Stari grad Otočec 3670

Stari grad Otočec

Regija Jugovzhodna Slovenija
Izhodišče parkirišče pri pokopališču v vasi Otočec
Dolžina poti 5 km
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Verjetno vsi poznamo čudovito kuliso Otočca, mogoče celo iz kakšne poroke. Vendar ta izlet govori o manj znanem, pa vendar občudovanja vrednem sosedu, starem gradu. Super sprehod, ki ga lahko podaljšate tudi z vzponom na Trško goro.

Stari grad pri Otočcu se nahaja v naselju Zagrad pri Otočcu. Stoji nad strmo sotesko potoka Lešnica med vinogradniškima predeloma Grčevja in Trške gore. Ima pestro zgodovinsko preteklost, o njem je nastalo mnogo zgodb.

Stari grad se v pisnih virih prvič omenja leta 1300, ko so bili njegovi lastniki Altenburgi. V sredini 19. stoletja so Stari grad podedovali grofje Margheri di Commandona, ki so ga v času med obema vojnama podarili konventu usmiljenih bratov v novomeški Kandiji. Usmiljeni bratje so v njem želeli urediti ubožnico, toda svojih načrtov niso mogli uresničiti, ker so ga ob koncu druge svetovne vojne požgali partizani. Po vojni je Stari grad prešel v last novomeške tovarne z zdravili Krka, ki ga postopoma obnavlja. Vstop na dvorišče ali v grad ni mogoč.

Če se pripeljemo iz Ljubljane, potem avtocesto zapustimo na izvozu Novo mesto-vzhod ter nadaljujemo z vožnjo v smeri Otočca. Nadaljujemo v smeri naselja Lešnica in ko prispemo na Otočec, peljemo do konca vasi, kjer lahko parkiramo na parkirišču ob pokopališču.

Zanimivosti

Grad Otočec je edini v Sloveniji, ki stoji na otoku in mu zato rečejo kar vodni grad. Danes je urejen v luksuzni hotel v gotskem in renesančnem stilu. Grajski ambient je res kot iz pravljice, zato ni čudno, da si ga veliko parov izbere kot lokacijo za svojo poroko. Sprehodite se lahko po grajskem parku, občudujete številne avtohtone drevesne ter živalske vrste, ter se predvse sprostite v čudoviti naravi.

Zemljevid

Naloži GPX

Stari grad Otočec
Koordinate izhodišča 45,835159
15,224172

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Mila in Staš priporočata

Toplice so v tem delu Slovenije odlična izbira za podaljšek izleta. Izberete lako med Šmarješkimi ali Dolenjskimi. Hm, katere bi izbrali? Najtežja odločitev dneva;)

Kjer so tobogani, voda in sladoled ni slabe volje:)