Koča v Krnici 7797

Koča v Krnici

Regija Gorenjska
Izhodišče pri 3 serpentini na vršiški cesti
Dolžina poti 2,3 km
Trajanje poti 30-45 min
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Koča v Krnici je zelo priljubljen izlet, če se nahajate v Kranjski Gori. Planinska koča , ki stoji na koncu gorske doline na 1113 mnm, se nadaljuje v obsežno kotanjo Krnico pod Kriško steno. Tu lahko občudujemo nekaj naših dvotisočakov- Dovški Gamsovec, Kriška stena, Razor, Prisojnik, Škrlatica…vsaj tako pravijo tisti, ki so v naštevanju vršacev bolj izurjeni:)
Koča je tudi lahko izhodišče za Špik, Pogačnikov dom ter Križ.

Zapeljemo se v Kranjsko Goro, kjer z vožnjo nadaljujemo levo v smeri Vršiča oz. Bovca. Če parkiramo v bližini reke Pišnice, nam bo izlet vzel nekje 1.5 uro. Mi smo se odpeljali malce višje in sicer do 3 serpentine vršiške ceste. Tam boste na desni strani v skali opazili lesen križ, na nasprotni strani pa je manjše parkirišče ter tudi začetek poti.
Usmerimo se na slabšo makadamsko cesto, ki se takoj prične zmerno spuščati skozi gozd ter nas pripelje do parkirišča v bližini struge Suhe Pišnice. Tu se ob parkirišču nahaja tudi pitna voda. Nadaljujemo desno mimo parkirišč in nato nadaljujemo po cesti, ki je v nadaljevanju zaprta za javni promet.

Cesta tu najprej preči potok Suha Pišnica in nato zavije rahlo levo ter nas pripelje iz gozda na prostrana travnata pobočja planine V Klinu, kjer na desni opazimo osamljeno kočo, na levi pa manjši spominski park Mali Tamar. Pot je lepo označena in dokaj položna, samo zadnjih 20 minut je do koče mogoče malce bolj strm vzpon. Nič takega kar ne bi zmogli tudi pogumni mali pohodniki.
Izlet je verjetno najbolj šponski v zimskem času. Zakaj? Ker sabo lahko vzamemo sanke in se potem na poti nazaj z njimi od koče spustimo vsaj kilometer poti. Veselje na otroških obrazih je zagotovljeno….obstaja tudi možnost, da bodo prostovoljno še enkrat zagrizli v hrib, saj je sankanje en sam žur.

Zanimivosti

Ruska kapelica je kapelica, postavljena kot kapela za ruske vojake, ujetnike, ki so gradili cesto na Vršič. Postala je spominski objekt za žrtve, ki jih je zasul snežni plaz med gradnjo ceste čez gorski prelaz Vršič. Kapelica sv. Vladimirja je urejena v pravoslavnem slogu, ki izraža vero vojakov, ki so preminili vzdolž ceste. Leseno kapelo so zgradili na začetku leta 1916, gradnjo pa so verjetno zastavili že leta 1915.

Zemljevid

Naloži GPX

Koča v Krnici
Koordinate izhodišča 46,4444372
13,7745223

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Koča v Krnici

Ko smo prispeli do Koče v Krnici je sledil daljši postanek za malico. Privoščili smo si dobrote, ki jih ponujajo v koči. Za vsakega nekaj. Vsi od najmlajšega pa do največejega družinskega člana,  pa navdušeni nad ponudbo. Medtem, ko smo čakali, da se ohladijo jedi na žlico smo lahko občudovali visoke vrhove, ki obdajajo kočo.

Koča v Krnici je odprta od 1. maja do 31. oktobra, sicer pa le ob sobotah, nedeljah in praznikih. V gostinskem prostoru je 40 sedežev, v treh sobah je 8 postelj, na skupnem ležišču pa 10 ležišč.


Pohvalili bi zelo okusno hrano, prijazno postrežbo ter urejenost koče.

Ekipa Družinskih izletov priporoča!

 

Vršiška cesta 82,

Kranjska Gora

040 457 948

Mila in Staš priporočata

V BRANJE ZANIMIVO LEGENDO O AJDOVSKI DEKLICI...

Ajdovska deklica je bila dobrega srca. Živela je pod previsnimi stenami Prisojnika in vodila popotnike skozi snežne zamete preko Vršiča v Trento. Ko so se popotniki vračali, so ji pod Prisankom puščali hrano, tako da nikoli ni bila žejna in lačna. Bila pa je tudi sojenica. Obiskovala je mlade matere in prerokovala novorojenčkom njihovo usodo.

Neke noči je obiskala planšarico v Trenti, ki je pravkar rodila sina. Ker je mati spala, se je ajdovska deklica neslišno približala otroku in mu prerokovala, da bo postal lovec in da bo ustrelil Zlatoroga in z njegovimi rogovi prišel do bajnega bogastva. Ko so za to prerokbo slišale sestre ajdovske deklice, so jo preklele, ker je napovedala smrt Zlatorogu. Tako je deklica okamenela, ko se je vrnila pod Prisojnik.

Ajdovsko deklico najdete v skalah na poti proti Vršiču.

Poslušajte legendi o Zlatorogu in Ajdovski deklici