Jezero Kreda-Zgornja Radovna 135

Jezero Kreda-Zgornja Radovna

Regija Gorenjska
Izhodišče Cesta ob Jezeru Kreda
Dolžina poti 0,5 km
Trajanje poti 20 min
Najprimernejši čas za obisk poleti, jeseni, spomladi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost nezahtevna lahka pot

Opis poti

Če iščete ohladitev, oziroma idejo za izlet, je jezero Kreda v dolini Radovne super lokacija za kopanje, potepanje in piknik z družinico. Kreda je majhno umetno jezero v Dolini reke Radovne na severozahodu Slovenije. Jezero je idealno za namakanje in plavanje v vročih poletnih dneh, ker pa leži v prečudoviti naravi, lahko ob njem uživate tudi na pikniku ali izletu kadarkoli, ko je lepo vreme. Jezero in njegova okolica je primerna izletniška točka za kopalce, sprehajalce in kolesarje, ker je lahko dostopno in okolica urejena, pa je zelo primerno tudi za obisk z otroki. Jezero je prečudovite pastelno zelene barve in dobiva svež pritok iz potoka, tako da je vedno prijetno osvežilno in čisto. Domačini verjamejo, da ima mazanje s kredo, ki se še nahaja v vodi, zdravilne učinke. Trenutno je območje jezera v zasebni lasti in tako polovica jezera ni dostopna zunanjim obiskovalcem. Če želimo, da tako tudi ostane, je prav, da se kot obiskovalci obnašamo odgovorno in spoštljivo do lastnikove posesti. 

Več informacij o kraju in aktualnih dogodkih najdete na uradni spletni strani Bleda.

Zanimivosti

Od kod ime Kreda?

Jezero je dobilo svoje ime po kredi, ki so jo tam kopali do leta 1985. Med kopanjem se je ustvarila vdolbina, ki se je počasi napolnila z vodo in nastalo je jezero. Izkopavanje se je končalo zaradi nedobičkonosnosti in naravovarstvenih skrbi (jezero je v Triglavskem narodnem parku), jezero pa je ostalo.

Zemljevid

Naloži GPX

Jezero Kreda
Koordinate izhodišča 46,416782
13,990056

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Vila Prešeren ob Blejskem jezeru

Vila Prešeren je kraj, namenjen užitkarstvu. Opojna skodelica kave ali čaja iz ponudbe Coffeeshop Company bo predramila vaše čute, lahki zajtrki, okusni prigrizki in hrustljavi obloženi kruhki vam bodo dali nov zagon, slastne slaščice pa posladkale vaš dan. Vila Prešeren ima prelepo zunanjo leseno teraso, kjer je kavica s pogledom na Blejski otok še boljša, otrokom pa je na voljo otroško igrišče.

Veslaška promenada 14

4260 Bled

(04) 575 25 10

Vita, Olja in Juna priporočajo

Če se naveličate poležavanja in namakanja v jezeru Kreda, je v bližini kar nekaj izjemno lepih izletniških točk, ki si jih lahko ogledate, na primer slap Peričnik ali Napoleonovo kamen. Lahko pa tudi obiščete Slovenski planinski muzej.

Z otroki se lahko odpravite na enourni sprehod po urjeni krožni pešpoti od Pocnarjeve domačija (Zg. Radovna 25) in nazaj.

Napoleonov kamen je zanimivost, ki leži ob poti v bližini jezera. Domačini znajo povedati, da je Francoski cesar Napoleon l. Bonaparte je v začetku 19. Stoletja s svojimi vojskami zasedel velik del Evrope. Na dobršnem delu ozemlja današnje Slovenije je ustanovil Ilirske province (1809-1813). Ustno izročilo govori, da se je po dolini Radovne pomikala francoska vojska. Na tem mestu naj bi Napoleonov vojak v skalo vklesal začetnice svojega cesarja, zato skalo imenujemo Napoleonov kamen.