Šmartno- stolp Gonjače: krožna pot 4190

Šmartno- stolp Gonjače: krožna pot

Regija Goriška
Izhodišče parkirišče pred vasjo Šmartno
Dolžina poti 2 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Goriška Brda so kot iz pravljice in dejansko izgledajo kot bi jih nekdo naslikal. Naša Toskana bi lahko rekli, saj je pokrajina posejana z manjšimi vasicami in neštetimi kilometri trt. Občina se razteza tudi čez mejo do smaragnde Soče do Idrije na SZ, ponosno pa jo čuvata hriba Sabotin in Korada. V Brda se je super podati v času zorenja češenj, saj imajo takrat organiziranih tudi polno zanimivih ter pristnih dogodkov.

Vasica Šmartno predstavlja geografsko središče Brd in je kot orlovo gnezdo, od koder se ponuja neverjeten razgled. Na tej razgledni vzpetini je v prvi polovici 16. stoletja na ostankih rimskega oporišča nastal okoli cerkve velik protiturški tabor-srednjeveška utrdba. Vas na griču, obdana z obzidjem in utrjena z obrambnimi stolpi, je prvič omenjena leta 1317. Hiše v samem jedru so strnjene okrog cerkve sv. Martina, največje župnijske cerkve v Brdih, katere cerkveni zvonik je nekdanji trdnjavski stolp. Po sv. Martinu je vas tudi dobila ime. Majhen labirint srednjeveških hišk vas bo odnesel v neke druge čase. Ogledate si lahko tudi muzej-Briško hišo, ki predstavlja tipično arhitekturo in opremo kulture Brd.

Od tu se lahko podate na krožno pot do stolpa Gonjače, vendar je del poti ob glavni cesti. Za živahne malčke bo mogoče bolj varno, da se vrnete po delu, ki poteka skozi vas Imenje.
Spomenik Gonjače je posvečen žrtvam iz 2. Svetovne vojne. Ob lepem vremenu se vam z njega odpre veličasten razgled na vse štiri strani neba: Brda, Julijske in Karnijske Alpe, Dolomite, Furlanijo, Tržaški zaliv, Kras, Vipavsko dolino in Trnovski gozd. Na razgledni stolp, ki meri 23 metrov v višino, se boste morali povzpeti po 144 stopnicah.

Zanimivosti

Štruklje poznamo, kajne? Pa ste že slišali za Wljkavo? Največkrat se je v Brdih to jedlo pozimi in sicer ob kolinah. Testo za nekvašen štrukelj so premazali z nadevom iz narezanih pocvrtih klobas ali salam, oliv in začimb. Štrukelj so spekli v pečici in ga med peko večkrat premazali z vinom. Ime za ta štrukelj izhaja iz narečnega izraza za olive (wljke).

Zemljevid

Naloži GPX

Šmartno-stolp Gonjače: krožna pot
Koordinate izhodišča 46,006277
13,556462

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Briška hiša

Zelo lep in romantičen letni vrt in lično urejena notranjost so samo pika na i zares okusni hrani. Seveda je skoraj nujno, da starši zraven naročimo še kakšno lokalno vino in se prepustimo dobrotam. Tudi natakarji se posvetijo stranki in priporočajo kakšne skrite »biserčke« na meniju.

Hum 54a
5211 Kojsko

0598 12170

Mila in Staš priporočata

V juniju cvetijo češnje, njamski! Super je, če vam uspe iti na ogled povorke kmečkih vozov, kjer Brike in Brici tako otrokom kot odraslim predstavijo briško kmečko življenje, navade ter običaje. Cel Praznik češenj je en sam sladki žur!