Kranj 8895

Kranj

Regija Gorenjska
Izhodišče plačljivo parkirišče v bližini Občine Kranj
Dolžina poti 3 km
Trajanje poti 1-3h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost nezahtevna pot

Opis poti

Kranj je četrto največje mesto v Sloveniji. Zgrajen je bil na karbonatnem konglomeratu. Kranj ima močno tradicijo elektronske in gumarske industrije (Gorenjske elektrarne, Iskraemeco, Iskratel, Sava Kranj), še vedno pa je ohranil staro mestno jedro nad sotočjem Kokre in Save. Staro mesto Kranj, v starejših omembah tudi Carnium, Creina, Chreina, Krainburg, je zgodovinsko mesto na konglomeratnem pomolu med rekama Savo in Kokro. Malokdo ve, da se mestnemu vrvežu lahko odmakne v prijetno oazo dreves v kanjon reke Kokre in pogleda na mesto Kranj čisto iz druge perspektive. Mi vam izdamo kar nekaj zanimivih družinskih izletniških predlogov.

Družinski izleti priporočamo, da vaš športni dan namenite raziskovanju tako starega dela mesta Kranj, kot tudi njegove okolice. Za enodnevni obisk Kranja priporočamo pot, ki jo začnete pri Občini Kranj, nadaljujete mimo prelepe Mestne knjižnice Kranj in se sprehodite mimo Prešernovega muzeja vse do vodnjaka, kjer najdete tudi TIC Kranj. Za vse ljubitelje zelenega priporočamo, da se spustite po stopnicah (najdete jih ob Baru Mitnica) v kanjon reke Kokre, kjer vas bo presenetila čudovita sprehajalna pot ob vodi.

V TICu Kranj prejmete vse potreben informacije za obisk Centra SOS Proteus, ki je res edinstveno doživetje za vse ljubitelje narave in človeške ribice. Več si lahko preberete v rubriki Zanimivosti.

V kolikor potrebujete krajši postanek, vam priporočamo odlično kavico in sladoled v Baru Mitnica. Ta sicer staromeščanka hiša vas bo s svojimi poslikavami očarala saj je zgodovinskega pomena in dandanes zelo priljubljen kranjski lokal. 

Vsem družinam z mlajšimi otroki pa še namig;) Sprehodite se do konca mesta na razgledno točko, kjer se nahaja tudi Stolp Pungert, kjer najdete otroška igrala. V popoldanskem času je prav stolp Pungert tudi večkrat mesto otroških delavnic. Več o dogodkih v Stolpu Pungert si lahko preberete TUKAJ.

Če smo še malo prej navdušeno raziskovali podzemlje kranjskih rovov, pa na naših izletih brez nekaj metrov dodatne višine ne gre;) TIC Kranj ponuja tudi razgled nad mestom, tako, da se lahko povzpnete visoko nad mesto, na zvonik cerkve Sv. Kancijana. Tik ob cerkvi Sv. Kancijana se nahaja tudi kostnica, ki jo lahko obiščerte ob predhodni najavi v Gorenjskem muzeju. 

Če pa še niste utrujeni, pa v spodaj v Vita, Olja in Juna priporočamo še nekaj naših dodatnih izletniških namigov.

Kranj je vseekakor mesto, ki obiskovalca privabi v center na raziskovanje preteklosti in mu ponudi tudi možnost, da razišče tudi edinstvene zelene kotičke v njegovi okolici. Za več informacij o kraju in dogodkih obiščite TIC Kranj.

TIC Kranj – Kranjska hiša 
Glavni trg 2, 4000 Kranj
Odprto: ponedeljek – nedelja: 9.00 – 18.00
Kontakt: 00 386 4 238 04 50
info@visitkranj.si
www.visitkranj.com
Facebook: @visitkranj
Instagam: @visitkranj

Zanimivosti


Mesto Kranj skriva številne umetne podzemeljske objekte-rove, ki so sicer že davno izgubili svoj prvotni namen in se potopili v pozabo, kot delo človeških rok pa nas na svojevrsten način vlečejo k odkrivanju njihove zgodbe. Takšno je tudi staro mestno zaklonišče, ki je nastalo med drugo svetovno vojno.

V 1300 metrov dolgih rovih sta temperatura in vlaga podobni jamskim, zato ne preseneča, da v njih lahko najdete čisto prave kapnike in, če imate srečo, zanimive jamske živali. Ogledate si lahko razstavo, ki podrobneje predstavlja kranjsko podzemlje in Rove pod starim Kranjem. Za redna vodenja se lahko prijavite v TIC Kranj.

Obiščite Informacijski center za varstvo človeške ribice SOS proteus v Rovih pod starim Kranjem.

Iz prve roke raziskovalcev Jamskega laboratorija Tular boste izvedeli več o življenju človeških ribic v njihovem nedostopnem, podzemnem svetu. Info center SOS proteus je namenjen zvedavim obiskovalcem. V centru so na ogled rešene človeške ribice, ki so jih poplave podzemnih voda odnesle na površje, kjer sicer same ne-bi preživele. Tako po 200 letih prikazovanje človeške ribice javnosti nima več negativnega vpliva na naravo in je živalim prijazno. Da je temu tako, skrbijo raziskovalci Jamskega laboratorija Tular, kjer se s preučevanjem in varstvom človeških ribic ukvarjajo že 60 let. Obenem pa Info center SOS proteus, kot prvi tovrstni center na svetu, uvaja spremljanje vpliva obiskovalcev na človeške ribice.

Z obiskom tako ne postanete le neposredni podpornik človeške ribice pač pa sodelujete tudi pri izboljševanju njenih bivalnih razmer. Za obisk SOS Proteus se najavite v TIC Kranj.

Zemljevid

Naloži GPX

Mesto Kranj
Koordinate izhodišča 46,242201
14,3562604

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Bar Mitnica

Kavarno najdete v starem mestnem jedru, tik ob mostu. Je pravo zbirališče mladih družinic, mesto, kjer lahko starši v miru spijete najboljšo kavico v mestu, medtem ko se vaši otroci sladkajo s sladoledom ali vročo čokolado. Pa še vso mestno dogajanje imate tik pred svojimi očmi. Lepo urejen letni vrt, prijazno osebje, idilična lokacija, širok nabor osvežilnih pijač in seveda vrhunsko pripravljena kava. Še namig;) Za otroke pa pripravljajo tudi otroški kapučino!

Tudi za naše žejne kužke poskrbijo, psi so tu dobrodošli, če le pridno počivajo ob lastniku. Priporočamo!

Tavčarjeva ulica 35,

4000 Kranj

00 386 40 678 778

Vita, Olja in Juna priporočajo

 

Za večdnevni obisk Kranja & okolice Družinski izleti pripročamo:

Oglejte si vsa tri prekrasna jezerca; Čukovo jamo, Ledvičko in Krokodilnico. Velika vrba ob Čukovi jami kar vabi, da posedite v njeni senci in pokramljate z ribiči.

Čudovit slap je skrit v kotanjo oblike visokega vrča, visok je 22 metrov in naredi globok tolmun. Za vse ljubitelje narave in zelenega je to #mustvisit ob obisku Kranja.

Na razglednem travnatem grebenu, ki se dviga med Kropo in Podblico se nahaja cerkvica sv. Primoža in Felicijana na Jamniku. Prav gotovo ste že kdaj na poti proti Bledu na gorenjski avtocesti v daljavi opazili omenjeno cervico, ki privablja poglede in vabi pohodnike k obisku. Izlet je odlična ideja za vse družine z majhnimi otroki. Od cerkve se nam odpre prelep razgled po gorenjski ravnini, Karavankam, Kamniško Savinjskim Alpam ter delu Škofjeloškega hribovja.