Šunikov vodni gaj 6863

Šunikov vodni gaj

Regija Goriška
Izhodišče označena sta 2 parkirišča (malo naprej od Velikih korit Soče)
Dolžina poti 1,5 km
Trajanje poti 0,5-1 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Šunikov vodni gaj je odličen kraj za sprostitev. Čarovnost narave pričarajo z mahom obrasle skale, sprehodili se boste lahko čez dva lesena mostička in našli ostanke starega mlina. Marsikateri pohodnik si napolni steklenice z osvežujočo studenčnico ter sebe z energijo narave. Kraj je naravnost čaroben.

Šunikov vodni gaj se nahaja sredi neokrnjene narave Triglavskega narodnega parka v Lepeni. Mnogi pohodniki se ustavljajo pri Velikih koritih Soče, Šunikov vodni gaj pa se nahaja prav v bližini korit in vsaj v času našega obiska ni bil tako oblegan. Podajte se na krajšo krožno pot ob vodi, kjer vas bodo očarali slapovi in smaragdni tolmuni Lepenjice. Gaj ustvarjajo vode Lepenjice. Šunik ali Šumnik je njen sosed in se ji pridruži tam, kjer se vodni gaj konča.

Krožno pot lahko pričnite tako, da greste čez prvi most na drugo stran potoka in pot nadaljujete navzgor skozi gozd po levem bregu potoka. Ne pozabite pogledati navzdol proti veličastnemu slapu, vendar pazljivo, saj so tla lahko spolzka! Na vrhu prečkate most in se spustite po drugi strani nazaj, proti koncu pa naredite lepo fotografijo na ploščadi z razgledom na slap. Naše izhodišče pa je bilo malce naprej, kjer se nahaja še drugo parkirišče za Šunikov vodni gaj (je označeno). Izberete sami glede želje po hoji.

Kako do Šunikovega vodnega gaja-navodila za fotre šoferje;)

Peljte se po regionalni cesti Bovec – Trenta, če prihajate čez Vršič, pa po cesti proti Bovcu. V vasi Soča zavijte za Lepeno in Velika Korita Soče, peljete se mimo korit, kampa Klin in nadaljujte po lokalni cesti proti Domu Klementa Juga (izhodišče za Krnska jezera). Po nekaj kilometrih boste na desni strani ceste zagledali tablo Šunikov vodni gaj in parkirišče. Če želite daljši pohod potem se ustavite ob prvi tabli, sicer nadaljujte naprej do naslednje table ob cesti. Oba parkirišča sta označena.

Zanimivosti

V poletnih dneh Slovenci radi obiščemo našo hladno smaragdno reko Sočo. Tokrat jo malo bolje spoznajmo in poglejmo nekaj dejstev, ki jih morda še ne poznamo.

1. IZVIR SOČE: Smaragdna Soča nastane iz vod, ki se zbirajo na območju Jalovca, Šit, Travnika in Mojstrovke, ki vrejo na dan iz jame s podzemnim jezercem ter skozi ozko sotesko, ki se kmalu razširi.

2. STARA IMENA: Zgornji del Soče do kraja Log je poznan tudi po starem imenu Šnita. V antiki je bila Soča poznana pod različnimi imeni: Aesontius, Sontius, Aesontio, Isontius. Po mnenju etimologa M. Snoja naj bi bilo njeno prvotno slovansko ime Soťa in bi nastalo iz latinskega imen Sontius, to pa verjetno iz indoevropske besede heĭs = hitro se premikati, dreti.

 3. PRITOKI: Soča ima veliko lepih pritokov. Večji levi pritoki Soče so Tolminka, Idrijca in Vipava. Večji desni pritoki so Koritnica, Učja, Boka in Ter (Torre).

4. TEMPERATURA SOČE: V Soči se kopajo le pogumni (ali tisti v neoprenu)! V obdobju 2004–2010 je imela v Čezsoči v kopalni sezoni povprečno temperaturo 10,5 °C in najvišjo zabeleženo temperaturo 13,8 °C, pri Tolminu 12,0 °C (najvišja 15,1 °C), v Kanalu 15,3 °C (najvišja 21,3 °C) in v Solkanu 14,3 °C (najvišja 18,8 °C). Nizke temperature vode so predvsem posledica napajanja reke iz številnih kraških izvirov v celotnem toku do Solkana.

5. VOJNA: Po dolini Soče in po okoliških gorah nad njo je med letoma 1915 in 1917 potekala soška fronta, ki je terjala več kot 300.000 življenj italijanskih in avstro-ogrskih vojakov.

6. SOČA KOT NAVDIH: Soča je navdihnila slovenskega pesnika Simona Gregorčiča, da ji je posvetil svojo najbolj znano domoljubno pesem »Soči«, ki se prične takole: 

Krasna si, bistra hči planin,
Brdka v prirodni si lepoti,
ko ti prozornih globočin
nevihte temne srd ne moti —
krasna si, hči planin!

7. KORITA: Posebnost Soče so globoka in ozka korita, vrezana v živoskalno dolinsko dno. Zaradi določene spremembe v okolju (npr. umik ledenikov, tektonski premik ipd.) se je reka vrezala v dotedanje dolinsko dno in v njem izdelala ozka in več deset metrov globoka korita. Najlepša so Mala korita malo pred izlivom potoka Vrsnik in Velika ter Mala korita pred izlivom Lepenjice pa tudi korita Soče pri Kršovcu.

8. RAJ ZA ŠPORTNE AKTIVNOSTI: Zgornji tok Soče je idealen za kajakaše, kanuiste, raftarje, soteskanje … Okoliški vrhovi pa so idealni za pohodnike, gorske kolesarje. Z doline Soče vodijo številne planinske poti na okoliške dvatisočake (na Kriške pode, Triglav, Bavški Grintavec, Kanin, Krn, Rombon...) in druge vrhove: Svinjak, Kobariški Stol, Matajur ... Od izvira Soče vodi ob reki navzdol vodi 20 km dolga Soška pot.

9. SLAPOVI: V njeni okolici si lahko ogledamo številne lepe slapove, kot je slap Kozjak, slap Virje, potok Kaludrica, potok Fratarica, Predarica s slapovi, Globoški potok s slapovi, Zapotoški slapovi, Šunikov vodni gaj ... Ne smemo pa pozabiti na slap Boka, takoj za Bovcem, ki slovi kot najbolj vodnat in najmogočnejši slovenski slap s skupno višino 144 m in širino 18 m.

10. HIDROELEKTRARNE NA SOČI: Vsi dobro poznamo zgornji tok reke, a na Soči je vse skupaj 7 velikih jezov. V Italiji so 4 jezovi, v Sloveniji pa imamo 3 hidroelektrarne. Soča je tako divja le še v zgornjem toku. Na spletni strani SENG (Soške elektrarne Nova Gorica) piše, da je njihov dolgoročni plan gradnja jezov na zgornji Soči in Učji, kar bi pomenilo uničenje našega velikega bisera. K sreči se posamezniki in gibanja zavzemajo za ohranitev naše smaragdne Soče, kakor je gibanje pod imenom Balkan Rivers Defence. 

Zemljevid

Naloži GPX

Šunikov vodni gaj-Lepena
Koordinate izhodišča 46,3126203
13,6581603

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Turistična kmetija, kamp in sirarna Jelinc

je idealno izhodišče za pohode ob reki Soči, raziskovanje bovške okolicein bližnjih gora ter za številne športne aktivnosti.  Poskrbijo, da bodo vaši želodčki polni in zadovoljni. Tudi kužki so dobrodošli, čeprav imajo v kampu nekaj odličnih čuvajev-hišnih mačk.

Njihova specialiteta so postrvi s sirom. Njami;) Priporočamo!

Soča 50,

5232 Soča

05 388 95 10
051 222 735

Vita, Olja in Juna priporočajo

Po obisku Šunikovega vodnega gaja vas bo lepote narave tako prevzele, da boste prav gotovo za piko na i hoteli še na sladoled ali palačinke. Če si star od 0-99 let in se strinjate z nami, da prazna vreča ne stoji pokonci, potem vas usmerimo v živahni Bovec, kjer najdete številne stojnice in gostinske lokale z odlično ponudbo lokalno pridelane hrane. In tudi izdelke domače obrti. Kraj diha za turizem in v kolikor ste željni raznih športnih dogodivščin (skok s padalom, rafting, zipline...itd.), potem ste na pravem mestu.

Naša izbira za popoldanski posladek so bile palačinke.