Kranj-Zlato polje

Regija Gorenjska
Izhodišče hokejska dvorana Zlato polje
Dolžina poti 4,7 km
Trajanje poti 2 h
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, zgodaj jeseni
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

 

Kot Kranjčanka lahko rečem, da imam kljukico za prehojene številne poti in zabeležene izlete v bližnji in daljni okolici, že od nekdaj pa se mi je v veselje sprehajati po krožni poti v bližini Zlatega polja-Kokrice pri Kranju. Avtomobil lahko pustite kar pri Ledeni-hokejski dvorani, naredite sprehod proti vrtnariji Kalija, nadaljujete proti vasi Kokrica pri Kranju in prečkate cesto ter nadaljujete po makedamski poti nazaj proti Zlatemu polju. Cesta vodi ob avtocesti, vendar imate ves čas prečudovit razgled na njive in travnike. Pot je zanimiva prav v vseh letnih časih, najbolj pisana in v rumeno barvo odeta pa je prav v času rasti oljne repice in sončnic, in sicer jeseni oz. pozno poleti, saj se prav tu razprostirajo na številnih njivah. Prava paša za oči. Poleti je pot prevozna s športnim vozičkom, pozimi pa zaradi makedama pot ni v najboljšem stanju (dežni škornji za blatne lužice ne bodo odveč). Priporočamo peš, s kolesom, nosilko in seveda, v primernem vremenu, tudi z otroškim vozičkom.

Zanimivosti

Mesto Kranj skriva tudi številne umetne podzemeljske objekte-kranjske rove, ki so sicer že davno izgubili svoj prvotni namen in se potopili v pozabo, kot delo človeških rok pa nas na svojevrsten način vlečejo k odkrivanju njihove zgodbe. Takšno je tudi staro mestno zaklonišče, ki je nastalo med drugo svetovno vojno. Rovi so dolgi 1300 metrov.

V 1300 metrov dolgih rovih sta temperatura in vlaga podobni jamskim, zato ne preseneča, da v njih lahko najdete čisto prave kapnike in, če imate srečo, zanimive jamske živali. Ogledate si lahko razstavo, ki podrobneje predstavlja kranjsko podzemlje in Rove pod starim Kranjem. Prav tako je na ogled razstava mineralov in fosilov ter simulacija zaklonišča iz 2. sv. vojne in letalskega napada, ki je obiskovalcem najbolj zanimiva. Redna vodenja potekajo vsak torek in petek ob 17h in vsako soboto ter nedeljo ob 10h.

Vstopnina: Odrasli: 3€, otroci in upokojenci: 2,5€. Kontakt: Zavod za turizem in kulturo Kranj / kontaktna oseba: Kristina Sever / kristina.sever@visitkranj.si  / tel. 030 707 991 in 04 238 04 55 

Zemljevid

Naloži GPX

Kranj-Zlato polje
Koordinate izhodišča 46,251022
14,347957

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Kavarna Zlato polje

Pravijo, da je vse kar potrebuješ le LJUBEZEN in skodelica vroče čokolade. Mi se strinjamo;)

Koroška cesta 30

040 837 688

Vita, Olja in Juna priporočajo

Ste za drsanje? Izposodite si drsalke in švrk na led. V Ledeni dvorani Zlato polje prirejajo Disko na ledu. Super zabava!