Jezersko-za krajem 639

Jezersko-za krajem

Regija Gorenjska
Izhodišče parkirišče na Zg. Jezerskem
Dolžina poti 2 km v eno smer
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Jezersko je zelena dolinica, ograjena na vzhodu z vencem Savinjskih Alp, ki so se v živahnem zemeljskem gibanju dvignile proti nebu pred šestdesetimi milijoni let. Na Jezerskem lahko opravimo kar nekaj lepih izletov tudi z malimi otroki, mi vam predlagamo pot za krajem. Prelepa narava, svež zrak in dobra hrana so razlogi, da Jezersko pogosto obiščemo. Navadno nas pot zanese k jezeru in od tam štartamo na izlet. Za zelo luštno pot, primerno prav za vse starosti otrok, pa smo izvedeli pred kratkim od domačina. Izlet začnete na Zg. Jezerskem, avto pustite na večjem parkirišču na Zg. Jezerskem (20 m pred Petrolom). Pot vas vodi za krajem, ob rečici Jezernici, vseskozi s prelepim razgledom na okoliške hribe. Na Jezerskem prav rado zebe in sonce se hitro skrije, zato je ta pot še toliko bolj primerna za pešačenje, saj je v lepem vremenu vseskozi obsijana s soncem.

Zanimivosti

Ste vedeli, da je Jezersko solčavska ovca- avtohtona slov. pasma ovac?

Slovenci smo ponosni  na našo jezersko-solčavsko ovco, ki je naša avtohtona slovenska pasma. V krajih Jezersko in Solčava je bila reja ovc v preteklosti množična in odlično organizirana. Naša ovca je lepa; večinoma je bele barve, nekatere so tudi temne. Okoli oči ima značilna “očala” ali “solzo”. Jezersko-solčavska ovca je del naše slovenske naravne in kulturne dediščine. 

Zemljevid

Naloži GPX

Zg.Jezersko-pot za krajem
Koordinate izhodišča 46,393856
14,502471

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Ob poti se nahaja hostel in restavracija Stara pošta.

Ob kaminu na kavču ali na leseni terasi; povsod je pristno in lepo.

Poleg nastanitvene ponudbe v osrčju Jezerskega, vam nudijo tudi pester izbor domačih jedi in pijač. Okrepčate se lahko z alpsko pico in okusnim kosilom, žejo pa poplaknete s 100% doma narejenimi sokovi, kot sta bezgov in jabolčni sok. Vas muči želodčna kislina? Tudi za to imajo rešitev. Že Pehta je rekla, da za vsako tegobo zel raste in na Jezerskem jih je v izobilju.

Poština terasa z razgledom na gorske vršace.

Zgornje Jezersko 124

386 (0)70 542 123

 

Vita, Olja in Juna priporočajo

V gostišču Ob jezeru si lahko privoščite čisto pravo planšarsko specialiteto- masovnjek.

Še recept, če se boste priprave lotili doma sami:

V globoki ponvi segrejemo olje in dodamo vso kislo smetano, katero smo zmešali z moko in jajcem. To zmes mešamo toliko časa, dokler ne spusti maščobe, to je približno 40 minut. Jed postrežemo toplo ali hladno s kosom kruha.

Pa dober tek.

Prisluhnite ljudski pripovedki o dobrih vilah na Jezerskem.