Nebesa nad Šentrupertom 6063

Nebesa nad Šentrupertom

Regija Jugovzhodna Slovenija
Izhodišče parkirišče v okolici turistične kmetije Možina
Dolžina poti 2 km
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje lahka pot

Opis poti

Do nedavnega smo Nebesa povezovali s krajem Kobarid in predstavljajte si naše presenečenje, ko smo odkrili, da nedaleč od nas, ki živimo blizu Grosuplja, stoji hrbiček s prav takim imenom. Zabavno je dejstvo, da skoraj do vrha ni oznake za Nebesa. Mogoče ravno zato, ker dokler nisi tam, ne veš ali so ti res namenjena :)


Nebesa so s 602 metri nadmorske višine najvišji vrh v občini Šentrupert. Razgled na vrhu seže na Mirnski dolino, vidijo pa se tudi vrhovi južne Slovenije: Gorjanci s Trdinovim vrhom, Gače, Vrhtrebnje in Snežnik. Vrh je znan zaradi nebeškega razgleda, predstavlja pa tudi najvišjo točko znane pohodne Steklasove poti. Otrokom je najbolj zanimivo vzletišče za jadralne zmaje in padalce. Čez vikend je odprta tudi izletniška kmetija z izredno prijaznim osebjem.


Nebesa lahko obiščemo tudi v sklopu Steklasove pohodne poti, ki pa je odlično označena. Steklasova pohodna pot je poimenovana po profesorju Ivanu Steklasi (1846–1920), ki je s svojim delom. Zgodovina župnije Šent Rupert iz leta 1913, zapustil neprecenljiv vir informacij o kraju. Dolga je 20 km, prehodimo pa jo lahko v dveh delih v obe strani.
Za pohod do Nebes, lahko avto pustimo v okolici turistične kmetije Možina in potem sledimo oznakam za Steklasovo pot.

Zanimvosti

Na poti do izhodišča se lahko ustavimo tudi v muzeju na prostem- Deželi kozolcev. Tam imajo razstavljenih kar 19 različnih sušilnih naprav, ki izvirajo iz Mirnske doline, le ena je iz okolice Ivančne Gorice. Namen postavitve je prikaz razvoja kozolca v časovnem, prostorskem in socialnem pomenu od preprostih sušil do razvojno bogatih oblik dvojnih kozolcev – toplarjev. Predvsem na Slovenskem so se kozolci razvili v več tipov in značilnih oblik, ki jim ne najdemo primerjav drugod po svetu. Pot med kozolci je dolga 1 kilometer in vas popelje v različna časovna obdobja. Zares zanimivo!

Zemljevid

Naloži GPX

Nebesa nad Šentrupertom
Koordinate izhodišča 45,987147
15,083592

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Picerija Carmen

Ponudba hrane je zelo pestra in kar nekaj časa smo porabili, da smo se odločili kaj bi sploh izbrali. Vse na meniju je namreč izgledalo zelo mamljivo. Po priporočilu "lokalcev" smo izbrali pičiče. To so mali kosi pice, poleg katerih dobiš še omako;) Mljask, totalna zmaga. Definitivno priporočamo.

Glavna cesta 37

8233 Mirna

pizzeria_carmen@t-2.net

07/304 77 17

Mila in Staš priporočata

Knjiga kratkih zgodb z vrabčkom Čivijem je super darilo ali spomin, ki si ga lahko kupite za domov. Če vas zanima za kaj so se uporabljali kozolci in kako je potekalo življenje okrog njih in bi se radi poučili o starih kmečkih običajih, potem vam bo tale naša ideja morda všeč.