Slap Virje 5606

Slap Virje

Regija Goriška
Izhodišče golf Bovec-plačljivo pakirišče
Dolžina poti cca 1 km v eno smer
Trajanje poti 30 h
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Vedno večkrat se na cilju naših izletov sprašujemo, kako je lahko povsod tako lepo? Tudi slap Virje je eden izmed takih primerov, čeprav bi o Posočju lahko rekli, da je tako lep, da je že skoraj kičast:) Slovenija je resnično dežela stoterih jezerc in slapov.

Virje najdemo na potoku Glijun, v bližini vasi Plužna. Potok se napaja iz Kaninskih podov in ima tipičen kraški izvir. Voda je zelo mrzla in ne preseže 5 stopinj, čeprav se najdejo nekateri pogumneži, ki pri slapu skočijo v tolmun. Skala preko katere pada slap Virje, curek razdeli na 2 dela, sam slap pa je visok okoli 20 metrov. Smaragdna barva je super za spočit oči. Najboljši čas obiska naj bi bil v maju in juniju, saj zaradi taljenja snega dobi ogromno pahljačo. V poletnih mesecih je super izletna točka tudi zato, ker nudi prijetno svežino in ohladitev, je pa izgled nekoliko manj mogočen.

Izhodišče Golf Bovec, kjer na plačljivem parkirišču pustite avto in se peš odpravite proti slapu. Na poti boste najprej naleteli na jezero Plužna, pot se po gozdu nadaljuje vse do slapu. Pot je lepo urejena in primerna tudi za hojo z mlajšimi pohodniki.

 

Zanimivosti

Legenda o nastanku cerkve svete Trojice v Bovcu

Zgodilo se je pred davnimi leti. Takrat je bila glavna cesta iz Bovca čez Predel na Koroško. Postiljoni so vozili po tej poti pošto. Ta pot je bila zelo nevarna zaradi šeljmov. Čakali so gori v kakšnem hribu; ko je pripeljal voz s tovorom, so ga pa oropali. Takle postiljon je bil tudi Lojz. Vsak teden je vozil pošto v Beljak. Enkrat, ko je pripeljal tja, je zagledal eno gručo ljudi. Stopil je bliže in zagledal žandarje, ki so peljali šeljma na gavge. Ko so ga pripeljali pod gavge, so ga vprašali za zadnio željo. Seljm je želel samo, da bi govoril z enim Fličeriem. Lojz je stopil k njemu in mu povedal, da je iz Bovca. Seljm mu je povedal o svojem ravbarskem početju in želel, da bi Lojz odkopal ravbarski denar, ki ga je on bil zakopal. S tem denarjem naj sezidajo v Bovcu cerkev. Lojz je res odkopal ravbarski denar in ga dal za gradnjo nove cerkve v Bovcu. Ko so žgali ap no za novo cerkev, so na trgu privreli na dan trije studenci. To je pomenilo, da morajo cerkev požegnat v čast sveti Trojici. Te cerkve danes ni več, posuta je bila med prvo svetovno vojno. 

Zemljevid

Naloži GPX

Slap Virje
Koordinate izhodišča 46,328255
13,519338

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Pod lipco


Bovec je turističen raj in temu primerna je tudi zasedenost gostiln. Proporočamo, da se vnaprej naročite in si tako olajšate »ta živčen« čas, ko smo vsi lačni;) V gostilni Pod lipco imajo zelo prijazne natakarje, naročite pa lahko kar nekaj lokalnih dobrot. Tudi mi nismo mogli mimo bovških krafnov in čomp s skuto. Naš skriti namig- zraven gostilne je kamp, ki ima luštna igrala in če sedite na terasi imate tako tudi otroke pod nadzorom. Zmagovalna kombinacija.

Ledina 8
5230 Bovec

05 38 96 280

Mila in Staš priporočata

Za naju je bila voda pri slapu premrzla....aaaaaampak smo se pa nato ustavili pri reki Nadiži! Poleti lahko le-ta preseže 20 stopinj in je na določenih delih primerna za kopanje. Vmes si lahko skočite pogledat še znamenit Napoleonov slap, lahko pa samo uživate v vodnih vragolijah.