Rudniško jezero-Kočevje 761

Rudniško jezero-Kočevje

Regija Jugovzhodna Slovenija
Izhodišče parkirišče pri TIC Kočevje ob jezeru
Dolžina poti 3,74 km
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , kolesa
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Kočevsko jezero sodi med najčistejša jezera v Sloveniji in predstavlja pravo sprostitev za telo in duha.

Nastanek umetnega jezera sega v leta od 1973 do 1978. Na dnu kotline dnevnega kopa kočevskega rudnika rjavega premoga sta bili prvotno dve večji luži. Iz rudnika je pritekal tako imenovani Rudniški potok, ki je napajal obe luži, istočasno pa je tudi odtekal in ponovno poniknil ter se se z enim ponikalnim potokom iz rudnika združil v enoten tok. Iz omenjenih luž so ob izkopavanju premoga vsak dan črpali vodo, ki so jo uporabljali na separaciji za pranje premoga.

Ko so z izkopavanjem premoga prenehali, se je tudi prečrpavanje vode ustavilo, tako, da se je kotlina dnevnega kopa začela polniti z vodo.

Zanimivosti

Jezero je globoko do 40 m, njegova površina je okrog 1,5 km2, obala pa meri okrog 3 km.

Okolica jezera je danes poseljena z različnimi vrstami rastlin in živali. Področje Kočevskega jezera je gnezdišče za mnoge vrste ptic, med katerimi je precej vrst tudi na Rdečem seznamu ogroženih gnezdilk v Sloveniji.  Na skrajni severni strani območja jezera je borov gozd, ki predstavlja rastiščno posebnost na Kočevskem. Rastlinje okoli jezera je ravno tako pestro in si ga lahko brez težav ogledamo na lastne oči, saj je okoli jezera speljana tri kilometre dolga naravoslovna učna pot, ki pelje mimo vseh glavnih značilnosti jezera – to je priložnost za izjemno lepe slike.

 

Zemljevid

Naloži GPX

Rudniško jezero-Kočevje
Koordinate izhodišča 45,644398
14,87129

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Ribič bar

stoji v mirnem in prijetnem okolju ob Kočevskem jezeru. Zgrajen je v lesenem rustikalnem slogu, kjer se boste lahko udobno namestili na veliko teraso s pogledom na jezero. Poleti vam nudijo slastne sladolede in hladno pijačo, pozimi pa vas bodo postregli s toplimi napitki. 

Pri njih si lahko izposodite čoln in z malo sreče vidite sladkovodnega raka.  Poskrbeli pa bodo tudi, če potrebujete dovolilnice za športni ribolov.

Trdnjava 8

1330 Kočevje

Vita, Olja in Juna priporočajo

Jezero pa daje veselje tudi ljudem, saj ga v poletnih mesecih obiskujejo ljubitelji plavanja, deskanja, čolnarjenja, potaplanja, ribolova, pozimi pa predvsem ljubitelji drsanja.