Kamnek 5252

Kamnek

Regija Gorenjska
Izhodišče označeno parkirišče nad gostilno Picerija pod gradom
Dolžina poti 3,2 km
Trajanje poti 1,2 h v eno smer
Nadmorska višina cilj 873 m
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

 

 

Tržič z okolico je raj za vse navdušene pohodnike in hribolazce. Za vse tiste, ki bi to radi postali in potrenirali skupaj s svojim podmladkom, pa je tukaj Kamnek.


S svojimi 873 metri nadmorske višine je v teh koncih nekaj podobnega kot Šmarna gora v Ljubljani.


Svoj vzpon začnemo kar iz starega mestnega središča, avto lahko med vikendom pustimo v bližini osnovne šole Tržič, med tednom pa se zapeljemo mimo Picerije pod gradom (desno skozi dvoriščna vrata), kjer malce višje najdete tudi parkirišče. S parkirišča pod gradom se usmerite na nekaj metrov oddaljen greben. Tam se odpre lep razgled na Tržič, na informacijski tabli pa si lahko preberete tudi nekaj o zgodovini dvorca, ki je bil nekoč last grofa Radetzkyja, po katerem se tudi imenuje pot.

Večkrat se znajdemo na razpotju, vendar so markacije lepo vidne. Pot je primerna za otroke nad 4 leta starosti, predvsem v drugem delu se malce bolj ostro dviguje in je zadnjih 10 metrov pod vrhom zelo strma. Naš podmladek je ta del premagal kar po vseh štirih:)

Na vrhu nas pozdravi klopca, srce iz kovine in res prelep razgled. Ob lepem vremenu lahko vidimo Dobrčo, Stol, Begunjščico, celotno Košuto, Storžič, Kriško goro, Dovžanovo sotesko, Lomsko dolino in bazene Gorenjske plaže, kamor gremo poleti lahko zaključit naš izlet. To je bil namig ekipe Družinskih izletov;)

Vračamo se lahko po isti poti, ali pa je mogoče za male nogice primernejši povratek po Milanovi poti, ki v začetku poteka po grebenu in se malce bolj zložno spušča navzdol.

Več o tržiških poteh, znamenitostih in zanimivostih kraja pa si lahko preberete tukaj.

Zanimivosti

Prvo nedeljo v septembru v Tržiču poteka tradicionalna prireditev Šuštarska nedelja

Na Šuštarsko nedeljo obišče Tržič več 10.000 obiskovalcev iz vse Slovenije in tudi iz sosednjih držav, tradicija pa se ohranja že več kot pol stoletja. Trgovci iz vse Slovenije svoje blago razstavljajo na več kot 300 stojnicah, cel dan se odvijajo različne kulturne, zabavne in etnografske prireditve, tržiški gostinci pa vas ta dan pričakujejo s pravim šuštarskim kosilom in tržiškimi bržolami.

Šuštarska nedelja se je razvila iz tržiških sejmov, Tržič je namreč leta 1492 dobil trške pravice za prodajo vina, živine in železnih izdelkov. Tako so se v mestu tedensko in tudi letno vrstili številni sejmi, od katerih sta bila najpomembnejša Andrejev sejem pred Miklavžem in sejem kmečkih izdelkov na Angelsko nedeljo (prva nedelja v septembru). Na ta dan so bili vsako leto šuštarski vajenci - "jungri" sprejeti med pomočnike - "ksele". Ta običaj, ki so mu pravili "frajšprehunga", so zaključili s sejmom in nazadnje tudi z veselico, kjer so pozabili na celodnevno delo na nizkih trinogih stolčkih in šuštarski luči na "gauge".

Ko se peljete skozi Tržič proti Dovžanovi soteski, vas ob cesti prijetno preseneti zanimiva skulptura zmaja. Pa veste, zakaj ima prav zmaj tako pomembno mesto v Tržiču?  Prisluhnite zanimivi krajevni legendi.

Legenda o nastanku Tržiča

Zemljevid

Naloži GPX

Kamnek
Koordinate izhodišča 46,364988
14,311914

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Pizzeria pod Gradom

Ko se boste utrujeni vračali iz hribčka, vam bo kar srce zaigralo, da se lahko hitro usedete in naročite okusne pice. Zelo blizu so tudi igrala, kjer se bodo tudi mulci dobro zamotili.

Koroška cesta 26, 4290 Tržič

(04) 596 20 55

Mila in Staš priporočata

Gorenjsko plažo v Tržiču, kjer najdete super zunanji bazen, ki poleti poskrbi za pravo osvežitev.