Slap Nežca-Tišenpolj 773

Slap Nežca-Tišenpolj

Regija Jugovzhodna Slovenija
Izhodišče parkirišče ob cesti
Dolžina poti 1,3 km
Trajanje poti 0,5 h
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost do slapu lahka pot, do izvira srednje zahtevna pot

Opis poti

Slap Nežica se nahaja na ovinku ob glavni cesti, ki vodi iz Kočevja proti mejnemu prehodu Petrina. Avto lahko parkiramo na urejenem parkirišču ob cesti. Slap Nežica imenujejo tudi Tišenpoljski slap, po bližnjem naselju Tišenpolj. Slikoviti slap nad cesto pada čez dolomitsko steno, ki je obložena z lehnjakom. Slap Nežica je visok 15 metrov in izvira pod skalnatim in strmim pobočjem planine Tišenpolj. Potok Nežica izvira v večih povirnih krakih v dolini nad Vrano steno in Planino. Spada med lehnjakotvorne potoke, ker ga v celoti pokriva mah in kamen lehnjak. Nad slap se lahko povzpnemo po levem bregu potoka ter se v poletnih mesecih prijetno ohladimo v senci listnatega gozda.  Slap si lahko ogledate v vsakem vremenu in letnem čau, saj se nahaja ob cesti. Pot do izvira pa je ozka in v slabem vremenu zna biti spolzka ter zato ni primerna za mlajše otroke, niti za nošnjo z nosilko.

Zanimivosti


O imenu slapa obstaja tudi pravljica, saj naj bi dobil ime po deklici Nežici, ki je pri Drežniku peljala napajati par volov in utonila, ko je voda poniknila in jih potegnila na dno. Tišenpoljski potok je nato čez nekaj časa naplovil volovski jarem, ki je bil ovit z lasmi deklice in tako je bilo konec negotovosti o usodi nesrečne deklice.

Prisluhnite legendi o deklici Nežici.

Zemljevid

Naloži GPX

Slap Nežca-Tišenpolj
Koordinate izhodišča 45,482906
14,883745

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Lovski dom pri ranču Marina

V Kočah pri Kočevski reki nastaja velik turistični kompleks Ranch Marina, namenjen obiskovalcem, ki želijo odkriti neokrnjeno naravo Kočevske. Njihova dejavnost je turizem in preživljanje prostega časa v različnih oblikah sprostitve. Ponujajo šolo jahanja, prenočišča, kolesarstvo, sprehode, družabne prireditve in srečanja ter lokalne kulinarične dobrote, md njimi tudi jedi iz divjačine. 

Koče 9,

1332 Koče

Vita, Olja in Juna priporočajo

Nedaleč stran v Kočah pri Kočevski Reki najdete Ranč Marina. Toplo priporočamo za obisk in jahanje, tako ponijev, kot tudi večjih konj. Odlična priložnost, da se pobliže spoznate s to res prelepo plemenito živaljo. Priporočava jahalno uro z učiteljem jahanja.