Klevevž-naravni topli vrelec 1137

Klevevž-naravni topli vrelec

Regija Jugovzhodna Slovenija
Izhodišče parkirišče pri cerkvi-držiš se oznak za vrelec
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Med najbolj zanimive družinske izlete prav gotovo sodi naslednji predlagan izlet. Naravni topli vrelec Klevevž, za katerega ste morda že slišali, sicer pa ga morate čim prej obiskati! Nahaja se na Dolenjskem, pri vasi Grič.

Če boste svojo pot pričeli v Ljubljani, je najbolje, da zavijete na dolenjsko avtocesto, se peljete vse do izvoza Kronovo, nato pa zavijete proti Šmarjeti. Po lokalni cesti nadaljujete proti vasi Grič pri Klevevžu in tam boste kmalu opazili tablo z napotki do Klevevškega gradu in toplega vrelca. Zelo zanimiv izlet za vse družinske člane. Pot je primerna tudi za otroške vozičke, a morate le tega pustiti pri mlinu in od tam naprej nadaljevati peš do naravnega bazena.

V zimskem času boste hitro opazili, da se zaradi temperaturne razlike iz naravnega bazena dviguje para. Nežne meglice nad vodo kar vabijo v naravni bazen. Termalna voda Klevevške toplice namreč na površje prodre kar z 24 stopinjami Celzija in je idealna za kopanje tudi pozimi. No, v kopalke se boste morali preobleči kar na prostem.

Zimski skok v toplo vodo je zares posebna izkušnja, vseeno pa vam svetujemo, da imejte s seboj topla oblačila ali odejo, v katero se lahko zavijete takoj, ko zapustite vrelec. Za smrkaste noske mi ne odgovarjamo, za vse otroške nasmehe pa z veseljem!

V bližini naravnega vrelca se nahaja tudi zapuščen mlin, obiščete pa lahko tudi Grad Klevevž ali se povzpnete na Homec. Še nekaj dodatnih idej za družinski izlet!

Zanimivosti

 

Termalni in mineralni vrelci v Sloveniji so tisti vrelci, katerih temperatura ni nižja od 20 stopinj celzija, oziroma ki vsebujejo najmanj 1000 mg raztopljene trdne snovi in/ali 250 mg naravno raztopljenega CO2 v litru vode.  Pri termalnem vrelcu je vodonosnik karbonatna kamenina (dolomit, manj apnenec), nakopičena z zalogami toplote. Voda, ki jo zadržuje nad seboj, in ki je na svoji podzemski poti spremenila snovno sestavo, je zato termalna. Ker je geometrični gradient v posameznih delih Slovenije različen, je tudi temperatura termalne vode, zajete v enakih globinah, različna. Slovenija je prav dežela termalnih vrelcev, pomislite le, koliko toplic imamo!?

Zemljevid

Naloži GPX

Klevevž-naravni termalni vrelec
Koordinate izhodišča 45,907722
15,231176

Vita, Olja in Juna priporočajo

Nujna oprema:

KOPALKE in ena velika brisača. In ena odeja. In topel čajček. In hop v vodo. In nihče ne bo verjel, da smo se marca kopali kar zunaj v naravi. HUDI FRAJERJI!