Korakec po tržiško-Tržič 4394

Korakec po tržiško-Tržič

Regija Gorenjska
Izhodišče parkirišče pri bivši BPT (bombažna predilnica in tkanilnica) v Tržiču
Dolžina poti 2 km
Trajanje poti 40 min z vodičko
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, jeseni, pozimi
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

 

V Tržiču v smeri razvoja zelene, aktivne in zdrave destinacije gradijo tržiški turizem na dveh stebrih: pohodništvu in gorskem kolesarjenju. Dopolnjuje jih bogata kulturna dediščina mestnega jedra, Tržič pa najdemo tudi v elitni druščini Združenja zgodovinskih mest Slovenije. Pred kratkim nas je presenetila lepa novica, da so pripravili tudi družinam prijazno predstavitev mesta, krajšo verzijo Koraka po tržiško, pohod prilagojen našim najmlajšim-KORAKEC PO TRŽIŠKO.

Z Nežo Vovk boste na vodenem potepu ujeli marsikatero zanimivo zgodbo iz nekdanjega življenja na ulicah srednjeveškega mesteca pod Karavankami. Pohodniki smo se zbrali na parkirišču pri bivši tovarni BPT Tržič ter potem v približno 40 minutah spoznali bogato tržiško obrtniško-čevljarsko tradicijo, ki jo skrbno ohranjajo tudi mlajše generacije Tržičanov. Na koncu sprehoda, otroke čaka novi pump track, tako, da v prtljažnik nujno naložite tudi skiroje in poganjače. Kljub organiziranemu pohodu so otroci, stari od 2,5 do 8 let dodatno brez težav zmogli še več kot 1,5 h norenja s poganjači in skiroji po pump tracku.

Korak po tržiško se je uvrstil med vodenja sofinancirana s strani Slovenske turistične organizacije.

Trajanje ogleda in vsebine prilagodijo starosti in zanimanju udeležencev, z vodnico se po Tržiču lahko sprehajate okvirno od 40 minut do dveh ur. Poleg sprehoda po mestu in obilice zanimivih zgodb na vodenem ogledu iščejo pravo ključavnico za starodavni ključ, pokukajo še v fužino Germovka, se povzpnejo do gradu Neuhaus ali celo do svetega Jožefa. Vsako vodenje je prilagojeno željam in pričakovanjem skupine.

Cena vodenja je 25 evrov za družino (2 odrasla in do 6 otrok). Če se za ogled odločita dve družini ali več skupaj, se lahko za termin ogleda dogovori po vaših željah. Redni ogledi Korakec po tržiško potekajo ob sobotah ob 16h. Potrebne so predhodne prijave.

ZA VSE NAŠE SLEDILCE pa še super novica;) Vsi, ki boste ob prijavi omenili, da ste za vodenje izvedeli preko strani Družinski izleti in se boste odločili za ogled v družbi še ene družine, TIC TRŽIČ prizna promocijski popust v višini 7,5 evra, tako da promocijska cena vodenja za dve družini znaša 35 evrov.

Več podatkov je na voljo na spletni strani www.okrogbleda.si, na naslovu neza@aroundbled.com ali na telefonski številki 031892185.

Zanimivosti

Poznate legendo o Petelinu in zmaju?

Na območju Podljubelja in v dolini Pod Košuto lahko še danes opazujemo velike skalne bloke, ki so ostale nema priča prav posebnemu dogodku. V 14. stoletju si nastanka podora niso znali razložiti drugače kot s hudobnim zmajem in tako je nastala legenda o nastanku mesta Tržič.

»Pred več stoletij je bilo v naselju pod Ljubeljem več kot polovico kovačij. Tam je imel kovač starega petelina, ki mu je ušel na Košuto, kjer je znesel jajce, iz katerega se je izvalil zmaj. Zmaj se je zaril v goro, ko je zrasel v ogromno zverino, je to razklalo goro na dvoje. Sprožil se je bobneč plaz skal, ki je zasul naselbino pod goro. Da bi se rešili, so prebivalci stekli v dolino. Čez čas jim je zmanjkalo sape in so se ustavili. Tu stoji današnji Tržič.«

Prisluhnite legeni o nastanku Tržiča


Zemljevid

Naloži GPX

Tržiški korakec
Koordinate izhodišča 46,36091
14,305676

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Firb'c okn

V restavraciji se pohvalijo z divjačinskimi in ribjimi jedmi. Spečejo vam tudi pice in pripravijo testenine na hišni način. Za naše male nedobudneže imajo v gostilni tudi manjši igralni kotiček, da lačni trebuščki lažje počakajo na svoje kosilo. Prav tako je v gostišču na voljo tudi previjalna mizica. Gostišče je lahko dostopno tako za otroške kot invalidske vozičke. Gostišče se nahaja tik ob Gorenjski plaži-vsem dobro znanemu zunanjemu kopališču.

Ste Marie aux Mines 11,

4290 Tržič

059 133 333

SPLETNO MESTO

Vita, Olja in Juna priporočajo

Nekaj zanimivosti o skulpturi zmaju, ki vas pozdravi ob prihodu v Tržič.

Zgodba o zmaju je pomemben del nesnovne kulturne dediščine našega mesta, ki se ohranja skozi generacije. Zmaja so izdelali člani Kulturno umetniškega društva AMPUS pod vodstvom Anžeta Bizjaka, Anžeta Aljančiča in Aleša Povaleja.

Skulptura tehta več kot 1 tono in je v celotu sestavljena iz železnih delov, in sicer skoraj 200 m okroglih cevi porabljenih za samo konstrukcijo ter 900 m, približno 4 cm širokih železnih trakov, narezanih iz 1,5 mm debele pločevine, uporabljenih za končni izgled.

Glava ter posamezni segmenti so prav tako izrezani iz 1,5 mm debele pločevine. Za varjenje vseh delov so porabili skoraj 5 km varilne žice.