Jezersko-Šenkova domačija 3979

Jezersko-Šenkova domačija

Regija Gorenjska
Izhodišče Parkirišče Planšarskega jezera Jezersko
Dolžina poti 2 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka nezahtevna pot

Opis poti

Jezersko je zelena dolinica, ograjena na vzhodu z vencem Savinjskih Alp, ki so se v živahnem zemeljskem gibanju dvignile proti nebu pred šestdesetimi milijoni let. Na Jezerskem lahko opravimo kar nekaj lepih izletov tudi z malimi otroki, predlagamo vam naslednjo krožno pot, ki jo lahko opravite peš ali s kolesom.

Avto pustite za gostilno pri Planšarskem jezeru in se odpravite po asfaltirani cesti, ki vodi za gostiščem. Pot vas vodi mimo vikendov in hiš, nato pa zavije po hribu navzgor, levo v manjši hrib. Sledite tabli Jenkova kasarna. Hodite mimo dvorišč in nato zavijete v smeri kampa-Šenkova domačija, kjer se po dvorišču sprehajajo kokoši, race in druge domače živalice. Srečamo se s konji in ovcami. Otroci bodo navdušeni. Na Šenkovi domačiji se lahko na vašem izletu ustavite na slastnem družinskem kosilu ali pri njih preživite družinske počitnice.

Šenkova domačija je ena redkih slovenskih kmetij, kjer se je ohranila zasnova srednjeveške samozadostne kmečke naselbine, saj se je ohranila večina uporabljanih poslopij. Postavljena je bila najbrž potem, ko je odteklo jezero, in je bila ena prvih svobodnih kmetij v dolini. Letnica postavitve Šenkove hiše, ki je z odlokom iz leta 1949, zavarovana kot kulturni spomenik, se ni ohranila. V nekaterih domačih zapisih se pojavljata letnici 1517 in 1533, kar kaže na to, da se hiša bliža svoji 500-letnici. Za nastanitev se lahko dogovorite po telefonu 031 777 188.

Zanimivosti

Ste vedeli, da je Jezersko solčavska ovca- avtohtona slov. pasma ovac?

Slovenci smo ponosni  na našo jezersko-solčavsko ovco, ki je naša avtohtona slovenska pasma. V krajih Jezersko in Solčava je bila reja ovc v preteklosti množična in odlično organizirana. Naša ovca je lepa; večinoma je bele barve, nekatere so tudi temne. Okoli oči ima značilna “očala” ali “solzo”. Jezersko-solčavska ovca je del naše slovenske naravne in kulturne dediščine. 

Zemljevid

Naloži GPX

Jezersko-Šenkova domačija
Koordinate izhodišča 46,404145
14,51604

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Na Šenkovi domačiji

si prizadevajo ohranjati stare domače jedi, ki so jih kuhale naše babice in so neločljivo povezane z življenjem na kmetiji, praznovanji in spremembami letnih časov. Kulinariko prilagajajo tudi željam gostov in poskušajo starim jedem vdihniti nov pomen. Za uživanje v njihovih kulinaričnih dobrotah je zaenkrat obvezna predhodna najava. Prelepa narava in pristno navdušenje otrok nad domačimi živalmi je odlična ideja za lep družinski izlet ali kar počitnice, saj so gostom na voljo tudi sobe, apartmaji ter kamp.

Zgornje Jezersko 140

4206 Zgornje Jezersko

031 777 188
+386 41 777 188

Vita, Olja in Juna priporočajo

V gostiščih ali na turistični kmetiji na Jezerskem povprašajte po čisto pravi planšarski specialiteti- MASOVNJEK. Zelo nasitno, zelo...njamiii! Pravi pohodnik si včasih kakšno kalorično bombico že lahko privošči, kajne?

Še recept, če se boste priprave lotili sami:

V globoko ponev damo vso kislo smetano, pustimo, da od nje odstopi maščoba, nato zmešamo z moko in jajcem. To zmes mešamo toliko časa, dokler ne postane čvrsta kot kaša.

Jed postrežemo toplo ali hladno s kosom kruha.

Pa dober tek!

Prisluhnite ljudski pripovedki o dobrih vilah, ki žive v votlinah Rjavce na Jezerskem.