Kozlov rob 8063

Kozlov rob

Regija Goriška
Izhodišče kjerkoli iz mesta Tolmin
Dolžina poti 4.3 km krožna pot
Trajanje poti 1-1.30h
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

 

 

Ob obisku mesta Tolmin nas bodo pozdravile ruševine gradu Kozlov rob, ki se dvigajo na hribčku. Na vrh potekata dve glavni poti- grajska, ki je tudi učna in gozdna. Lahko se povzpnete po eni in naredite krožni povratek po drugi. Zgodovinska naravoslovna učna pot teče po južnem pobočju Kozlovega roba in na štirinajstih točkah predstavi rastlinstvo, strukturo gozdnih tal in kamnin, pa tudi zanimiva zgodovinska dogajanja.

Grad na Kozlovem Robu nad Tolminom (tuidi samo Grad, Kozlov rob ali Tolminski grad) je bil strateško pomembna utrdba, iz katere se je nadziralo Tolminsko in pomembne trgovske poti, ki so vodile tod mimo. Danes je grad delno obnovljen, delno pa v ruševinah.


Grad je prvič omenjen leta 1188, leta 1194 pa je bila omenjena kapelica sv. Martina na tem gradu. Najprej je bil zgrajen vzhodni in severni stolp. Kasneje so zgradili tudi dva šestkotna stolpa. Na gradu sta bila tudi dva vodnjaka za zbiranje deževnice. Pod severnim stolpom je bila klet, namenjena skladiščenju hrane. V gradu pa je bil tudi zapor. Grad je nadzorovalo veliko pomembnih fevdalcev: oglejski patriarhi, goriški grofje, mesto Čedad, Benečani in nazadnje Habsburžani.

Grad v času miru ni bil stalno naseljen, v njem je prebivala zgolj močna vojaška straža. Grajsko poslopje je bilo hudo poškodovano v potresih leta 1348 in 1511. Leta 1651 je bil grad dokončno opuščen, saj je njegov lastnik, družina Coronnini zgradila novo grajsko poslopje v Tolminu. Na tem mestu je sedaj muzej. Grad je bil pomemben tudi v času Tolminskega punta (1713) .

Zanimivosti

Kaj je veliki Tolminski punt?

Tolminski kmečki upor se je začel leta 1713. Kmetje na Goriškem in deloma na Kranjskem (gospostva Devin, Novi grad, Socerb) so se upirali novim državnim davkom (davek na meso in vino). Kmetje na Tolminskem so bili že dalj časa v sporu s tolminskim glavarjem grofom Jakobom Antonom Coroninijem; davke je samovoljno in z uporabo nasilja pobiral Jakob Bandel. Slednji je marca 1713 zaprl skupino Tolmincev in tako pospešil nastanek kmečke zveze ter pohod kmetov iz tolminskega in kanalskega gospostva nad Gorico 27. marca 1713. Tolminskim upornikom so se pridružili tudi kmetje iz okolice Gorice. Ta pohod je sprožil vrsto uporov: na Čepovanskem, v Brdih, upirati so se začeli Brkinci, idrijski rudarji, Žirovci ter kmetje v rihemberšem, štanjelskem in svetokriškem gospostvu. 

Zemljevid

Naloži GPX

kozlov rob
Koordinate izhodišča 46,1823792
13,7331858

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Okrepčevalnica Tolminska korita

nudi tako lokalne kot tradicionalne jedi. Sama restavracija se nahaja v bližini korit, tako, da je kot nalašč za krajši postanek na kosilu ali večerji po obisku Tolminskih korit.

Zatolmin 66a,

5220 Tolmin

00386 41 916 152

Mila in Staš priporočata

Sodeč po ljudskem izročilu so v Trenti živeli bog Triglav, bog Jalovec in bog Mangrt, kar je povezano tudi z reko Sočo. Ko je namreč prišel v Trento hudobni vodobruhec, ki je poplavljal vasi, so ga bogovi zaprli v votlino. Usta so mu odprli toliko, da lahko namaka dolino. Ko bo odslužil svojo kazen, ga bodo rešili in takrat bo Soča presahnila.