Mitrej-Rožanec 5562

Mitrej-Rožanec

Regija Jugovzhodna Slovenija
Izhodišče označeno parkirišče v vasi Rožanec
Dolžina poti 1,3 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, jeseni
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Bela Krajina ne razočara, tudi če tam preživite več kot le en dan, je neusahljiv vir resnično izjemnih izletov. Raznolikost pokrajine, zgodovinski spomeniki in ohranjanje tradicije vas bodo sigurno navdušili, tako kot nas.

Mitrej na Rožancu je primer klasične upodobitve Mitrovega darovanja, ko Mitra, klečeč na bikovem hrbtu, ubija mogočno žival. Mitraizem je vera, ki je temeljila na cikličnem menjavanju življenja in smrti, na boju med dobrim in zlim ter na moči odrešenjske daritve. Njegove korenine najdemo pri prastarih verstvih Perzije.

Po legendi je Mitri, rojenemu iz skale, krokar prinesel stvarnikov nasvet, naj za odrešitev življenja na zemlji ujame in daruje belega bika. Ko je to storil, je iz razlite bikove krvi nastalo rastlinstvo, iz njegovega semena pa živalstvo. K umirajočemu biku se vzpenjajo njegov spremljevalec pes ter kača in škorpijon. Slednja želita kot poosebitvi sil zla uničiti porajajoče se življenje na zemlji. Prizor žrtvovanja spremljajo poosebitvi sonca in lune, simbola svetlobe in teme, ter svečenika Cautopates in Cautes.

Izjemen ambient mitreja pri Rožancu v gozdiču Judovje nad vasjo še bolj poudarja mistiko kulta. Relief je bil vklesan v steno opuščenega antičnega kamnoloma ob koncu 2. stoletja. Arheološko izkopavanje je pokazalo, da je bil originalni antični nivo prostora ob reliefu 75 cm nižji, ostanki kurišča pa pričajo, da so pri nekaterih obredih uporabljali tudi ogenj.
Spomenik v zadnjih desetletjih zaradi kislega dežja, mahov in lišajev hitro propada. O tem nas lahko prepriča primerjava s kopijo iz 1953, shranjena v Belokranjskem muzeju v Metliki.

Izhodišče za obisk Mitreja je vas Rožanec. Od urejenega parkirišča sredi vasi vodi do mitreja okoli 400 metrov dolga, označena pot. Pred vstopom v dolinico z mitrejem je pojasnjevalna tabla. Pot lahko nadaljujete do cerkve sv. Jurija.

Zanimivosti

Vinomerski steljniki so sestavljeni iz brezovega gozda, borovcev in podrastjem stelje, rese in vrese. Zaradi specifičnih rastlin, ki rastejo na steljnikih, le-ti ustvarjajo edinstveno biotsko okolje in raznovstnost Bele krajine. Običajno se stelja kosi enkrat letno. Nato se posuši in uporabi kot nastil za govedo, konje in druge domače živali.

Super točka za občudovanje belih brez in za luštno fotografijo. Na poti z Metlike proti Novemu mestu na krožišču izberite prvi izvoz. Vozite se proti centru Metlike in po približno 1 km boste videli smerokaz za Radovico. Zavijte levo in se peljite približno 2,8 km. Vinomerski steljniki bodo na vaši desni strani s parkirnim mestom, klopmi, mizo in info tablami.

Zemljevid

Naloži GPX

Mitrej in ribniki Prilozje
Koordinate izhodišča 45,606162
15,164917

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Prenočišče v bližini

V zelo lepo urejenem kampu Big berry je več mobilnih hišk, ampak samo ena je Magnolia house by the river. Ob vstopu nas pričaka okusno opremljen interier, kjer brez težav spi 4 članska družina. Locirana je zraven reke Kolpe in ob prijetnem kotičku za sprostitev. Definitivno se boste kvalitetno odpočili in imeli super lokacijo za izlete po Beli krajini.

 

Več informacij: MAGNOLIA HOUSE BY THE RIVER

Mila in Staš priporočata

Izročilo pravi, da Petru Klepcu moč ni bila dana od vselej. Najprej je bil le šibek pastirček, izpostavljen nasilju močnejših vrstnikov. Ko je nekoč pred sončno pripeko z vejevjem zaščitil spečo gorsko vilo, mu je ta v zahvalo podarila nadnaravno moč

Prisluhnite zanimivi pravljici o Petru Klepcu.

Raziskujte Belo krajino po naših namigih;) Družinski izleti priporočamo...

Muzej na prostem in kulturni spomenik lokalneg pomena, Šokčev dvor Žuniči,

je edinstven primer ohranjene stavbne dediščine v Beli krajini. Šokčev dvor je leta 2007 postal informacijski center,  kjer vas skozi doživeto zgodbo o zavarovanem območju Krajinski park Kolpa, navadah in življenjskih razmerah v Beli krajini nekoč, predvsem v vaseh ob Kolpi ter ohranjeni kulturni dediščini v Beli krajini.

Mi smo muzej obiskali ravno na njihobv dan odprtih vrat, kjer je pred muzejem potekal tudi sejem domače obrti ter prikaz izdelave lanu ter kmečkih opravil (npr.striženje ovac).

Najava na 041 366 501 (Boris), 041 622 877 (Tončka)

ali preko elektronske pošte: info@kp-kolpa.si

Vstopnina… zajema sprejem s svežo, pravkar pečeno Belokranjsko pogačo ter šilcem žganja (za odrasle) ter predstavitev zavarovanega območja Krajinski park Kolpa in kulturne dediščine Bele krajine.

Odrasli: 5 € / osebo, šolarji in dijaki: 3 € / osebo Minimalni znesek vstopnine = 30 €.