Izvir reke Krupe 2390

Izvir reke Krupe

Regija Jugovzhodna Slovenija
Izhodišče označeno parkirišče pred vasjo Krupa
Dolžina poti 1.3 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, jeseni
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Kadar se potepate po čudoviti Beli krajini, nikar ne prezrite izleta do izvira reke Krupe, ki je verjetno eden izmed lepših v Sloveniji.
Bela krajina je ime dobila po beli barvi, ki jo prav ponosno zastopajo breze, prav tako pa je bela njihova narodna noša. Zanimivo je, da tudi zeleni Jurij, ki je simbol regije, nosi oblačila bele barve, le na glavi ima venec iz brezovih vej.
Reka Krupa izvira pod mogočno steno v vasi Krupa, njena struga pa je dolga le 2.5 kilometra in se pri vasi Gradac izliva v bolj znano reko Lahinjo.
Apnenčasta stena, izpod katere izvira Krupa, je visoka skoraj 30 metrov. Na tem območju lahko poleg človeške ribice najdemo tudi edino slovensko nahajališče jamske školjke kuščerjeve kongerije. Območje ob reki je bilo poseljeno že v prazgodovini, o čemer priča edina znana paleolitska jamska postaja v Beli krajini, to je Judovska hiša.

V Semiču se peljemo naravnost čez kraj in v prvem večjem križišču zavijemo levo proti Metliki in Stranski vasi. Vozimo se do vasi Praprot, kjer zavijemo levo proti Krupi. Tu parkiramo  ob cesti na večjem parkirišču, kjer so tudi informativne table.

Zanimivosti

Za vstop na belokranjsko ozemlje potrebujete „pasoš“:) Od vas ga bodo zahtevali na Jugorju, kmalu za tem, ko boste na Vahti (gorski cestni prelaz ) premagali Gorjance. Gostilna Petra Badovinca, prva stavba na belokranjski strani, je preurejena v carinarnico. S pasošom boste po deželi med Kolpo in Gorjanci deležni popustov v gostilnah, na domačijah, ki se ukvarjajo s turizmom, pri vinarjih, v trgovinah in pri drugih ponudnikih svojih proizvodov ali storitev. K pasošu sodi tudi samolepilna vinjeta za uveljavljanje petdesetodstotnih popustov na vseh brezplačnih parkirnih prostorih v Beli krajini.

Zemljevid

Naloži GPX

Izvir reke Krupe
Koordinate izhodišča 45,63683
15,21679

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Pezdirc

ali Ancelj po domače ni le domača gostilna, čeprav je v njej to še vedno najboljše, je tudi sodobna gostilna, čeprav se boste v njej še zmeraj počutili kot na gostoljubni in lepi deželi. Je gostilna, kjer se križajo jedi sodobne kulinarike z jedmi naših babic ter z vrhunskimi vini Bele krajine. Dobrodošli! 

Zelo prijazna postrežba in okusna hrana nas je prepričala, da se sem definitivno še vrnemo.

Metliška cesta 11

8333 Semič

+386 (0)7 356 81 21

info@gostilnapezdirc.si

www.gostilnapezdirc.si

FACEBOOK STRAN

Mila in Staš priporočata

Izročilo pravi, da Petru Klepcu moč ni bila dana od vselej. Najprej je bil le šibek pastirček, izpostavljen nasilju močnejših vrstnikov. Ko je nekoč pred sončno pripeko z vejevjem zaščitil spečo gorsko vilo, mu je ta v zahvalo podarila nadnaravno moč.

Prisluhnite zanimivi pravljici o pogumnem fantiču Petru Klepcu.

Priporočava, da poizkusite belokranjsko pogačo. Uau! Podobna je kruhu, vendar zelo posebna. Vedno jo postrežejo toplo, lomimo in trgamo pa jo s prsti po poševno zarisanih črtah.

Osnovne surovine za belokranjsko pogačo:

  • 50 dag mehke bele moke,
  • 3 dcl mlačne vode,
  • 2 kavni žlički soli,
  • 20 g kvasa,
  • 1 ščepec kumine,
  • 1 celo jajce in
  • pol žličke sladkorja.