Slap Boka 5604

Slap Boka

Regija Goriška
Izhodišče parkirišče pred mostom Boka- smer iz Bovca proti Kobaridu
Dolžina poti 400 m
Trajanje poti 20 min
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Slap Boka je najbolj vodnat slap v Sloveniji. S svojimi 106m je lepo viden s ceste Bovec - Kobarid. A če ste na izletu z otroki, prav v bližino njega ne boste prišli. Lahko pa ga občudujete z lesene terase.

Dostop do izhodišča: Iz Bovca se peljemo proti Kobaridu ali obratno. Pred mostom Boka (iz smeri Kobarida pa za mostom) je parkirišče na katerem parkiramo. Tam tudi najdete informativno tablo.

Z izhodišča se najprej sprehodimo do mostu, s katerega se nam odpre lep pogled na slap Boka. Nadaljujemo na drugo stran mosta, od tam pa desno na široko pot v smeri Boke. Široki poti sledimo le nekaj korakov, nato pa nas oznake za razgledno točko Boka usmerijo levo na postopoma vse bolj strmo pešpot. Pot se sprva vzpenja skozi gozd, nato pa nas po približno 20 minutah pripelje ob rob razglednega in mestoma prepadnega grebena. Vzpon nadaljujemo večinoma po levi strani grebena kar strmo navzgor. Višje se pot grebenu umakne v levo in se nadaljuje skozi redek gozd. Nekaj minut višje se pot spet približa grebenu in nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri razgledišča Boka. Od razpotja v nekaj korakih dosežemo omenjeno razgledišče, s katerega se nam odpre lep pogled na slap Boka.

Boka je kraški izvir, slap in hudourniški potok, ki je desni pritok Soče. Dolžina potoka do izliva v Sočo je manj kot en kilometer, kar ga uvršča med najkrajše vodotoke v Sloveniji.

Slap Boka je z višino zgornje stopnje 106 m in širino 18 m nedvomno najveličastnejši slap v Sloveniji in tudi v Evropi. Če prištejemo še 33 m visoko slapišče pod njim, dobimo po višini najbrž najvišji slap v Sloveniji (višina 139 m).

V najbolj sušnih obdobjih ima še zmeraj pretok dva kubična metra na sekundo, ob obilnejših deževjih naraste pretok na mogočnih sto kubičnih metrov na sekundo. Potok Boka zbira vode v Kaninskem pogorju, nakar se pretaka po podzemlju in pride na dan na skalni polici po kateri teče približno 30 m. V nadaljevanju je potok izdolbel globoko sotesko. Slap še vedno raste, saj so kamnine na katere pada manj odporne kakor prag preko katerega se zliva.

Slap lahko občudujete le z razdalje. Za vse insta navdušence pa samo še namig, da tu ne boste našli signala;) Bo pa vaš telefon poln prelepih fotografij slapu in okolice.

 

Zanimivosti

Del drugega filma Zgodb iz Narnije so posneli v Posočju


Na Bovškem se je danes mudila številna ekipa, ki je odgovorna za realizacijo filma Princ Kaspijan, drugega dela ameriških otroških filmov Zgodbe iz Narnije. Eden izmed producentov Philip Steuer in režiser Andrew Adamson - oba sta že bila nagrajena z oskarjem - sta se odločila posneti del filma, prav tu v Bovcu. Filmska ekipa je bila navdušena nad naravnimi lepotami Posočja. V namen snemanja filma, pa so morali zgraditi čez Sočo pravi leseni most, ki je zdržal vsaj 50 jezdecev.

Pri mostu Boka vas tudi oznake usmerijo do lokacije-plaže kjer so snemali del filma Zgodbe iz Narnije.

 

Zemljevid

Naloži GPX

Slap Boka
Koordinate izhodišča 46,31815
13,495142

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Pod lipco


Bovec je turističen raj in temu primerna je tudi zasedenost gostiln. Proporočamo, da se vnaprej naročite in si tako olajšate »ta živčen« čas, ko smo vsi lačni;) V gostilni Pod lipco imajo zelo prijazne natakarje, naročite pa lahko kar nekaj lokalnih dobrot. Tudi mi nismo mogli mimo bovških krafnov in čomp s skuto. Naš skriti namig- zraven gostilne je kamp, ki ima luštna igrala in če sedite na terasi imate tako tudi otroke pod nadzorom. Zmagovalna kombinacija.

Ledina 8
5230 Bovec

05 38 96 280

Mila in Staš priporočata

Za naju je bila voda pri slapu premrzla....aaaaaampak smo se pa nato ustavili pri reki Nadiži! Poleti lahko le-ta preseže 20 stopinj in je na določenih delih primerna za kopanje. Vmes si lahko skočite pogledat še znamenit Napoleonov slap, lahko pa samo uživate v vodnih vragolijah.