Klevevž-naravni topli vrelec 1137

Klevevž-naravni topli vrelec

Regija Jugovzhodna Slovenija
Izhodišče parkirišče pri cerkvi-držiš se oznak za vrelec
Dolžina poti 1,3 km
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Med najbolj zanimive družinske izlete prav gotovo sodi naslednji predlagan izlet. Naravni topli vrelec Klevevž, za katerega ste morda že slišali, sicer pa ga morate čim prej obiskati! Nahaja se na Dolenjskem, pri vasi Grič.

Če boste svojo pot pričeli v Ljubljani, je najbolje, da zavijete na dolenjsko avtocesto, se peljete vse do izvoza Kronovo, nato pa zavijete proti Šmarjeti. Po lokalni cesti nadaljujete proti vasi Grič pri Klevevžu in tam boste kmalu opazili tablo z napotki do Klevevškega gradu in toplega vrelca. Zelo zanimiv izlet za vse družinske člane. Pot je primerna tudi za otroške vozičke, a morate le tega pustiti pri mlinu in od tam naprej nadaljevati peš do naravnega bazena.

V zimskem času boste hitro opazili, da se zaradi temperaturne razlike iz naravnega bazena dviguje para. Nežne meglice nad vodo kar vabijo v naravni bazen. Termalna voda Klevevške toplice namreč na površje prodre kar z 24 stopinjami Celzija in je idealna za kopanje tudi pozimi. No, v kopalke se boste morali preobleči kar na prostem.

Zimski skok v toplo vodo je zares posebna izkušnja, vseeno pa vam svetujemo, da imejte s seboj topla oblačila ali odejo, v katero se lahko zavijete takoj, ko zapustite vrelec. Za smrkaste noske mi ne odgovarjamo, za vse otroške nasmehe pa z veseljem!

V bližini naravnega vrelca se nahaja tudi zapuščen mlin, obiščete pa lahko tudi Grad Klevevž ali se povzpnete na Homec. Še nekaj dodatnih idej za družinski izlet!

Zanimivosti

 

Termalni in mineralni vrelci v Sloveniji so tisti vrelci, katerih temperatura ni nižja od 20 stopinj celzija, oziroma ki vsebujejo najmanj 1000 mg raztopljene trdne snovi in/ali 250 mg naravno raztopljenega CO2 v litru vode.  Pri termalnem vrelcu je vodonosnik karbonatna kamenina (dolomit, manj apnenec), nakopičena z zalogami toplote. Voda, ki jo zadržuje nad seboj, in ki je na svoji podzemski poti spremenila snovno sestavo, je zato termalna. Ker je geometrični gradient v posameznih delih Slovenije različen, je tudi temperatura termalne vode, zajete v enakih globinah, različna. Slovenija je prav dežela termalnih vrelcev, pomislite le, koliko toplic imamo!?

Zemljevid

Naloži GPX

Klevevž-naravni termalni vrelec
Koordinate izhodišča 45,907722
15,231176

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidihTuristična kmetija v bližini

Ekološka kmetija pri Martinovih

nudi okus tradicije, domačnosti in družine. Najihova posebnost in hkrati prednost je v tem, da je vsa hrana, ki jo ponudijo gostom, pridelana doma ali lokalnega izvora. 

Kmetija leži pod obronki Gorjancev. Okoli nje so griči, kjer raste vinska trta.Na kmetiji je lesena hiša, ki je stara 250-300 let. Kmetija je zelo "živa", saj imajo veliko živali, katere otroci lahko cartajo in hranijo (zajčki, kokoši, krave, osli, konji, prašiči, ovce, mačke in pes Nero). Otroci lahko jezdijo osličke in konje. Pobirajo jajca pri kokoših. Krmijo krave, ovce in opazujejo vodne vragolije prašičkov v njihovem bazenu. Gospodar pelje otroke na kratek izlet s traktorjem, kar je še posebej lepo doživetje za najmlajše obiskovalce. Organizirajo tudi ustvarjalne delavnice. Na kmetiji imajo tudi igrišče, kjer se otroci lahko brezskrbno igrajo.

Od našega predlaganega izleta Klevevža, je kmetija oddaljena le slabe 1/2 h vožnje proti Brežicam. Priporočamo!

Pustite se razvajati ob dobri hrani, gostoljubni postrežbi in prelepi okolici in pri njih preživite družinski oddih:)

Globočice 8
8262 Krška vas

041 381 271

SPLETNA STRAN

Vita, Olja in Juna priporočajo

Nujna oprema:

KOPALKE in ena velika brisača. In ena odeja. In topel čajček. In hop v vodo. In nihče ne bo verjel, da smo se marca kopali kar zunaj v naravi. HUDI FRAJERJI!