Izvir Bohinjske Bistrice 7881

Izvir Bohinjske Bistrice

Regija Gorenjska
Izhodišče Pozabljeno (glej naš opis in gpx poti)
Dolžina poti 2,7 km v eno smer
Trajanje poti 2 h
Najprimernejši čas za obisk poleti, jeseni, spomladi
Primerno za nosilke , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna

Opis poti

Izlet, za katerega vam ne bo žal, da ste si vzeli čas zanj. Pot je na začetku malce bolj zahtevna zaradi velikih kamnov in razmočene podlage v jesensko- zimskih mesecih.
Z lokalne ceste Bled – Bohinj se na izhodu iz Bohinjske Bistrice, pri mostu, usmerimo na levo na Zoisovo ulico in se nato ob potoku peljemo še kak kilometer, vse do drugega mostička na levi, ki ga prečimo in po cca 300 metrih parkiramo avto.


Od parkirišča nadaljujemo v smeri table (izvir Bistrice). Pot se zmerno vzpenja po gozdni poti in po 25 minutah hoje pridemo do širše makadamske ceste. Tam se pot razcepi, mi pa nadaljujemo desno, v smeri slabo vidnega znaka za izvir. Dalje nadaljujemo po markacijah, kjer pridemo do prvega slapu, kjer nam pot malo oteži potok, ki teče po cesti. Po slabih desetih minutah pridemo do izvira Bistrice.


Potok Bistrica teče južno pod Dobravo skozi Bohinjsko Bistrico, na obrobju katere se izliva v Savo Bohinjko. Potok zbira vodo iz Bohinjsko-Tolminskih gora in izvira v grapi nad planino Osredki, toda pravi izvir označujemo nekoliko nižje, tvorita ga Mali in Veliki slap Bistrice. Slapova v sušnem obdobju presahneta, ko pa sta aktivna tvorita nepozaben pogled na mogočno delo narave. V zimskem času se preoblikujeta v čudovite ledene zavese.
 Močno bučanje večjega slapu Bistrice se sliši daleč naokrog, slap pada preko širokega jezu, ki je bil zgrajen za potrebe elektrarne. Pred 100 leti so namreč del potoka po rakah speljali nad Bohinjsko Bistrico in nato v hidroelektrarno. S proizvedeno elektriko so vrtali bohinjski predor. Danes izvir Bistrice s svojo kristalno čisto vodo polni tudi vodovod za Bohinjsko Bistrico.

Zanimivosti

Za najlepši razgled na Bohinjsko jezero se odpravite z nihalko na Vogel. Lahko pa izlet podaljšate tudi za ogled prelepega slapu Savica. Opis najdete tukaj.

Zemljevid

Naloži GPX

Izvir Bohinjske Bistrice
Koordinate izhodišča 46,2645535
13,9423444

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Pod Skalco

V gostilni Pod Skalco želijo gostom nuditi pravo domačo kulinariko. Gostu ponudijo naravno jed pristnega okusa. Njihovo tradicionalno okolje omogoča spoznavanje avtohtone gorenjske in bohinjske kulture. Ob gostilni se nahaja manjši živalski vrt s kozami in otroška igrala. Prijazni oskrbnik živali nas je povabil, da kozice tudi pobožamo. Gostišče si zasluži 5 * za dobro hrano in prijaznost! Med tem ko vaši otročki spoznavajo živali lahko vi iz njihove odprte terase občudujete prelepe bohinjske gore.

 

Ribčev Laz 58,

4265 Bohinjsko jezero

041 375 563

SPLETNA STRAN

Mila in Staš priporočata

No, Bohinjsko jezero je res prelepo, a zahteva kar malo poguma, da v vodo namočiš svoje nogice in popek; Za vse tiste, ki so tako kot mi malce zmrznjeni, pa imamo super namig. In sicer... VODNI PARK BOHINJ

Otroci smo vedno navdušeni, če se nam po koncu hoje obeta še čofotanje. Vodni park Bohinj je idealna priložnost, da se norčij naužije cela družina. Imajo celo solno sobo, ki je super za vse tiste, ki jih mučijo težave z dihali.

Namig za šoferja;)

Triglavska cesta 17, 4264 Bohinjska Bistrica

tel: 0820 04080

SPLETNA STRAN

V ljudskem izročilu najdemo še polno pregovorov in rekov, ki so povezani z vremenom. Za Bohinj na primer velja rek, da ima tam dež ta mlade.

Na podlagi podatkov, s katerimi razpolagajo strokovnjaki, so ugotovili, da Bohinj po številu padavinskih dni ne izstopa. Res pa je, da v Bohinju tedaj pade večja količina padavin kot drugod. Ansambel Storžič je leta 2002 predstavil hudomušno skladbo V bohin’ ‘ma d’ž ta mvade. Govori o fantu, ki je bil v Ukancu na zmenku. Ravno, ko je želel poljubiti bohinjsko mladenko Minko, so oblaki, ki so prišli od bogve kje, usuli dež. Premočena zaljubljenca sta pod streho izkoristila sušenje perila za stiskanje. Od takrat naprej fant hvali dež, saj je prepričan, da brez njega, ne bi osvojil izvoljenke svojega srca.

Zanimiva pa je tudi legenda o oglarju, ki je živel v bližini Bohinjskega jezera.