Sekulak 8343

Sekulak

Regija Goriška
Izhodišče parkirišče na koncu vasi Vitovlje pri igrišču
Dolžina poti 4,5 km
Trajanje poti 2 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, jeseni
Primerno za nosilke , 6+ let
Zahtevnost srednje lahka pot

Opis poti

Ko se po Ljubljani in okolici še vali megla, je čas, da jo popihamo na sončno stran Alp. Do izhodišča pridemo tako da Vipavsko dolino zapustimo pri izvozu Selo in nadaljujemo do Nove Gorice vse do središča vasi Vitovlje, kjer smo zavili desno pri tabli za turistično kmetijo Malovščevo. Razmeroma strma cesta nas višje vodi skozi zaselek Vožice, koder se peljemo še kratek čas, nato pa prispemo do velikega prireditvenega prostora in športnega igrišča v Vitovljah, kjer parkiramo.


Pot do razgledne točke Sekulak nas vodi mimo Vitovskega jezerca, ki je edino naravno jezero v Vipavski dolini in je dolgo 10m, široko 7m ter globoko 1m. Na naše presenečenje je notri plavalo kar nekaj zajetnih rib. Pot nadaljujemo v smeri Vitovske cerkve, ki je lepo označena. Od izhodišča do cerkve boste potrebovali nekje 40 minut. Tukaj je čudovita razgledna točka nad Vipavsko dolino. Prvič se jo omenja leta 1361. Posvečena je Materi božji oz. sv. Duhu. 
V času turških in benečanskih vdorov je tu stal utrjen tabor s stolpi, ki so oklepali cerkev. Nemci so cerkev in obzidje v drugi svetovni vojni razstrelili. Domačini Vitovelj so cerkev na lastno pobudo obnovili, obzidje pa je ostalo porušeno. 


Z vrha se spustimo nazaj do razpotja, kjer nadaljujemo vzpon v smeri Čavna in Sekulaka po stari Napoleonovi poti. Ta nas pripelje do strmih skalnih pečin Visokega zidu. Široka pot naprej vodi čez umetno izklesano razgledno polico (nevarnost padajočega kamenja). Nadaljujemo rahlo desno v smeri Čavna in Sekulaka po nekoliko ožji poti, ki nas sprva skozi nekaj manjših jas pripelje do bolj strmega dela. Ta del bo preizkušnja za naše najmlajše saj se res hitro zelo vzpemo. Tukaj je razpotje, kjer se usmerimo desno in po 5 minutah hoje po grebenu, prispemo do razgledne točke Sekulak. Od cerkvice do razgledne točke smo potrebovali še debelo uro.


Sekulak se nahaja na stranskem grebenu Čavenskega masiva. Ker izstopa iz linije glavnega grebena, se nam z njega odpre čudovit pogled na zgornji in spodnji del Vipavske doline. Ob lepem vremenu pa razgled seže vse od Jadranskega morja do Dolomitov.

Vračate se lahko po isti poti ali pa na prvem razpotju gledate oznake za Kopitnik, kjer je vzletišče za jadralce in se potem od tam spustite nazaj v Vitovlje.

 

Zanimivosti

Z večanjem prebivalstva Vipavski dolini so se dostopni gozni sestoji hitro krčili. Tehnološki napredek je zahteval vedno večje količine kakovostnega lesa, ob klasičnih potrebah, kmetijstvu in za ogrevanje. Strateško pomembnost Trnovskega gozda so zaslutili tudi Francozi v času Ilirskih provinc in se odločili za gradnjo kratke, vendar zahtevne prometnice.

V žive skale so vojaki iz Napolonove vojske izklesali mogočne bloke, ki so jih od vznožja zlagali v podporni zid. Gradnja je bila za tisti čas pravi podvig in še danes vzbuja občudovanje. Mogočen zid je viden iz doline zato se imenuje Visoki zid.

 

Zemljevid

Naloži GPX

Sekulak
Koordinate izhodišča 45,9355857
13,7663283
Sekulak
Koordinate izhodišča 45,9355857
13,7663283

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini


V pivnici in piceriji Pigal

vam želijo pričarati nepozabne trenutke ob preprostih, pristnih in prijetnih jedeh, ki sledijo značilnostim in tradiciji Vipavske doline, pri čemer pa ne pozabijo niti na najsodobnejše kulinarične smernice. Ponujajo kar 30 različnih vrst hišnih pic. Njihovo domače svetlo in temno pivo vas bo navdušilo s svojim edinstvenim in odločnim okusom. Pred picerijo so tudi otroška igrala, kar zaposli naše najmlajše pohodnike do prihoda kosila. Lepo so postregli tudi našo kosmatinko Juno, ki jo je izlet dodobra utrudil in si je pošteno zaslužila veliko skledo vode (in četrt našega dunajčka;).

Goriška cesta 25/č

5270 Ajdovščina

+386 (0)5 36 44 707

Mila in Staš priporočata

To, da tukaj pogosto piha, ni prav nič iz trte zvito. Ne pozabite na trak ali kapo, da si ne prehladite ušesa :) Za vsak slučaj!

Burja je močan severovzhodni veter, ki zelo vpliva na življenje v dolini.

Legenda pripoveduje, da je nekoč celo zasukal kolo zgodovine. Kljub temu, da njegovi sunki prevračajo in odnašajo vse, kar ni dovolj pritrjeno, imajo burjo tukajšnji ljudje radi, saj prečisti ozračje in prežene oblake. Orkanska moč burje pa je prava atrakcija za adrenalina željne obiskovalce Vipavske doline.

Naravni fenomen

Nad Vipavsko dolino burja največkrat zapiha, ko visok zračni pritisk nad Srednjo Evropo potiska hladen zrak iz notranjosti čez hribovja v nižine. Po pobočjih Gore, Čavna in Nanosa se v sunkih spušča v dolino. Nad obronki hribov se takrat zadržujejo značilni oblaki, kape, ki jih domačini imenujejo zastava, povsod drugje nad dolino pa je nebo jasno. Včasih pa burja nastane tudi pod vplivom ciklona in takrat prinese dež. Sunki burje pogosto presežejo hitrost 200 km/h, največja neuradno izmerjena hitrost burje v sunku je 235 km/h. Najpogosteje piha v zimskih mesecih, občasno pa se pojavi v vseh letnih časih.