Hudičev turn-Soteska in Baza 20-Kočevski Rog 1609

Hudičev turn-Soteska in Baza 20-Kočevski Rog

Regija Jugovzhodna Slovenija
Izhodišče urejeno parkirišče pri Bazi 20
Dolžina poti 1 km
Trajanje poti 0,5-2 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, jeseni
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Predstavljamo vam zanimiv in izredno poučen družinski izlet. Oglejte si Bazo 20 v Kočevskem Rogu in z otroki raziskujte zgodovino naše države. Prav gotovo je eden od krajev, kjer se je pisala slovenska zgodovina. V tem delu Slovenije najdete številne znamenitosti in tudi mi smo se podali na celodnevni izlet.

Najprej smo obiskali Hudičev turn v Soteski in predlagamo vam, da se tudi vi, na poti do Baze 20 oglasite na tej izredno fotogenični točki. Kot zanimivost naj vam povemo, da je ta kraj zavit v tančico skrivnosti in prav zato zanimiv za ogled. V Soteski, majhni vasi, stisnjeni med gozdnati planoti, tako že dobrih tristo let stoji in buri duhove Hudičev turn, prostor zabave in pregrešnega užitka.

Kraj, ki so ga zaznamovali knezi Auerspergi, so imeli v Soteski mogočni dvorec, nedaleč stran pa paviljon, deteljičasto zasnovan baročni stolp, ki ga obdaja kamnito obzidje s tremi kamnitimi portali, kot prostor za beg iz realnosti v mistiko. Hudičev turn je razdeljen na dve nadstropji, ki ju povezujejo kamnite polžaste stopnice. Celoten objekt je znotraj bogato poslikan z iluzionistično kompozicijo, v pritličju zasnovano na motivu vodnjakov in portalov, na oboku pa antični mitološki prizor Zevsova ugrabitev Ganimeda. V nadstropju pa so prizori iluzionistično naslikane stebriščne arhitekture in ženske figure s personifikacijo vere, upanja in ljubezni. Avtor poslikav je delavniški krog nizozemskega mojstra Almanacha.

Tako je izjemno akustičen prostor danes kulturni hram za koncerte in likovne razstave, ki vas odpeljejo v vesolje srednjeveške ali moderne glasbe ter likovne ustvarjalnosti. Po družinskem fotografiranju smo se podali naprej do Baze 20, izlet pa sladko zaključili v Destilarni in čokoladnici Berryshka.

Baza 20, najprej imenovana Točka 20, na kateri je bilo od aprila 1943 do decembra 1944 bivališče političnega vodstva slovenskega narodnoosvobodilnega gibanja, je edini na tako skriven način zgrajen in ohranjen sedež vodstva kakega odporniškega gibanja v Evropi in je pomemben spomenik slovenske državnosti. Zaradi izjemnih varnostnih in konspirativnih ukrepov ni bila nikoli odkrita. V celoti ohranjena je zavarovana kot spomenik državnega pomena.

Parkirišče in pot je zelo lepo urejena in bi se jo dalo prevoziti tudi z otroškim vozičkom. Priporočamo vam, da se na ogled Baze odpravite v dopoldanskih urah, saj poteka pot po gozdu in je zaradi gostih krošen dreves dobrodošla dnevna svetloba. Tu se kaj hitro lahko zadržite dlje časa in prav zato planirajte svoj obisk v dopoldanskih urah.

V Bazi 20 so živeli in delali člani Izvršnega odbora in Vrhovnega plenuma Osvobodilne fronte, Centralnega komiteja Komunistične partije Slovenije in Protifašističnega sveta narodne osvoboditve (AVNOJ), Komisije za agitacijo in propagando, uredniki časopisov, tehnično osebje in drugi. Skupno je v 26 barakah živelo do 180 prebivalcev.

Vloga in pomen Baze 20 sta danes predstavljena s stalno razstavo v baraki št. 16 (Baraka propagandistov) na Bazi 20. Razstava prikazuje vojaško in politično vodstvo odpora in opisuje dogodke in dejavnosti, na katere je vodstvo na Bazi 20 najbolj vplivalo. Tu izstopata zasedanje Zbora odposlancevslovenskega naroda v Kočevju in zasedanje Slovenskega narodnega osvobodilnega sveta SNOS v Črnomlju, ki sta najpomembnejša dogodka v medvojni graditvi slovenske državnosti.

V baraki št. 22 (Nova baraka Izvršnega odbora Osvobodilne fronte) je prikazana razvejenost in pestrost partizanske dejavnosti na Rogu. Podrobneje so predstavljene  roške bolnice in delavnice, katerih začetki segajo v pomlad 1942.

Slovenska centralna vojna partizanska bolnica (SCVPB) predstavlja med evropskimi odporniškimi gibanji druge svetovne vojnevrh organizirane skrbi za ranjence. V na skritih krajih zgrajenih in glede na vojne razmere dobro opremljenih in oskrbovanih konspirativnih bolnicah so ranjenci pod zdravniškim nadzorom hitreje okrevali, saj niso bili izpostavljeni vsakodnevnim naporom borbenih enot. Na širšem območju Kočevskega roga je delovalo skupno 24 bolnic, do danes sta se ohranili le bolnici Jelendol in Zgornji Hrastnik.

Zanimivosti

Bolnice

Partizansko zdravstvo v Kočevskem rogu predstavlja vrh organizirane skrbi za ranjence med evropskimi odporniškimi gibanji druge svetovne vojne. V na skritih krajih zgrajenih in glede na vojne razmere dobro opremljenih in oskrbovanih bolnicah so ranjenci pod zdravniškim nadzorom hitreje okrevali, saj niso bili izpostavljeni vsakodnevnim naporom borbenih enot. 

Partizanska bolnica Jelendol (nekaj časa so jo imenovali tudi Oddelek št. 1a) je začela delovati spomladi leta 1943 v Adjunktovi dolini, na kraju, kjer so veliko italijansko ofenzivo poleti 1942 preživeli ranjenci iz prve partizanske roške bolnice na bližnjem Daleč hribu.

Skupno so zgradili deset objektov. Pri gradnji prvih so zaradi pomanjkanja nadomestili žeblje z lesenimi klini. Špranje med bruni so zadelali z mahom, najboljša izolacija pa je bil papir. Peči za ogrevanje so bile narejene iz bencinskih sodov, sezidane iz opeke ali pa prenesene iz opuščenih kočevarskih hiš. Svetili so si z repo z lojem, svečami in karbidovkami. Problem preskrbe z vodo so rešili z luknjo, izkopano na dnu bližnje vrtače. Dim iz kuhinje je bil speljan po cevi do dimnice, v kateri se je ohladil, in se skozi line porazgubil v gozdu. Dostop v bolnico je bil dovoljen le po deblih posekanih dreves, ki so ležala v gozdu.

Zemljevid

Naloži GPX

Baza 20- Kočevski Rog
Koordinate izhodišča 45,696684
15,049495

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Berryshka

V bližini opisanega izleta se nahaja destilarna pijač in čokoladnica Berryshka. Ker smo pravi sladkosnedi, obiska Berryshke seveda nismo zamudili.

Čeprav recept slastnih čokolad ostaja skrivnost, pravijo, da je vsaka sestavina njihovih čokolad, sadnih in božansko dobrih okusov, skrbno izbrana – prvovrstni kakav najboljše kakovosti, nizke vsebnosti sladkorjev, brez dodanih umetnih barvil in aditivov.Obrh 17a

8350 Dolenjske Toplice

+386 31 705 438

Mila in Staš priporočata

Ste za malo čofotanja po napornem izletu?

V Dolenjskih Toplicah lahko vse leto plavate in se sproščate v pokritih bazenih s termalno vodo. Ravno prav po napormnem izletu, kajne?

Wellness center Balnea ob robu čudovitega zdraviliškega parka s stoletnimi drevesi je kraljestvo osvežilnih kopeli, poživljajočih masaž, krepilnih savn in vodnega razvajanja. 

Voda zmanjša napetost v mišicah, izboljša prekrvitev, ublaži bolečine in razvedri. Vabijo vas tudi v savne, ki imajo na telo mnogo pozitivnih učinkov; razstrupljanje in čiščenje telesa, zmanjševanje stresa, povečujejo prekrvavljenost kože, sklepov in notranjih organov.