Koča na Uskovnici 8253

Koča na Uskovnici

Regija Gorenjska
Izhodišče parkirišče pri vojašnici Rudno polje
Dolžina poti 3,6 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Uskovnica je planina, ki se nahaja nad Srednjo vasjo in dolino Voje. Sigurno ste že slišali zanjo pa ste si rekli, da jo boste že enkrat obiskali. Naj vam zaupamo, da je izlet primeren tudi za tiste, ki niso preveč poskočni pohodniki in še to- koča je bila pred kratkim obnovljena in nudi zares pestro izbiro hrane.


Pokljuka je idealno izhodišče za mnoge izlete, s svojo višino pa tudi v poletnih mesecih nudi bolj prijetne temperature za vzpone. Zelo radi jo obiščejo tudi gorski kolesarji. Na planini Uskovnica se pase živina in ponekod še vedno izdelujejo tradicionalni bohinjski sir. Veliko hišk je sedaj manjših vikendov, ki pa v veliki meri z zunanjo podobo ne kazijo okolice.


Naše izhodišče je iz Rudnega polja, kjer je ogromno plačljivo parkirišče. Oznake za Uskovnico so jasne in lepo porazporejene. Začetni del poti delno poteka po tekaški progi, ki je sploh ob vikendih zelo polna. Previdnost tukaj ni odveč. Izlet je zanimiv tudi zato, ker se prvi del poti sprehajamo navzdol in pri tem izgubimo nekje 100 metrov nadmorske višine. Do koče bomo potrebovali slabo uro, nazaj pa malce več.


Pot nas pripelje do Kapelica Marije Kraljice Miru, kjer se nam odpre čudovi razgled. Na vzhodni strani vidimo v bližini gozdnata pobočja in vrhove pokljuške planote proti Goreljku; pogled na južno stran objame cel venec gora od Možica nad Soriško planino prek Črne prsti, Rodice, Šije, Vogla, Podrte gore do Mahavščka in Bogatina na zahodu. Do koče nas od kapelice loči le še slabih 5 minut.  Od tu se lahko podamo po isti poti nazaj ali pa si izlet podaljšamo z obiskom planine Zajamniki ali recimo planine Konjščica.

Zanimivosti

Pokljuka je z gozdom pokrita visoka kraška planota v Julijskih Alpah. Je največja zaokrožena gozdna površina v Triglavskem narodnem parku. V dolžino meri 20 km in skoraj toliko je tudi široka. V razponu od 1.000 do 1.400 m je okoli 6.300 ha gozdov, v katerih prevladuje smreka.
Razgibano površje skritih brezen, zaraščenih kont, vrtač in dolinic je ostanek delovanja pokljuškega ledenika. Za njim so ostala pokljuška barja, zamočvirjene in težko prehodne gozdne površine. Barja spadajo med najjužnejša visoka barja v Evropi.


Pokljuka je ena izmed najbolj znanih slovenskih planot, saj priredja svetovno znana tekmovanja v biatlonu. Planota je večinoma poraščena z gozdovi, zanimivo pa je šotno barje Šijec, ki ima z omogočanjem zavetja različnim živalskim in rastlinskim vrstam velik ekološki pomen.

Zemljevid

Naloži GPX

Koča na Uskovnici
Koordinate izhodišča 46,3430631
13,9219824

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Planinska koča na Uskovnici

Koča je bila pred kratkim obnovljena in ima ogromno prostora. Spredaj je tudki nekaj igral za otroke, da se lažje zamotijo med čakanjem na hrano. V koči je možno tudi kupiti kakšen spominek. Hrana je zelo okusna in raznolika. Rebra z ješpenjem in fižolom, ajdova rezina ali pa nepozabni sirovi štruklji. Ga. Agata kuha s srcem, tako pravijo;)


Srednja vas 79

4267 Srednja vas v Bohinju

+386 (0)31 341 814

Mila in Staš priporočata

Smučišče Zatrnik

Za vse navdušence snežnih strmin in tiste, ki boste to še postali, pa naj vam namignemo, da v bližini pozimi obratuje zelo luštno smučišče Zatrnik.

Kot nalašč za učenje prvih smučarskih zavojev;) Uživala bo prav vsa družina, saj sta poleg 3 smučarskih prog, na voljo tudi tekaška in sankaška proga.

Rekreacijsko turistični center Zatrnik d.o.o.
Zatrnik 118
4247 Zgornje Gorje

SPLETNA STRAN