Ortneški Stari Grad 6820

Ortneški Stari Grad

Regija Jugovzhodna Slovenija
Izhodišče železniška postaja
Dolžina poti cca 4 km
Trajanje poti 40 min- 1h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Izlet je vedno bolj zanimiv, če ga poleg hoje popestrimo še s čim drugim. Mi smo se na pohod do ruševin gradu Ortnek odpravili kar z vlakom. Pot se tam praktično začne in ob povratku se lahko okrepčate še v super gostilni.


V Ribniški občini, kamor spada tudi Ortnek imajo kar tri gradove. Samo tisti v mestu je ohranjen in se v njem odvijajo razne prireditve, ostala dva pa sta v ruševinah. Grajski kompleks je sestavljen iz grajskih stavb Ortnek in Otenštajn. Najdemo ga na vzpetini Veliki Žrnovec, ki se nahaja na 765 nadmorske višine in se tako uvršča med najvišje v hribovju postavljene gradove v Sloveniji. Sedaj so vidne le še razvaline, ki pa vseeno dajo domišljiji prosto pot.
. Prvič se omenja v letu 1329. Zgradili so ga grofi Ortenburški za obrambo in varovanje, v njem naj ne bi prebivali. Kasneje so ga prevzeli celjski grofje, sedaj pa je lastnik gradu rodbina Kosler.


Približno 100 m nižje od gradu je stal stolp Otenštajn, ki naj bi bil zgrajen v srednjem veku. Domneva se, da je bil zaradi svoje lege na dominantni vzpetini morda dislociran grajski objekt oz. stolp ribniškega gradu, saj je omogočal odličen pregled nad celotno Ribniško dolino. Danes od Otenštajna ni več niti temeljev.
Poleg nekdanjega gradu Ortnek so malo nižje vidni tudi ostanki cerkvice sv. Jurija iz 17. stoletja. Notranjščina je bila med drugo svetovno vojno in v letih po njej zelo oskrunjena, velik del opreme je bil izropan in uničen. Nekateri rešeni deli opreme so zdaj na več lokacijah po Sloveniji.

 

Zanimivosti

 Ribnica je znana po svojih rokodelcih in izdelkih iz lesa.Zapisi segajo vse nazaj do 15tega stoletja. Vsako leto se odvija tudi sejem in sigurno imamo vsi v naših kuhinjah vsaj eno kuhavnico od Ribniških mojstrov.


Ribn’ška himna – S’m Ribn’čan Urban


S’m Ribn’čan Urban,
po cajl’m svajt’ znan;
j’st brihtne s’m glavé,
pa žlice imám nové.S’m rieku: kjer je veselica,
b’ se prodala kova žlica;
s’m s’mkaj se podal,
de bi jih kaj prodal.
J’st hval’t se ne smajm,
le tülku vam povajm,
de take ruobe naj,
ne ljat? ne drgej.
De bom pa j’st Urban
P’r vas še bolj poznan,
le-tú vam zdaj povajm,
k’ naj znanu vs’m ljudajm.

 

Zemljevid

Naloži GPX

Sveta Ana nad Ribnico
Koordinate izhodišča 45,7640585
14,7409239

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Matjak


Velika izbira pic ter mešanih solat. Kuhinja obratuje od 14tih naprej. Super lokacija pri tem izletu, saj se lahko najemo tik preden znova “začuhapuhamo” z vlakom proti domu.

Ortnek 2

1310 Ribnica

051 720 010


Mila in Staš priporočata

Na tablah sva opazila, da je večkrat narisan in omenjen naš največji rjavi kosmatinec. V teh gozdovih imajo svojo “avtocesto” iz Kočevja, zato smo na poti zelo glasno govorili, prepevali in se učili žvižganja, Ne rečeva da ni lep, vseeno pa ga v živo raje ne bi srečala ;)