Kekčeva dežela 4285

Kekčeva dežela

Regija Gorenjska
Izhodišče Parkirišče pri turizmu Julijana
Dolžina poti 2 km
Trajanje poti 2 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Keeeeeeekeeeeeeec.....Keeeeeeeekeeeeeeeec.....ta neustrašni fant, se po pašnikih in gorah podi že vse od leta 1918, ko se je prvič pojavil v mladinskem listu Zvonček. Njegov »oče« je Josip Vandot, rojen v Kranjski Gori, je Kekca v pripovedko umestil kar trikrat: Kekec na hudi poti, Kekec na volčji sledi in Kekec nad samotnim breznom.
Že skoraj 70 let je od tega, ko so pripovedke dobile tudi filmsko upodobitev. Režiser Jože Gale je pastirčka Kekca obudil na filmskem platnu in od takrat ni otroka, ki ne bi znal zapeti vsaj eno od pesmi, ki se pojavijo v filmu. Seveda pa Kekec ni osamljen lik, oh kje pa. Družbo mu delata še prijatelja: vedno prestrašeni Rožle ter njegova slepa sestrica Mojca in možic, ki ve za vsako rož'co- Kosobrin. Seveda pa jim štrene mešata hudobni divji lovec Bedanec in teta Pehta. Kekec je prebrisan in iznajdljiv fantič, ki ga nobena pustolovščina ne odvrne od raziskovanja.
V Kranjski Gori že nekaj časa nudijo organizirano turo v Kekčevo deželo. Tja vas odpelje simpatičen avtobus, ki je porisan z liki iz zgodbe, na tablici pa piše: KR BEDANEC :)
Za 2 uri se lahko odpeljete v pravljično pokrajino, kjer boste na poti srečali nasmejanega Kekca, prijazno Mojco, Rožleta, teto Pehto in ogromnega Bedanca. Doživetje je primerno za otroke vseh starosti, nostalgijo pa bodo lahko obujali starši ter babice in dedki.
Sigurno pustolovščina, ki vam bo ostala v lepem spominu.

Zanimivosti

Kekca so snemali med 1951-1968, kar pomeni, da so ga igrali kar trije različni igralci: Matija Barl, Gjurin ter Zlatko Krasnič. Gre za daleč najbolj uspešen film o Kekcu in nasploh eden najbolj kultnih v zgodovini slovenske in jugoslovanske kinematografije. Je prvi slovenski celovečerni film, ki je prejel mednarodno nagrado.

 

Zemljevid

Gostinski lokal v bližiniBrunarica Kosobrin

je pravi »zaklad« za vse, ki radi uživate v prijetnem in avtohtonem okolju. Najdete jih na poti od Kranjske Gore proti Zelencem, pot je lepo prevozna tudi za otroške vozičke, poganjalčke in kolesa.

Na vrtu in ob pokritem kurišču lahko uživate v izbrani ponudbi pijač in napitkov. V Kosobrinovi mini kuhinji vam prijazna dekleta vsak dan pripravljajo jedi na žlico, štrudle in vse kar vas bo spomnilo na topel dom naših babic. Okolje, v katerem najdete to hišico iz pravljice, je naravnost čudovito! Za brunarico se razprostira prelep travnik, kjer se otroci lahko igrajo, ob gostišču pa je otrokom na voljo tudi peskovnik. Za dojenčke imajo previjalno mizico. Gostišče je naklonjeno našim štirinožnim prijateljem.

Borovška cesta 113
4280 Kranjska Gora

031 663 502

mojcas@evroplus.eu

SPLETNA STRAN

Mila in Staš priporočata

Ko sva prvič zagledala Bedanca....uf, ne bova lagala, nama ni bil najbolj simpatičen. S pomočjo drugim otrok smo ga z oponašanjem sove, pregnali daleč stran, na goro Špik. Naj kar ostane tam, ta strašljivi stric.

Poslušajte zanimivo ljudsko pripovedko o Ajdovski deklici ter Legendo o Zlatorogu.