Slap Kozjak 8210

Slap Kozjak

Regija Goriška
Izhodišče v bližini Napoleonovega mostu (zavijete levo)plačljivo parkirišče
Dolžina poti 1,8 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Pri iztočnem ustju potoka Kozjaka je nastal najbolj slikovit slovenski slap-Veliki Kozjak. Slikoviti slap Kozjak je ujet v kamniti amfiteater nedaleč od Kobarida. Do njega nas nad strugo smaragdne Soče popelje prijazna sprehajalna pot. Kot nalašč za lep družinski izlet.

Parkiramo na označenem parkirišču (plačljivem), za Napoleonovim mostom se z avtomobilom usmerimo levo. Sledimo oznakam do parkirišča.

Pot poteka večinoma po senci, ni namenjena otroškim vozičkom.

Potok Kozjak, levi pritok Soče, izvira v več povirnih krakih visoko pod Krnčico (2142 m), teče skozi več korit in pada v šestih slapovih, od katerih sta obiskovalcem dostopna le zadnja dva. V iztočnem ustju spodnjih korit potoka Kozjaka je nastal najbolj slikovit slovenski slap-Veliki Kozjak. Približno 250 metrov pod njim pada voda še enkrat. Značilno okolje Velikega Kozjaka ustvarja posebno razpoloženje. Slap je izdolbel nekakšno podzemeljsko dvorano, katere dno zaliva prostran tolmun modrozelene barve, stene pa so kot v kraških jamah. Od temačnosti te dvoranice se odbija 15 metrov visok bel steber vode.

Zanimivosti

Trenta je dolina, kjer se je uresničila pripovedka o Zlatorogu. Na več načinov. Poznavalci ljudskega slovstva so vse bolj prepričani, da osnovna zgodba ne izhaja iz ljudskega izročila, ampak jo je dokončno oblikoval naravoslovec C. Deschmann, a vseeno se je leta 1868 ubesedila z objavo v časniku Laibacher Zeitung.

Nadnaravni beli gams z zlatimi rogovi, ki lahko obnavlja svoje moči v naravi, in pohlepna človeška narava sta prepletena v motiv, ki ga najdemo v številnih pripovedkah po vsem svetu, spoznamo pa tudi v Svetem pismu.  Pomembno svarilo in opozorilo na temeljni izvir človekovih problemov; žal ga že tisočletja ne jemljemo resno in ga raje potisnemo iz realnosti pod preprogo pravljičnosti. 

V Trenti se še vedno lahko srečamo z Zlatorogovim kraljestvom; z gorami, vodami, rastlinami, živalstvom in s človekom, torej z izvirnikom Besede. Srečujemo se tudi s temno platjo zgodbe, z lovcem, ki bi se rad polastil zaklada, pa četudi za ceno svojega življenja. Bodimo pozorni, ne iščimo ga le v drugih, saj se v tej vlogi lahko pojavimo sami, kot neobzirni obiskovalci!

Zemljevid

Naloži GPX

Slap Kozjek
Koordinate izhodišča 46,261062
13,591171

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Hiša Franko,

le kdo je ne pozna, najboljša slovenska kuharica Ana Roš zna pocrkljati naše želodčke.

Lokalno. Sezonsko. Z veliko žlico Anine osebnosti. Tolminski siri, domače maslo, pašna jagnjetina in kozlički iz Drežnice. 

 

Staro selo 1,

5222 Kobarid

05 389 4120

Vita, Olja in Juna priporočajo

Obisk Trentarskega muzeja in Informacijskega središča Triglavskega narodnega parka, ki predstavljata kulturno krajino, naravo in preteklo življenje v Trenti.

Urnik Trentarskega muzeja:

26. december - 26. april-ponedeljek - petek- 10:00 - 14:00
27. april - 30. junij-vsak dan-10:00 - 18:00
1. julij - 31. avgust-vsak dan-08:00 - 20:00
1. september - 31. oktober-vsak dan-10:00 - 18:00
1. november - 25. december- ZAPRTO

Vstopnina: odrasli 5 evr., otroci 2.5 evr.