Mirna gora 6708

Mirna gora

Regija Jugovzhodna Slovenija
Izhodišče parkirišče v vasi Planina
Dolžina poti 2 km
Trajanje poti 45-60 min
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, jeseni
Primerno za od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Mirna gora je 1047 m visok, z gozdom poraščen vrh, ki se nahaja na jugovzhodnem robu Kočevskega roga. Z vrha, ki ima vpisno skrinjico in žig, zaradi že prej omenjenega gozda, ni razgleda. Mirna gora je s svojo višino tudi eden najvišjih vrhov Bele krajine. Za družinski izlet vam predlagamo dostop iz kočarske vasi Planina. Iz Vrčic se z avtom odpeljemo še nekje 5 kilometrov, večinoma po makadamski poti, sledimo oznakam za Planino. Tam ob tablah lahko parkiramo ter se podamo do vrha po gozdni učni poti.


Nam je bila zelo všeč, saj so otroci nevede premagali kar 300 metrov višincev, pa nihče ni kompliciral. Po poti najdemo označene drevesne vrste, krmilnico za divje živali, leseno glasbilo, zapis zelišč, lovsko opazovalnico in zabavne oblike narave, na katere opozarjajo lesene table. Super je označeno tako da ni bojazni, da bi se vmes kje izgubili. Planinska koča je ob ponedeljkih in torkih zaprta, zato je v the dnevih fino imeti kaj za pod zob kar v svojem nahrbtniku.


Na Mirni gori- Friedensberg je vse do 2. Svetovne vojne stala znamenita cerkev Sv. Frančiška Ksaverija, ki je slovela kot božja pot za odvrnitev hude ure. Pozidana je bila okoli 1743, med drugo vojno požgana in nato obnovljena. Zidava cerkve je povezana z ljudskim izročilom. Ta pripoveduje, da je v votlini na gori domoval zloben zmaj. Ko je v dolini dozorelo žito in zorelo grozdje, je bruhal hudourne oblake, da je iz njih bruhala toča, ki je sedem let zapovrstjo uničila ves pridelek. Ko je zavladala lakota, so se ljudje zatekli po pomoč k Sv. Frančišku, varuhu pred remenskimi neprilikami. Ko so nad zmajevo votlino pozidali svetniku posvečeno cerkev, so hude ure prenehale, gora pa je dobila svoje ime- Mirna gora. Cerkveni zvonik je preurejen v razgledni stolp, s katerega so lepi razlgedi po Beli krajini, preko Kolpe vse do Karlovca.

Zanimivosti

Belokranjski muzej domuje v metliškem gradu, ki je bil prvič omenjen leta 1456, verjetno pa je precej starejši. Skupaj z mestom je predvsem v 15. in 16. stoletju igral ključno vlogo pri obrambi Kranjske pred krvavimi turškimi vpadi. Grad, ki je brez večje škode preživel drugo svetovno vojno, v starejši preteklosti ni imel take sreče. Zelo zanimiv je že sprehod v njegovi okolici in kukanje v stekleni del, kjer je gasilska zbirka. Poslanstvo Belokranjskega muzeja Metlika je skrb za belokranjsko premično kulturno dediščino in seznanjanje obiskovalcev z njihovo edinstveno vezjo s stoletnimi običaji.

Zemljevid

Naloži GPX

Mirna gora
Koordinate izhodišča 45,6219067
15,1073168

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Prenočišče v bližini

V zelo lepo urejenem kampu Big berry je več mobilnih hišk, ampak samo ena je Magnolia house by the river. Ob vstopu nas pričaka okusno opremljen interier, kjer brez težav spi 4 članska družina.

Locirana je zraven reke Kolpe in ob prijetnem kotičku za sprostitev. Definitivno se boste kvalitetno odpočili in imeli super lokacijo za izlete po Beli krajini.

Več informacij: MAGNOLIA HOUSE BY THE RIVER

 

Mila in Staš priporočata

Čeprav midva še ne obiskujeva šole, pa je tole odlična ideja za zabavo staršev. Šolo Bistra Buča so odprli leta 2014 in sedaj smo lahko prisotni pri pouku, kakršen je potekal v 60 letih. Tukaj se lahko na zabaven način seznanimo s kulturnimi vrednotami, značilnostmi in posebnostmi teh krajev. Učno uro vodi učitelj in če boste pridni, vas na koncu čaka spričevalo z ustreznimi ocenami. Zelo izvirna izvedba in odličen način za ohranjanje belokranjske dediščine.


Zanimivo pa je, da v vasi deluje še enak taka šola. In sicer šola Brihtna glava. Ta šola prav tako sprejema učence vseh starosti (torej tudi starše), da se udeležijo pouka kakršnemu so bili priča naše babice in dedki. Da o strogih učiteljih sploh ne govorimo! Priporočamo!

Obisk skupin ob predhodni najavi: Radovica 23, 8330 Metlika
031 366 378