Kovačkova pot na Kuglo, Kropa 1458

Kovačkova pot na Kuglo, Kropa

Regija Gorenjska
Izhodišče Kropa, parkirišče ob Merkatorju, tik pod otroškim igriščem
Dolžina poti 1,17 km
Trajanje poti 0,5 h- 45 min
Nadmorska višina cilj 626 m
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Izleti v hrib z malimi mulčki morajo biti zanimivi. Pravijo, da ni važen cilj, ampak pot. In Kovačkova pot je zanimiva tematska pot za male raziskovalce, ki morajo na poti na Kuglo poiskati skrite škratke in druga pravljična gozdna bitja.

Predstavite pohodništvo otrokom na njim simpatičen način. Le kdo se nebi malo potrudil in iskal skrivnostna gozdna bitja, hkrati pa še opravil manjši višinski vzpon. Pot na Kuglo je primerna za pohod z otroki v nosilkah, sami pa lahko pot opravijo že od 3 let starosti dalje. Odrasel bi pot opravil v 15 minutah, z malimi pohodniki pa lahko sicer pohod traja tudi uro ali več. Na poti so klopce, kjer si lahko odpočijete in se okrepčate. Pot poteka ves čas po prijetni senci.

Dostop z avtomobilom do Krope:

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Podbrezje in sledimo označbi za Podbrezje. V naselju zavijemo desno proti Podnartu. Ko prečkamo reko Savo zavijemo levo po glavni cesti. Peljemo se mimo Prezrenj, Spodnje in Srednje Dobrave ter Brezovice. V Lipnici se držimo leve glavne ceste, ki nas pripelje v Kropo. Avto pustimo na enem od označenih parkirišč v naselju. Mi smo ga pustili ob trgovini Merkator, pri blokih. Le 20 metrov naprej že pri otroškem igrišču opazite smerokaz za Kovačkovo pot. Nad njim pa cerkev Matere Božje.

Smerokaz nas je z glavne ceste usmeril na kolovoz, ki se je hitro dvigal proti gozdu. Pri cerkvi Matere Božje smo naredili prvi krajši postanek, da smo si lahko ogledali celotno Kropo z višine. Na nasprotni strani potoka Kroparica lahko opazite  drugo cerkev v Kropi – cerkev svetega Lenarta.

Pot smo nadaljevali mimo cerkve po utrjeni gozdni poti, ki se je počasi vzpenjala proti našemu cilju. Kovačkovo pot so pripravili otroci lokalnega vrtca, tako da je prilagojena majhnim otrokom in ni pretežka tudi za tiste najmlajše. Čas smo si krajšali z iskanjem skritih škratov, začenši že pri cerkvi. S pravljičnimi imeni so bile označene tudi nekatere znamenitosti ob poti.

Tako smo si ogledali potoček Brbotavček, ustavili smo se Pr’ kapelc. V spominu pa nam je ostala Zmajeva jama, kjer smo prebudili strašnega zmaja, ter Skrivna pot. Seveda si nismo mogli pomagati, da ne bi iz običajne ceste zavili na skrivnostno potko in se pri tem kar malo izgubili;)

Čas je tako kar prehitro minil in pred nami se je pojavil smerokaz, ki nas je usmeril proti Kugli. Krajši postanek za malico in še nekaj korakov in že smo bili na vrhu. Vrh sicer ni nič posebnega, saj ga označujejo visoke antene. Razgled po okolici, vsaj poleti ovirajo krošnje dreves.

Tako kot smo se hitro povzpeli, smo se hitro tudi spustili. Tudi po poti navzdol smo iskali skrite škrate, ki so nam ušli med vzponom. Tako smo v smehu in igri kmalu prispeli nazaj v Kropo, kjer smo obiskali tudi Muzej kovaštva.

Tistim, ki bi jim zadišal malo daljši izlet, pa predlagamo, da si mimogrede ogledajo še samo Kropo, znano cerkvico na Jamniku, lahko pa se zapeljejo tudi skozi Besnico in si ogledajo slap Šum.Zanimivosti

V Kropi, ki se nahaja pod Jamnikom in ji pravijo tudi kovaško mesto, si lahko ogledate kovaški muzej in hišo FOVŠARITNICO.

ZAKAJ "FOVŠARITNICA"?
Večnadstropna stavba ob osrednjem kroparskem trgu je dobila ime po “fovšiji” (zavisti). V času fužinarstva je, tako kot v večini fužinarskih hiš, v njej živelo več družin. Po ustnem izročilu je v Fovšaritnici stanovalo tudi 72 ljudi naenkrat. Kuhinjo je v kroparskih najemniških stanovanjih nadomeščala skupna veža, v kateri je bilo več ognjišč. Ker so vse gospodinje kuhale tam, so zlahka videle ena drugi v lonce in njihova vsebina je bila verjetno velikokrat predmet “fovšije”.

Prisluhnite tudi ljudski pripovedki, kako je Pasja ravan dobila svoje ime.


Zemljevid

Naloži GPX

Pot na Kuglo, Kropa
Koordinate izhodišča 46,290829
14,204865

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidihGostinski lokal v bližini

Moby Dick


Nudijo vam vrhunske pizze, solate, mesne lazanje ter izbrano pijačo. Dobro hrano lahko uživate na zunanji pokriti terasi z prelepim razgledom. Za brezskrbno parkiranje vam nudijo 50 parkirih prostorov, za najmlajše pa imamo prenovljena igrala. Imajo tudi otroško previjalno mizico. Po družinskem izletu pa je v gostišču skledico z vodo dobila tudi naša psička Juna. Psi so dovoljeni na zunanji terasi.


Pizzeria in pub delujeta že od leta 2001, kar govori v prid odlični ponudbi ter prijaznemu osebju.

Črnivec 26,
4243 Brezje
info@mobydick.si

04 / 530 95 95

Vita, Olja in Juna priporočajo

Krajevni praznik V Kropi je kovaški šmaren, ki ga praznujejo vsako leto prvi vikend v juliju. Poseben praznik je tudi predvečer sv. Gregorja, ko kroparski otroci po Bajerju nekdanje spodnje fužine spuščajo barčice. Eno od najbolje ohranjenih hiš v Kropi- FOVŠARITNICO si je možno ogledati tudi po predhodnem dogovoru.