Koča na Ermanovcu-Sovodenj 7257

Koča na Ermanovcu-Sovodenj

Regija Gorenjska
Izhodišče iz parkirišča, kraj Podlanišče
Dolžina poti 4,8 km
Trajanje poti 1 h
Nadmorska višina izhodišče 781 m
Nadmorska višina cilj 968 m
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Prijeten, ne preveč zahteven izlet z lepimi razgledi.

Iz Škofje Loke se peljemo proti Žirem, nato pa za naseljem Trebija nadaljujemo proti Cerknem. V Sovodnju lahko parkiramo in se odpravimo na 1.5 h dolgo pot (primerno v poletni vročini, saj poteka večinoma po gozdu) ali pa z avtom nadaljujemo desno proti naselju Podlanišče, oziroma prelazu Kladje, od koder nas čaka dobra ura hoje.

Nobena od poti ni zahtevna. Če se odpravite iz Podlanišča, izberite ne preveč vroč dan, saj prvi in zadnji del potekata po sončnem pobočju. Vmes uživamo v gozdu, nabiranju gozdnih sadežev, preseneti pa nas tudi vojaška kaverna.

Pri koči lahko kaj pojemo, otroci pa uživajo na travniku ali igralih z razgledom  Če smo pri volji, se lahko povzpnemo tudi na vrh Ermanovca, kar nam bo vzelo še približno pol ure.

Nadobudni mladi planinci v koči dobijo tudi žig Slovenske planinske poti.

Zanimivosti

Vas Sovodenj je dobila ime po sotočju treh po- tokov na dnu kotline. Tu se stekajo Javorščica, Podosojnščica in Podjelovščica. Zanimivo je, da ima ob večjih nalivih vsak potok drugo barvo, saj v dolino pritečejo po različnih kamninskih površinah.

Zemljevid

Naloži GPX

Planinski dom na Ermanovcu
Koordinate izhodišča 46,110515
14,013391

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Koča na Ermanovcu

ste za nekaj na žlico ali le osvežujočo pijačo? Seveda, če smo prilezli v hrib se je potrebno tudi okrepčati za sestop;)

Vse okusno, prijazna postrežba, v okolici koče pa vse lepo urejeno za otroško razposajeno divjanje;)

Stara Oselica 71
4225 Sovodenj

Vita, Olja in Juna priporočajo

Ali ste vedeli?

Na Ermanovcu so bili bunkerji Rupnikove linije, le streljaj stran, pri kmetu Vrhovcu ob poti proti Kladju in Škofju pa najdemo ostanke italijanskih kavern.

Vita, Olja in Juna priporočajo, da prisluhnete zanimivi ljudski pripovedki, kako je Pasja raven, hrib v bližini Škofje Loke, dobil svoje nenavadno ime.