Tegoška planina 288

Tegoška planina

Regija Gorenjska
Izhodišče Planina Pungrat
Dolžina poti 3,6 km
Trajanje poti 2 h
Nadmorska višina izhodišče 1447 m
Nadmorska višina cilj 1430 m
Najprimernejši čas za obisk poletje, zgodaj jeseni, pozno spomladi
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost nezahtevna pot

Opis poti

Tegoška planina je razgledna planina, ki se nahaja na južnih pobočjih Košute. S planine, na kateri stoji pastirska koča, se nam odpre lep razgled proti pobočjem Košute in goram nad porečjem reke Tržiške Bistrice. Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj. Naprej se zapeljemo v središče Tržiča in cesti sledimo skozi Dolžanovo sotesko do vasi Jelendol, kjer nas oznake za planine Kofce, Šija in Pungrat usmerijo levo. Cesta nato izgubi asfaltno prevleko in se začne strmo vzpenjati. Tej cesti v križiščih sledimo v smeri planine Pungrat v bližini katere parkiramo na enem od parkirišč ob cesti. S parkirišča se najprej sprehodimo do planine Pungrat, nato pa nekaj deset metrov pred kočami na planini zavijemo desno na travnik. Travnik ima prelepe male hribčke, tako, da nas na poti do Tegoške planine spremljajo številne gorske cvetlice. Vsepovsod  prav diši po zelišču- materini dušici. Mi smo obrali krožno pot. Na poti nazaj, ki je sicer makedamska pot, lahko na obcestnih pobočjih v mesecu juniju in juliju naberete slastne gozdne jagode ter različna zelišča.

Zanimivosti

Na poti nazaj si lahko ogledate Dolžanovo sotesko, ki je prava ohladitev v vročih poletnih mesecih.

Ta soteska je potovanje v času. Čeprav je starejša kot dinozavri, ni vanjo nikoli stopila dinozavrova noga. Je pa zaplavala. Tu je bilo zadnjih 300 milijonov let tropsko morje. V njem je vrvelo morskih živali, zato danes v skalah soteske mrgoli njihovih fosilov. Tudi takih, ki jih ni nikjer drugje na svetu.

Dovžanova soteska ni kar tako že več kot 25 let zavarovana kot naravni spomenik. Je geološko eno najzanimivejših območij v Sloveniji. Slikovito dolino, ki leži 3,2 kilometra severovzhodno od Tržiča, je reka Tržiška Bistrica vrezala globoko v osrčje Karavank in razgalila najpopolnejše zaporedje kamnin iz obdobja mlajšega paleozoika, starih med 300 in 260 milijonov let. Kamninske plasti so kot listi debele knjige, v kateri je zapisana čudovita zgodba o nenavadnih živih bitjih in spreminjanju okolij v daljni geološki preteklosti. Dovžanovo sotesko odlikuje izjemna pestrost sedimentnih kamnin ter številnost in raznovrstnost fosilnih ostankov. Prav slednje je njeno ime poneslo v svetovno strokovno literaturo. Seznam tukaj najdenih rastlinskih in živalskih vrst je res dolg, izstopata pa ramenonožec Karavankina schellwieni in luknjičarka Sphaeroschwagerina carniolica. Oba sta bila prvič najdena in opisana v Dovžanovi soteski in upodobljena celo na znamkah Pošte Slovenije. 

 

Zemljevid

Naloži GPX

Od Planine Pungrat-Tegoške planine
Koordinate izhodišča 46,428722
14,361018

Gostinski lokal v bližini

Koča na Tegoški planini

je prava izbira za vikend pobeg iz mestnega vrveža. Tu v planinah vam postrežejo s pravimi planšarskimi jedmi na žlico.  Privoščite si lahko tudi kako šilce za živce. Prijazna postrežba domačih jedi izpod kuhalnice gospodarice.

Na Tegoški so dobrodošli tudi naši hišni ljubljenci, vendar lastnike naprošajo, da so psi na povodcih, da ne motijo in ne vznemirjajo živali na paši.

Jelendol 34

4290 Tržič

031 583 557

SPLETNA STRAN

Juna in Vita priporočata

Pot od planine do planine postreže z pravo preprogo iz zelišč.

Materina dušica, ki cveti poleti po planinskih pašnikih prav nežno pocrklja našo dušico. Naberimo jo za čaj, ki nas bo spominjal na izlet še ob mrzlih zimskih dneh.

Ste vedeli?

Materina dušica je bila cenjena že v času Starih Egipčanov. Uporabljali so jo pri balzamiranju in umivanju umrlih. Njeno ime Thymus v prevodu pomeni moč in pogum. Razkužuje dihalne poti, pomirja kašelj, uspava. Pomirja in krepi živce. Pospešuje tudi potenje in prebavo. Sprošča krče. Čaj materine dušice, kateremu dodamo med, olajšuje in pospešuje porod. Čaj je koristen tudi pri motnjah v ledvicah in mehurju. Pomaga pa tudi ženskam z nerednimi menstruacijami. Nikakor pa ne smemo pozabiti blagodejnega učinka, ki ga ima čaj materine dušice na zdravljenje pljučnice in obolelih bronhijev.