Jezersko-Ravenska Kočna 406

Jezersko-Ravenska Kočna

Regija Gorenjska
Izhodišče parkirišče ob jezeru
Dolžina poti 4 km
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, zgodaj jeseni
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Naš izlet se začne ob Jezerskem planšarskem jezeru, avtomobil lahko pustimo ob bližnjem gostišču, za katerim vodi asfaltirana pot proti Ravenski Kočni. Naš izlet bo krožna pot, začenši ob jezeru, nato do table Ravenska Kočna, kjer je zemljevid tekaških prog in naprej čez del imenovan Ravenska Kočna. Med sprehodom po dolini Ravenske Kočne lahko mimogrede pokukate v preteklost te lepe gorske pokrajine in opazujete, kako je nekdanji ledenik preoblikoval površje in kako naravne sile nenehno spreminjajo pokrajino pred našimi očmi. Nezahtevna pot vodi ob potoku Jezernica prek travnikov, kjer se odpira veličastni pogled na severna ostenja Kamniško-Savinjskih Alp z najvišjim vrhom Grintovcem. Na poti boste spoznali, kako je nastala ta ledeniška dolina, njeno živalsko in rastlinsko bogastvo in vse ostale znamenitosti, zaradi katerih je Ravenska Kočna vredna obiska.

V zimskem času je prav ta pot odlična tekaška proga, v poletnem, jesenskem in pomladnem času pa izredno pestra gorenjska pokrajina. Pri tabli zavijemo desno in hodimo po široki makedamski poti. Pot ob pašnikih se zoža, a je vseeno prevozna z vozičkom. Zavijemo desno spet na širši makedam in nazaj proti gostišču ob jezeru.

Zanimivosti

Ovčarski bal je najstarejša slovenska etnografska prireditev, ki jo skupaj organizirajo Gostišče ob Planšarskem Jezeru, Turistično društvo Jezersko, Kulturno umetniško društvo Jezersko ter Društvo rejcev ovc Jezersko - solčavske pasme. Odvija se vsako drugo nedeljo v avgustu ob Planšarskem jezeru na Jezerskem.

Zemljevid

Naloži GPX

Ravenska Kočna
Koordinate izhodišča 46,404068
14,516062

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Ob Planšarskem jezeru je Gostišče ob jezeru,

kjer nudijo dobro domačo hrano kot je masovnek s kislim mlekom, telečja obara s koroškimi ajdovimi žganci, divjačina s kruhovimi cmoki, domače kremne rezine in še mnogo drugih dobrot. Okoli jezera je speljana razgibana sprehajalna pot. Obiščemo ga lahko v vsakem letnem času. Poleti lahko čolnarimo, kolesarimo ali plezamo po manjši umetni steni. Pozimi je okolica privlačna za tek na smučeh, smučanje za otroke na bližnjem smučišču ter drsanje na zamrznjenem jezeru ali umetni ploskvi.


Zgornje Jezersko 125a

4206 Zgornje Jezersko 

 +386 (0)41 762 636 

E-mail: gostisceobjezeru@siol.net

SPLETNA STRAN

Vita, Olja in Juna priporočajo

V gostišču ob jezeru si privoščite čisto pravo planšarsko specialiteto- masovnjek.

Še recept, če se boste priprave lotili doma kar sami:

V globoki ponvi segrejemo malce olje in dodamo vso kislo smetano, katero smo zmešali z moko in jajcem. To zmes mešamo toliko časa, dokler ne spusti maščobe, to je približno 40 minut. Jed postrežemo toplo ali hladno s kosom kruha.

Pa dober tek!

Prisluhnite ljudski pripovedi o dobrih vilah na Jezerskem.