Dom na Travni Gori 3409

Dom na Travni Gori

Regija Jugovzhodna Slovenija
Izhodišče parkirišče pri cerkvi v Novi Štifti
Dolžina poti 4.6 km
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let , kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Toliko je hribov in še več hribčkov, ki nas vabijo, da se povzpnemo na njih in občudujemo razglede, ki se nam od tam ponujajo. Sprehod iz Nove Štifte do Doma na Travni gori je nedeljsko sproščujoč in ga zmorejo tudi naši najmlajši. Verjetno bo za motivacijo poskrbela tudi obljuba, da bodo na vrhu lahko uživali v kakšni sladkariji ali soku. Sicer se lahko do Doma povzpnete tudi z avtom in tam začnete izlet do kakšnega izmed bližnjih vrhov (npr. Kamen Grič je oddaljen 45 min). Pozimi je del ceste zaradi količine snega lahko neprevozen.

Travna gora je visoka kraška planota, ki se nahaja zahodno nad Ribniškim poljem, in predstavlja najvišji del Občine Sodražica. Hkrati predstavlja severni del pogorja Velike gore, ki se vzdiguje zahodno nad poljem med Ribnico in Kočevjem. Večji, uravnani del Travne gore je na nadmorski višini med 850 in 950 m, nad njim pa se dvigujejo posamezni kopasti vrhovi.

Osrednje naselje na območju Travne gore je Travna Gora, ki pa nima stalnih prebivalcev in vključuje približno 30 počitniških hišic. Na stičišču pohodnih poti se nahaja Planinski dom na Travni gori (890 nm), ob njem je urejeno tudi smučišče.

Peljemo se po regionalni cesti iz Ljubljane proti Kočevju. Pri vasi Žlebič se usmerimo desno in sledimo oznakam za Sodražico in Novo Štifto. Naprej se peljemo do vasi Lipovščica, kjer nas oznaka za Novo Štifto usmeri levo navzgor na vzpenjajočo cesto. Tej cesti nato sledimo do parkirišča v bližini cerkve v Novi Štifti. Pot lahko v celoti opravimo po makadamski cesti, lahko pa sledimo oznakam in se vzpnemo po gozdu. Tako bomo sicer sekali nekaj ovinkov, vendar bo vzpon za malenkost težji;)

Zanimivosti

Nova Štifta je znana po romanju k eni najlepših baročnih cerkva pri nas, poleg katere stoji tudi frančiškanski samostan.

Ustno izročilo pripoveduje, da se je grič prvotno imenoval Brinov grič. Tukaj se je Marija prikazala pobožnemu kmetu Matiju Furlanu iz Sušja. Naročila mu je, naj ji pozidajo cerkev. Verni možje to naročilo povedal ribniškemu grajskemu oskrbniku Riglarju. Ta mu ni verjel, ampak ga je, “da bi se spametoval”, zaprl v ječo. Toda – oskrbnik je nenadoma oslepel. To je bilo božje znamenje, da mora Furlana spustiti in dovoliti zidavo cerkve. Ko so začeli zidati, je oskrbnik zopet spregledal. V zahvalo je zvesto pomagal pri delu.

 

Zemljevid

Naloži GPX

Dom na Travni Gori
Koordinate izhodišča 45,735755
14,64488

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna in picerija Harlekin

Zelo znana gostilna, kjer se morate ustaviti, če ste v teh koncih. Domača kulisa in sezonsko izbrane jedi vas bosta prav gotovo navdušili. Mi smo uživali v prijaznosti natakarjev in v sestavinah lokalnega porekla. Definitivno priporočamo!

Gorenjska cesta 21
1310 Ribnica
01 836 15 32

Mila in Staš priporočata

Poleg cerkve stojita dve ogromni lipi, ki naj bi bili posajeni že več kot 380 let nazaj. Zakaj bi nas otroke to zanimalo? Hja, mogoče zato, ker so na eni izmed lip postavili ogroooooomno leseno hišico na katero se lahko povzpnemo in občudujemo okolico.