Ribniki Prilozje 5577

Ribniki Prilozje

Regija Jugovzhodna Slovenija
Izhodišče vas Prilozje, označeno parkirišče ob ribnikih
Dolžina poti 400 m
Trajanje poti 20 min
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, jeseni, pozimi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Čudovita Bela krajina preseneča s številnimi enodnevnimi izleti, ki bodo kot nalašč za raziskovanje regije skupaj z otroki. Ribniki Prilozje so ena od točk, kjer smo bili prav vsi družinski člani navdušeni. Okrog vodi učna pot, ki vas na simpatičen način seznani s prebivalci ribnika in življenjem v okolici.

Izza vasi Prilozje se nahajajo tri med seboj povezani ribniki. Danes se v osrednjem in vzhodnem ribniku vzrejajo ribe, zahodni ribnik je pa prepuščen naravni procesom, zato predstavlja pomemben življenjski prostor mnogim redkim in ogroženim vrstam, katere potrebujejo mokro okolje. Ribniki so bili nekoč v lasti gospostva iz gradu Gradac in so bili omenjeni že leta 1824. Mokrišče je tiho okolje, kjer se lahko opazujejo razne ptice, želva sklednica, kačji pastirji ter mnoge druge živali. Želva sklednica je še posebej zanimiva, saj je na seznamu ogroženih vrst in edina avtohtona želva v Sloveniji.

Zanimivosti

Vinomerski steljniki so sestavljeni iz brezovega gozda, borovcev in podrastjem stelje, rese in vrese. Zaradi specifičnih rastlin, ki rastejo na steljnikih, le-ti ustvarjajo edinstveno biotsko okolje in raznovstnost Bele krajine. Običajno se stelja kosi enkrat letno. Nato se posuši in uporabi kot nastil za govedo, konje in druge domače živali.

Super točka za občudovanje belih brez in za luštno fotografijo. Na poti z Metlike proti Novemu mestu na krožišču izberite prvi izvoz. Vozite se proti centru Metlike in po približno 1 km boste videli smerokaz za Radovico. Zavijte levo in se peljite približno 2,8 km. Vinomerski steljniki bodo na vaši desni strani s parkirnim mestom, klopmi, mizo in info tablami.

Zemljevid

Naloži GPX

Ribniki Prilozje-Prilozje
Koordinate izhodišča 45,589745
15,26741

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Muller

Najbolj znana gostilna v tem okolišu ne razočara s svojo domačnostjo, prijaznostjo ter postrežbo. Ob vikendih je super, če se vnaprej naročite, da ni potem po nepotrebnem slabe volje zaradi čakanja z otroci.

Ločka cesta 6,
8340 Črnomelj
040 809 295

SPLETNA STRAN

FACEBOOK STRAN

Mila in Staš priporočata

Obiščite Šokčev dvor v Žuničih

Šokčev dvor je v muzej preoblikovana tradicionalna kmečka hiša, kjer v vsakem kotičku živi spomin na stare čase. Ohranjeni predmeti pričarajo duh nostalgije in krušna peč kar sama riše sliko družine, ki se je ob večerih grela ob njej. Ljubitelji starih običajev lahko doživite prikaz tučnje lanu, pisanja pisanic, filcanja volne, vezenja, spletanja košar in opletanja steklenic.

Naslov: Žuniči 2

In še ena najbolj znanih belokranjskih zgodb...

Izročilo pravi, da Petru Klepcu moč ni bila dana od vselej. Najprej je bil le šibek pastirček, izpostavljen nasilju močnejših vrstnikov. Ko je nekoč pred sončno pripeko z vejevjem zaščitil spečo gorsko vilo, mu je ta v zahvalo podarila nadnaravno moč

Prisluhnite zanimivi pravljici o Petru Klepcu.