. Opis izleta do Ribnikov Češnjevek vam je na voljo tukaj.

Zemljevid

Naloži GPX

Posestvo Strmol
Koordinate izhodišča 46,2642552
14,4814916

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Kavarna Strmol

Navdušili vas bodo prijetna podoba z zgovornimi slikami zadnjih zasebnih lastnikov Gradu Strmol, prostorna terasa, izbrana ponudba, prijazna postrežba, otroška igrala in mirno okolje. V kavarni imajo na voljo imajo tudi previjalno mizico za otroke.

Lepo urejena zunanja terasa, kamor lahko na klepet in kavico povabite prijatelje ali taščo z izbranim okusom;)

Kavarna Strmol

Dvorje 3,

Cerklje na Gorenjskem

04 202 59 18

Vita, Olja in Juna priporočajo

Obiščite tudi Park Brdo

Po parku se lahko odpravite peš ali z otroškim vozičkom. Za mlade starše pa še namig;) - poti parka so odlične za vožnjo s poganjalčkom.

Na sproščujočem sprehodu po parku Brdo lahko občudujete bogato floro in favno ter spoznate mnoge znamenitosti, kot so Grad Brdo, nekdanja grajska pristava, stara oranžerija, dragocena kiparska zbirka, čebelnjak s panjskimi končnicami znanih slovenskih slikarjev, s slamo kriti kozolci toplarji. Čudovit sprehod po parku, kjer se otroci lahko spoznajo s številnimi živalmi; lipicanci, labodi, racami, ribami ter pestrim rastlinjem. In lahko uganete, kje smo se z dvema majhnima princeskama zadržali najdlje časa ;) 

Namig za malo drugačen izlet;)- Izberite doživetje Piknik košarica v Parku Brdo ali v parku Posestva Strmol.

Več o izletu si lahko preberete TUKAJ.