Hudi grad-Bistrica pri Tržiču 899

Hudi grad-Bistrica pri Tržiču

Regija Gorenjska
Izhodišče ob makedamski poti na Hudi grad ali ob poti pri kapelici
Dolžina poti 800 m
Trajanje poti 20 min
Nadmorska višina cilj 663 m
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, jeseni
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Družinski izlet na Hudi grad je prav prijetno družinsko pohajkovanje. Pot je sicer v začetku malo bolj strma, a je vzpon kratek in primeren tudi za mlajše otroke. Razgled in pravo grajsko vzdušje na vrhu gradu pa odtehtata tisto malo truda in hoje "navkreber" z našimi malčki. Malico smo si prinesli kar s seboj, na vrhu pa nas je, navkljub zimski megli v Tržiču, zgoraj na gradu pozdravil sonček. Na prelepo zimsko soboto na vrhu nismo srečali prav nikogar. Zadovoljni nad družbo ptic in sončkom, smo sklenili, da se na ta za naš na novo odkriti izletniški biser, pravgotovo še vrnemo.

Dostop: Malenkost nas je zmotilo le to, da sam dostop ni dobro označen in smo se o lokaciji morali prej dobro pozanimati pri domačinih. Kaj hitro lahko zgrešite makedamsko pot, ki na cestnem ovinku ostro zavije desno proti gradu. Najlažje boste pravi odcep našli, če vozite iz smeri Tržič in se povzpnete proti Bistrici ter sledite sicer slabo vidni modri oznaki "Pod gradom". Avtomobil lahko pustite že takoj ob makedamski poti ali pa nadaljujete vzpenjanje po ozki cesti levo, dokler pred sabo na zagledate kapele. Koordinate parkirišča pri kapelici: 46.360769591741615, 14.288488860669919

Gozdna pot med kapelo in hišo vas bo v pičlih petih minutah pripeljala do gradu. Če pri kapelici zavijete na sosednji hrib desno, pa prispete do nažalost prelepe zaprte vile, marsikomu dobro znane Vile Bistrice, ki je v privatni lasti. Nad njo se bohoti prelepa cerkev Sv. Jurija, ki je prav tako vredna ogleda.

Za vse branja željne pa nekaj zanimivih zgodovinskih dejstev o Hudem gradu.

Ruševine gradu Gutenberg sodijo med najstarejše romanske stavbe na slovenskih tleh. V zgodovinskih virih je grad omenjen že v 12. stoletju. Dostopen je bil z vzhodne strani, kjer je bil tudi zavarovan s stolpom in globokim jarkom, ta pa je obdajal grajsko stavbo tudi na severni strani. Leta 1396 naj bi bil grad glavni sedež Lambergov. V njem se je rodil prvi škof Ljubljanske škofije Žiga pl. Lamberg. V 15. stoletju so grad močno poškodovali Turki, medtem ko naj bi ga dokončno uničil potres leta 1511. Valvazor je zapisal, da so se Lambergi preselili v grad Neuhaus. Stoji ob poti ob starodavni poti, ki je povezovala Furlanijo in Goriško prek Poljanske doline skozi Tržič in prek Ljubelja s Koroško. Grad stoji na hribu, ki nadzira vse te poti. Grad je z ravnine slabo opazen zaradi hriba, na katerem stoji že prej omenjena cerkev Sv. Jurija.

Mesto Tržič pa je vsekakor vredno ogleda, več o znamenitostih in dogodkih v mestu, si lahko preberete na njihovi spletni strani VISIT TRŽIČ.

Zanimivosti


Vsi imamo radi gradove in grajske zgodbe.

Zato nas je še posebej pritegnila legenda, ki govori o gradu Gutenberg, ki se nahaja nad Bistrico pri Tržiču. Danes to sploh ni več grad, od gradu je ostalo le še nekaj zidov. Ravno prav, da sta nas stari grad in njegova zgodba začela zanimati.

V Hudem gradu sta nekoč v velikem razkošju živela graščak Jurij in graščakinja Neža. Imela sta hčerko edinko, ki jo je glede njenega značaja eden od Tržičanov takole ocenil: »Lepa je bila kot gavtroža, skopa pa tako, da še satanu ni privoščila vrvi, da bi se obesil.« Grad so nekega dne napadli sovražniki.


Vas zanima kako se je razpletla ljudska pripovedka o skopuški graščakovi hčerki?


Zemljevid

Naloži GPX

Hudi grad Bistrica pri Tržiču
Koordinate izhodišča 46,362247
14,286594

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Firb'c okn

V restavraciji se pohvalijo z divjačinskimi in ribjimi jedmi. Spečejo vam tudi pice in pripravijo testenine na hišni način. Za naše male nedobudneže imajo v gostilni tudi manjši igralni kotiček, da lačni trebuščki lažje počakajo na svoje kosilo. Prav tako je v gostišču na voljo tudi previjalna mizica. Gostišče je lahko dostopno tako za otroške kot invalidske vozičke. Gostišče se nahaja tik ob Gorenjski plaži-vsem dobro znanemu zunanjemu kopališču.

Ste Marie aux Mines 11,

4290 Tržič

059 133 333

SPLETNO MESTO

Vita, Olja in Juna priporočajo

MEDNARODNI DNEVI MINERALOV, FOSILOV IN OKOLJA - MINFOS


Vsak drugi vikend v maju se v Dvorani tržiških olimpijcev v Tržiču na Mednarodnih dnevih mineralov, fosilov in okolja vrsto let srečujejo številni ljubitelji naravne dediščine. Poleg strokovnih geoloških razprav se vrši prodajna razstava brušenih in neobdelanih kamnov, nakita in fosilov. Vsekakor vredno obiska, saj je razstava zelo zanimiva!

Več o dogodkih in znamenitostih v Tržiču si lahko preberete tukaj.