Javorniško jezero, Javorniški Rovt-Jesenice 6003

Javorniško jezero, Javorniški Rovt-Jesenice

Regija Gorenjska
Izhodišče označeno parkirišče oz. ovinek, kjer je tabla za dom v Pristavi
Dolžina poti 533 m
Trajanje poti 0,5-1 h
Nadmorska višina cilj 940 m
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Čudovito, manjše akumulacijsko jezero preseneti s svojo kristalno zeleno vodo. Skrit od ponorelega sveta, a dovolj blizu, da lahko do njega dostopate tudi z mlajšimi pohodniki. V vseh letnih časih se ponaša s prečudovito podobo.

Javorniško jezero ima površine 1.5 ha in se nahaja na 940 m nadmorske višine. Dostopno je peš, z gorskim kolesom ali z avtom. Po nastanku se uvršča med umetna akumulacijska jezera in presenetilo nas je, da smo bili na praznični dan edini obiskovalci tega prečudovitega kraja. Največja globina jezera znaša le 4 metre, v bližini jezera pa se nahaja dom Trilobit, kjer imajo otroci naravoslovne tabore. Sprehodite se do jezera (parkirišče boste našli na ovinku, kjer se pot odcepi levo proti domu Pristava). Do jezera pridete tudi z otroškim vozičkom.

Prečudovit pomol ponuja odličen razgled na jezero in okolico in kar kliče po mirnem družinskem pikniku v naravi. Mi smo Javorniško jezero obiskali pozimi, ko so bile smreke odete v snežno-ledeno odejo in topel čaj ter piškoti iz nahrbtnika so bili kot nalašč za uživanje v zimski idili. Pozimi ima voda le 4 stop. celzija, pleti pa prav tako ne preseže 10 stopinj, zato ne boste srečali veliko pogumnih plavalcev.

Tam lahko uživamo v naslednjih aktivnostih:sprehod, piknik, poleti pa je možno najeti tudi kajak.

Ob jezeru je tudi informacijska tabla in začetek daljše Naravoslovne in rudarske učne poti.

Zemljevid

Naloži GPX

Javorniško jezero-Javorniški Rovt-Jesenice
Koordinate izhodišča 46,454528
14,097703

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostišče Ejga

Gostilnico si je potrebno ogledati že zaradi noro lepo urejene notranjosti, ki spominja na staro železarsko tradicijo mesta Jesenice. Ambient naredi veliko, še bolj pa je fino, ko ti odlično pripravljeno hrano postrežejo prijazni natakarji. Za vse, ki bi želeli v teh prelepih koncih ostati več dni, nudijo tudi prenočišča!


Cesta maršala Tita 27
4270 Jesenice
04/586 60 00

Zanimivosti

Prva asociacija na Jesenice? Očetje bodo rekli železo in hokej. Mame pa... narcise;)

Cvetočemu mestu je nekoč dnevni in nočni utrip narekovalo sikanje plavžev in brnenje elektroobločnih peči za taljenje jekla. Železarna Jesenice je dajala kruh okoli 7400 delavcem, na prehodu iz socializma v kapitalizem pa je dodobra izgubila sapo. Sedaj je Železarna Jesenice v lasti skupine SIJ – Slovenska industrija jekla.

V maju v vaseh pod Golico travnike pobeli sneg. Ne verjamete? Sneg je v tem primeru sestavljen iz samih belih narcis ali ključavnic, kot jih radi poimenujejo domačini. Rože so zaščitene in jih je prepovedano trgati ali uničevat. Sigurno ena izmed „must see“ stvari na listku vseh mamic:)

Juna, Vita in Olja priporočajo

Izvedele smo še nekaj zanimivosti o samem jezeru...

Jezero ima izjemen zgodovinski pomen, saj so ga ustvarili leta 1901 za pogon sodobne valjarne železa v Slovenskem Javorniku. Voda je tedaj gnala turbino premera več kot devet metrov, kar je takrat pomenilo največjo tovrstno turbino na svetu. 

Domačini pravijo jezeru tudi rezervoar ali celo jezervar.

Ob jezeru se nahaja dom Trilobit, ki je dobil ime po okamninah trokrparja, ki je tukaj živel pred okoli 290 milijoni let. Štiri vrste, od nekaj tisoč najdenih na svetu, se nahajajo kot fosilni ostanki samo na tem področju.

V bližini Javorniškega jezera, le ovinek nižje od parkirišča, pa bodite pozorni na informacijsko tablo za Javorniške slapove. Naš namig za izlet v bližini;)